Surse: divulgarea de informaţii clasificate de care a vorbit judecătorul CCR Petre Lăzăroiu nu e prescrisă
Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a declarat duminică seară la Antena 3 că, în 2011, a fost avertizat că era interceptat în dosarul de corupţie al lui Laszlo Borbely.
”Ştiţi că în 2011 eu am fost interceptat cu autorizaţie de la ÎCCJ? Pe siguranţă naţională. Îl interceptau pe Borbely – avea el atunci o problemă şi eu voiam să cumpăr o cabană de vânătoare, pe undeva prin Covasna. Şi l-am întrebat – ştiam că exista o hotărâre de guvern de prin 2007 că toate aceste cabane de vânătoare care nu sunt productive să fie scoase la vânzare. L-am întrebat: dacă ai şi poate să fie scoasă la vânzare, vreau să o scoţi la vânzare. (…) Astea erau discuţiile mele cu Borbely şi, probabil, pentru că el fiind interceptat… Că ştiţi cum e: eşti interceptat şi toţi cu care vorbeşti sunt şi ei interceptaţi (…) Asta se întâmpla în sărbătorile Paştelui în 2011, în aprilie. Şi nu a mai trecut o lună şi jumătate şi un prieten foarte bun m-a chemat, zice: <<Vezi că s-a dat mandat de interceptare>>. Ştiu şi cine l-a dat (…) Vă imaginaţi dvs. cum mă sculam dimineaţa şi mă uitam pe fereastră să văd dacă nu sunt mascaţii în faţa casei?!„, a declarat Lăzăroiu.
Mai mulţi jurişti consultaţi de G4media.ro au explicat că, practic, judecătorul CCR a devoalat o posibilă infracţiune de divulgare de informaţii clasificate comisă de cel care i-a comunicat în 2011 că este interceptat. Mai mult, juriştii consultaţi au explicat că presupusa faptă nu este prescrisă. Fiind vorba de divulgarea conţinutului unui mandat de siguranţă naţională (MSN), ar fi incidente dispoziţiile articolului 303 din noul cod penal, care spune:
„Art. 303. Divulgarea informaţiilor secrete de stat
(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”
Juriştii consultaţi de G4media.ro au explicat că presupusa faptă se prescrie abia în 2019. Potrivit articolului 154 din Codul penal, „termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;”
Contactat telefonic, judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a refuzat să spună cine l-a avertizat în 2011 că este interceptat pe mandat de siguranţă naţională. „Nu şi nu o să aflaţi de la mine treaba asta. Asta este treaba mea. Dacă ies în presă şi cu asta, vă daţi seama că sar în aer cu toţii!„. Întrebat apoi dacă va spune – în cadrul unei anchete pentru divulgare de informaţii clasificate a Parchetului – cine l-a avertizat că este interceptat pe MSN în 2011, judecătorul Lăzăroiu a declarat: „O să vedem. Să mă cheme, abia aştept! În primul rând să văd pe ce temei mă cheamă şi atunci discutăm”.
Context. În 2015, judecătoarea Georgeta Barbălată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare fiind găsită vinovată pentru divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului. Judecătoarea a avertizat un fost şef al serviciului secret al MAI din Ilfov asupra conţinutului a 3 mandate de siguranţă naţională.
„Georgeta Barbălată, după ce a pronunţat, în calitate de judecător la ÎCCJ, la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, trei încheieri în baza cărora s-au emis mandate de siguranţă naţională pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare a structurilor informative, date pe care le cunoştea în virtutea atribuţiilor de serviciu, acţiunile sale fiind de natură a pune în pericol siguranţa statului”, arăta DNA. Vezi mai multe aici.
Foto: Captură Antena 3
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii