G4Media.ro

OFICIAL Patru rețineri după perchezițiile DNA la Aeroportul Otopeni / Directorul comercial…

sursa foto: G4Media

OFICIAL Patru rețineri după perchezițiile DNA la Aeroportul Otopeni / Directorul comercial ar fi cerut mită de peste 22 de milioane de euro pentru magazinele duty-free / Cine e Cătălin Lăscuț, unul dintre cei duși la audieri

Procurorii DNA au deschis un dosar legat de activitățile comerciale de la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni și au dus marți la audieri mai multe persoane, au declarat pentru G4Media surse judiciare. Procurorii au făcut percheziții marți dimineață.

Patru persoane au fost reținute și vor fi duse la instanță pentru a solicita arestarea preventivă. Între acestea se află și directorul comercial Alexandru Ivan, fost director general al aeroportului, care ar fi pretinsă mită de peste 22 de milioane de euro pentru prelungirea contractelor magazinelor din aeroport.

Potrivit informațiilor G4Media, au mai fost reținuți Tănăsescu Radu Laurențiu, director SC Millenium Pro Design, Lăscuț Cătălin, acționar majoritar la SC Millenium, care se autointitula Regele Duty Free-urilor și Bălan Cristian Dumitru.

De asemenea, Bogdan-Șerban Lițoi, fost director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, a fost plasat sub control judiciar.

Dosarul vizează contractele încheiate de Compania Națională Aeroporturi București, din subordinea Ministerului Transporturilor, cu firme care gestionează spațiile comerciale din aeroport, unde de curând a fost deschisă inclusiv o sală de jocuri.

Astfel, sunt vizați administratorii unei firme care operează magazine duty-free și una care gestionează spații horeca în aeroport, precum și intermediari care ar fi făcut trafic de influență ca să prelungească aceste contracte, potrivit informațiilor G4Media.

Potrivit informațiilor G4Media, e vorba despre firmele Millenium Pro Design si Dnata Catering.

Update 15.43: Cei patru reținuți de DNA au fost plasați în arest la domiciliu.

Update 12.39: “Nu pot decât să aplaud ancheta DNA. E bine că în sfârșit se face anchetă acolo. Sunt absolut incredibile sumele care se vehiculează mită, dacă se dovedesc a fi adevărate. Nu am fost contactat, nu îi cunosc, nu am avut nicio legătură cu cei care pretindeau că ar avea influență asupra mea. Singurul cu care discut de la aeroport este directorul general, dl. Păun”, a declarat pentru G4media.ro ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Update 11.45 Conducerea Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) își reafirmă, într-un comunicat de presă, întreaga disponibilitate pentru colaborarea cu autoritățile judiciare:

„Conducerea Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) a luat cunoștință de măsurile dispuse de Direcția Națională Anticorupție, măsuri care privesc și doi angajați ai CNAB.

CNAB își reafirmă întreaga disponibilitate pentru colaborarea cu autoritățile judiciare și va pune la dispoziția acestora toate informațiile și documentele solicitate.”

Update 10.55 DNA a anunțat oficial reținerea lui Ivan George Alexandru, director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, precum și a trei persoane fizice.

Potrivit procurorilor, George Alexandru Ivan ar fi cerut mită de 22,4 milioane de euro pentru prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni.

De asemenea, Bogdan-Șerban Lițoi, fost director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, a fost plasat sub control judiciar.

Context. În urmă cu doi ani, Consiliul Concurenței a sancționat cu 6,9 milioane lei (aprox. 1,4 milioane euro) șase companii care oferă servicii de alimentație publică (food & beverage) în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă București. Amenda a fost dată pentru fixarea prețurilor, iar cele șase companii au recunoscut fapta, scria Economedia.

Ancheta Consiliului Concurenței venea pe fondul a numeroase reclamații ale pasagerilor de pe Aeroportul Henri Coandă legate de prețul mâncării și băuturii, printre cele mai ridicate din toată Europa.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a inculpaților:

IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– complicitate la trafic de influență,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

PERSOANĂ FIZICĂ, fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracțiuni de trafic de influență,

PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare a banilor,
– dare de mită,

PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor director general al aceleiași societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:
– complicitate la trafic de influență,
– complicitate la spălare a banilor,
– complicitate la dare de mită.

Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, față de inculpatul LIȚOI BOGDAN-ȘERBAN, la data faptei director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

3. În perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

4. În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.

A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 martie 2023, cei patru inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, în data de 28 martie 2023, procurorii anticorupție au pus în executare un număr de 11 mandate de percheziție ce au vizat domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Update 8.25 Procurorii DNA au dispus patru rețineri în acest dosar, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, ar fi vorba despre Ivan George Alexandru, director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, Tănăsescu Radu Laurențiu, director SC Millenium Pro Design, Lăscuț Cătălin, acționar majoritar la SC Millenium, care se autointitula Regele Duty Free-urilor și Bălan Cristian Dumitru. Ei sunt acuzați de trafic de influență, luare și dare de mită. În dosar procurorii ar fi dispus și punerea sub control judiciar a unui funcționar public.

Update 16.57: Ancheta DNA vizează încheierea de către Aeroportul din Otopeni cu o firmă a unui contract de asociere în participațiune pentru închirierea unor spații comerciale din aeroport, au declarat surse judiciare pentru G4Media.

Update 15.16: Unsprezece mandate de percheziție au fost puse în executare, atât la domiciile unor persoane publice, cât și la sediile unor persoane juridice, potrivit informațiilor G4Media.

Ancheta vizează fapte de corupție din perioada 2022 – 2023.

Update 13.07: Printre persoanele duse la audieri se numără și Cătălin Lăscuț, fiul lui Pavel Lăscuț, fostul șef al Directiei de Supraveghere si Control din Directia Generala a Vamilor. Cătălin Lăscuț este acționar al companiei Millenium Pro Design, care gestionează o parte din spațiile comerciale din Aeroportul Henri Coandă din Otopeni.

Update 13.03: Compania Națională Aeroporturi București anunță într-un comunicat că ”a luat act din informațiile prezentate public despre desfășurarea unei anchete a Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu activitatea unor operatori privați care își desfășoară activitatea comercială pe Aeroportului Internațional Henri Coandă. Până în prezent, procurorii DNA nu au notificat conducerea Aeroportului și nu au solicitat date sau documente de la nivelul Companiei. Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București vor acorda autorităților judiciare tot sprijinul necesar, în baza eventualelor solicitări primite”.

Millenium Pro Design este o companie cu patru asociați, iar contractul pentru spațiile din aeroport e valabil până la 30 iunie 2023, potrivit unui răspuns al Companiei Aeroporturi București pentru G4Media. Potrivit portalului specializat Confidas, unul dintre asociați este Cătălin Lăscuț, fiul lui Pavel Lăscuț, fostul șef al Directiei de Supraveghere si Control din Directia Generala a Vamilor.

Firma a fost recent în centrul unui scandal, după ce în Aeroportul Henri Coandă a fost deschis un casino. Potrivit unui răspuns oficial al Companiei Aeroporturi București pentru G4Media, Milleniul Pro Design a închiriat spațiul de casino firmei Nikolaos Consulting SRL, cu acceptul Companiei Aeroporturi București.

Dnata Catering este controlată de ALPHA FLIGHT GROUP LIMITED, o companie din Marea Britanie, potrivit Confidas.

Vom reveni

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Era și cazul sa fie verificat ceva, la ce prețuri aveau, de ex o cafea mai scumpa decât pe aeroportul din Zürich, acuma deschiseseră și o sala de jocuri. Genial. Între doua curse și niște păcănele, încep oamenii de afaceri sa zboare cu Tarom doar ca sa facă escala la București câteva ore, bine gândit la ministerul transporturilor. Ăștia sunt managerii de stat al firmelor.

    • problema nu e cu pretul ridicat, dna investigheaza prelungirea ilegala a contractelor.

    • pai are legătură și cu prețurile pentru ca se pare ca aveau monopol pe magazine și nu putea sa vina nimeni din afara cu alte prețuri si sa deschidă o afacere acolo.

  2. Ba !!!!Mai potoliti-l pa DNA asta ca o sa ajunga sa investigheze si prelungirea Ghencea si atunci sa te tii !!!!!

  3. Nu vreți un senviș la 65 de lei?

  4. Un caz clasic de coruptie ce implica personaje de la o companie de stat sau aflate in stransa legatura cu aceasta companie,pentru a impune pastrarea monopolului pe spatiile inchiriate in scop comercial si de agrement in incinta Aeroportului Otopeni.Din articol nu rezulta care e valoarea obiectului infractiunilor de coruptie si nici determinarea concreta a faptelor(probabil din ratiuni de neprejudiciere a anchetei penale).De aceea vom putea trage concluzii ulterior asupra cauzei anchetate, poate chiar dupa masurile preventive care se vor lua/nu se vor lua ulterior de catre instanta sau parchet.

  5. La ce preturi nesimtite se practica, ar fi trebuit sa fie controlati de acum 10 ani. Niste excroci tolerati de autoritati.

  6. Fapte de coruptie consumate in varianta pretinderii dupa cum rezulta din comunicat,ceea ce ar insemna ca nu s-a remis efectiv nicio suma de bani.Asta ma duce cu gandul la un denunt ce a stat la baza declansarii cercetarilor, sau la interventia unui avertizor de integritate in relatie cu organele de ancheta.

  7. O apa la 0.5l mai scumpa decat pe aeroportul din Copenhaga, sau o felie de pizza,35ron, prea mafie in aeroport…

  8. Dar cei care l-au numit pe directorul acela comercial Ivan,care este si fostul director general al aeroportului,ii stiau oare apucaturile spagaresti?

  9. Nu pare sa mai de-a mămăligă în clocot și sa se iasă în strada.

  10. In Romania darea si luarea de mita nu mai reprezinta nimic socant

  11. La DNA,in ultimul timp,s-a bagat „vointă politica”,dar daca nu se iau masuri juridice de stopare a migratiei hotilor si spagarilor de milioane sau chiar de zeci de milioane de euro,aceasta institutie riscă sa devina „agentie de turism”.Problema este ca acesti „turisti”nu se mai intorc,iar banii furati contribuie la cresterea PIB-lui in alte tari si la incurajarea fenomenului,pentru ca a devenit o afacere foarte rentabilă.Daca se legiferează si pragul de 50 mii euro,o sa ramanem si fara sefi😁 în administratie.