G4Media.ro

Surse: Discuții în coaliție despre revenirea la piața reglementată de energie electrică…

Sursa foto: Pixabay

Surse: Discuții în coaliție despre revenirea la piața reglementată de energie electrică de la 1 ianuarie 2023. Ce propune PSD

Liderii coaliției discută miercuri despre revenirea la piața reglementată de energie electrică de la 1 ianuarie 2023, la inițiativa PSD, potrivit surselor G4Media. O ședință decisivă ar putea avea loc joi.

Principalele decizii cerute de PSD și discutate în coaliție sunt:

  • Introducerea unei piata reglementata cu preț fix de la 1 ianuarie la energie.
  • Consumatorii casnici – se păstrează actualele plafoane cu 0,68 lei/kwh (până la pragul de 100 de kilowatti), respectiv 0,8 lei/kwh (până la pragul de 255 kw). Ce depășește pragul de 255 kw va fi taxat la un preț fix (propus la 1 leu/kwh)
  • școli, spitale, IMM, industria alimentară, industria farma, transport public, servicii publice: preț fix propus la 1 leu/kwh
  • Restul sectoarelor economice: preț fix propus la 1,3 lei/kwh

Acestea sunt pragurile estimative propuse de PSD. O astfel de revenire la o piața reglementată ar fi susținută și de o parte a furnizorilor și distribuitorilor, potrivit informațiilor G4Media.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Nu au putut tine piata libera nici macar 2 ani.
    Astia vor in Schengen ?

  2. Revenim la visul comunist! Trăiască PSDNL, adică PCR!

  3. Oricum nu e piață concurențială nici acum.
    Cred că problema sunt de fapt banii. Statul nu mai vrea subvenționare.

  4. Nu exista piata libera la noi doar multinationale lacome si gainari locali cleptocrati. Ca sa se ajunga la o cultura a pietii liberalizate trebuie sa mai treaca 20 ani minim. Dar si asa corporatiile vor fi mereu infometate dupa profituri asa ca reglementarea la energie fie ea gaz electicitate etc ceea ce priducem noi, ne e deloc o idee proasta. Asta cumulata cu rezervarea cantitatii necesare pentru Romania si interzicerea exportului sub acea capacitate.

    • la care corporatii te referi? la alea care produc energia electrica in romania?
      adica hidroelectrica -detinuta de stat 80% nuclearelectrica detinuta de stat -80% complexu energetic oltenia detinuta de stat 100% romgaz detinuta de stat 80% petrom detinuta de stat 20% complexul energetic hunedoar detinuta de stat 100% electrocentrale bucuresti detinuta de stat 100%
      astia acopera 90% din productia de electricitate din romania
      si din cauza asta nu este competitie pe piata energiei

  5. E și normal sa ai energia cu preț reglementat când războiul e la nici 200 de km de graniță, când în Europa se vorbește de Blackout datorita deciziilor greșite luate de Merkel în ultimii 15 ani, când energia verde produsă cu eoliene și panouri solare nu acoperă nici 30% din necesar, aceasta este decizia cea mai buna. Stați sa vedem, ca deocamdata e doar o propunere.

  6. Pt. G4 media nu da ți comentarii distruge ți ROMANIA burghejilor!

  7. Canada nu a avut niciodata vreo piata libera in domeniul strategic al energiei. Toata productia si distributia de energie sin gaze este de stat, iar preturile sunt reglementate. Nu s-a trezit nici un UE sa le ceara liberalizarea unei piete, care in Europa este oricum, numai libera si functionala nu este. Dar trebuie noi sa facem pe marii liberali, in conditiile in care oferta pe piata asta e sublima, dar lipseste cu desvarsire, iar specula e infloritoare.