SURSE Decizia CCR care l-ar putea scăpa pe fostul vicepremier Gabi Oprea de dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină
Decizia CCR – care nu mai permite DNA să ancheteze infracţiuni de drept comun în dosare disjunse din cazuri de corupţie – l-ar putea salva pe fostul vicepremier Gabriel Oprea de dosarul privind moartea poliţistului motociclist Bogdan Gigină, au explicat pentru G4media.ro multiple surse din magistratură.
Spre exemplu, până la decizia CCR de azi, DNA putea investiga inclusiv infracţiuni de trafic de droguri în dosare disjunse (formate) din dosare de corupţie. S-a întâmplat recent într-un caz la Constanţa în care DNA a reţinut 4 persoane pentru trafic de droguri într-un caz disjuns din dosarul de corupţie al fostului şef al Poliţiei Eforie.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 31 ianuarie 2021, a patru inculpați, pentru comiterea unor infracțiuni de trafic de droguri, punerea în circulație de valori falsificate, camătă și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală privind săvârșirea de către inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, la data faptei șef al Poliției Eforie, județul Constanța, a infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la abuz în serviciu (comunicat nr. 506 din 1 septembrie 2020)”, se arată într-un comunicat DNA din data de 1 februarie 2021.
După decizia CCR, DNA trebuie să verifice toate dosarele disjunse să vadă dacă mai este competentă să le investigheze. În caz contrar, trebuie să le decline la alte parchete ceea ce ar duce la creşterea duratei de soluţionare a acestor cazuri.
“Spre exemplu, dacă DNA ancheta un politician pentru corupţie şi continua cercetările faţă de acesta pentru evaziune fiscală într-un dosar disjuns din cel de corupţie, după publicarea în Monitorul oficial a motivării deciziei CCR de azi, DNA nu mai poate continua ancheta în cazul de evaziune care îl priveşte pe politicianul respectiv şi trebuie să decline dosarul unui parchet judeţean sau Parchetului general, dacă este vorba de un parlamentar.
Este o formalizare excesivă din partea CCR. Până acum DNA investiga şi dosarul disjuns de evaziune fiscală din motive de eficienţă şi celeritate. Important era ca procurorii să sesizeze instanţa competentă, nu conta cine investiga cazul”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.
Este cazul fostului deputat PSD Eduard Martin. Acesta este anchetat de DNA pentru evaziune fiscală într-un dosar disjuns dintr-un alt caz de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. Vezi aici şi aici.
Dacă în cazul fostului deputat PSD Eduard Martin, ancheta DNA privind fapta de evaziune fiscală nu este finalizată şi lucrurile sunt clare – cazul trebuie trimis la Parchetul Tribunalului Constanţa – în ce priveşte dosarul fostului vicepremier Gabi Oprea, părerile juriştilor consultaţi de G4media sunt împărţite.
În cazul lui Gabi Oprea, dosarul de ucidere din culpă privind moartea poliţistului Boghdan Gigină este deja pe rolul Înaltei Curţi de Casație şi Justiţie şi a trecut de camera preliminară în care s-a stabilit deja că probele au fost administrate legal.
În cazul lui Oprea, dosarul de ucidere din culpă a fost disjuns de procurorii DNA dintr-un dosar de abuz în serviciu. Acuzaţia de abuz în serviciu a fost clasată tot ca urmare a unei decizii CCR, cea privind dezincriminarea abuzului în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară.
“Decizia CCR este pentru viitor aşa că dosarul lui Gabi Oprea nu ar trebui să fie afectat. Însă şi deciziile CCR privind probele culese de DNA cu SRI în baza protocoalelor erau tot pentru viitor, şi, cu toatea acestea, instanţele au anulat probele. În cazul unor inculpaţi cu greutate, instanţele au anulat probele, deşi decizia CCR era pentru viitor. În cazul unor inculpaţi mai modeşti şi fără avocaţi scumpi, instanţele nu au anulat probele culese cu SRI înrucât au concluzionat că deciziile CCR sunt pentru viitor”, au explicat pentru G4media.ro mai mulţi magistraţi de top.
Prin urmare, dosarul fostului vicepremier atârnă acum de felul în care Tribunalul Bucureşti va interpreta decizia CCR de azi. Dacă judecătorii vor considera că decizia CCR de azi se aplică în dosarul lui Oprea, atunci magistraţii ar putea constata că ancheta nu a fost făcută de un parchet competent şi ar putea trimite cazul la Parchetul General pentru refacerea anchetei, au explicat sursele G4media.ro
Context
În 8 mai 2018, fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de uciderea din culpă a poliţistului antemergător Bogda Gigină. Alături de Oprea, au fost deferiţi Justiţiei şi firma General MPM Impex SRL şi administratorul acesteia, Petre Mazilu.
Dosarul este pe rolul Tribunalului Bucureşti şi are termen pe 26 aprilie 2021.
Dosarul a fost trimis în judecată la aproape 3 ani de la tragicul accident care a dus la moartea poliţistului. Motociclistul Bogdan Gigină deschidea coloana oficială a fostului ministru de Interne, Gabi Oprea, din Guvernul Ponta. El a căzut cu motocicleta într-una dintre gropile de pe calea Ştirbei Vodă. Coloana oficială îl însoţea pe ministru la întoarcerea acasă de la o unitate a SRI. Moartea poliţistului, urmată de incendiul cumplit de la Colectiv, a condus la căderea Guvernului Ponta în toamna lui 2015.
Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii