BREAKING Decizie importantă pentru România. Propunerea Comisiei privind ”taxonomia verde” a trecut la de Parlamentul European: Gazul natural și centralele nucleare sunt considerate ”verzi” și vor putea primi finanțări din fonduri europene
UPDATE 13.00 Propunerea Comisiei Europene privind ”taxonomia verde” a trecut, miercuri, în Parlamentul European, cu câteva zeci de voturi diferență. Obiecțiile formulate de comisii împotriva propunerii Comisiei nu au întrunit numărul necesar de voturi, minim 353. Obiecțiile au primit doar 278 de voturi pentru și 328 de voturi împotrivă, pe un fundal de dezbateri tensionate în plenul legislativului european reunit la Strasbourg.
Votul Parlamentului este decisiv, întrucât are drept de co-decizie în chestiunea taxonomiei. Dacă propunerea Comisiei ar fi picat la vot, proiectele de investiții în rețele de gaze naturale și centrale nucleare nu ar fi putut beneficia de finanțări cu fonduri europene.
Știrea inițială
Propunerea Comisiei Europene ca gazul natural și centralele nucleare să fie clasificate drept energie verde iar proiectele de investiții în aceste domenii să poată fi finanțată din fonduri europene va trece la limită, cu câteva zeci de voturi în plus față de obiecțiile la ”taxonomia verde”, au declarat pentru G4Media.ro surse din Parlamentul European.
Principalul oponent este grupul socialiștilor și verzii din Parlamentul European, însă delegația de europarlamentari români din PSD va vota în favoarea propunerii comisiei, la fel bulgarii și finlandezii deoarece interesul României este să poată finanța proiectele pe gaz și nuclear. Inclusiv Societatea Națională Nuclearelectrica a făcut lobby în Parlamentul European în favoarea propunerii Comisiei, prin Ana Birchall, care este reprezentant Special pentru Proiecte Strategice si Relatii Internationale al companiei.
”S-au mai întors câțiva împotriva actului delegat (propunerea Comisiei). Sătptămâna trecută se estimau circa 290 – 310 voturi din cele 353 de voturi necesare pentru ca propunerea Comisiei să pice, dar acum rezultatul poate fi chiar mai strâns”, a declarat, miercuri dimineața, un europarlamentar român înainte de votul din plenul PE, programat să aibă loc la ora 12.00, ora locală (13, ora României).
Este un vot crucial pentru România și alte state care se bazează pe gaze naturale și pe energie nucleară, întrucât Parlamentul European are drept de co-decizie în această chestiune. Cu mici excepții, întreaga delegație de europarlamentari a României, fie că e vorba de grupul PPE, de grupul socialist sau de Renew Europe susține propunerea Comisiei Europene.
Înaintea votului crucial de miercuri, câteva zeci de militanți ecologiști și alte grupări de stânga protestau în fața clădirii Parlamentului European de la Strasbourg împotriva includerii gazului și centralelor nucleare în categoria energiilor verzi. Unii dintre ei afișau simbolurile Ucrainei, sugerând că investițiile în rețelele de gaz natural ajuta Rusia, în detrimentul Ucrainei.
Corespondență de la Strasbourg
Context
Comisiile PE pentru afaceri economice (ECON) şi respectiv Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) au votat pe 14 iunie împotriva proiectului Comisiei. Acesta va face prin urmare miercuri obiectul unui vot în sesiune plenară al cărui rezultat se anunţă incert.
Războiul din Ucraina, care a pus în lumină pericolul dependenţei de gazul rusesc, a întărit ostilitatea anumitor aleşi.
O majoritate absolută de 353 de voturi este necesară pentru a bloca textul Comisiei. Eurodeputaţii din stânga radicală, social-democraţii şi Verzii vor vota împotrivă cu o largă majoritate. Liberalii şi dreapta, deşi divizaţi, ar trebui totuşi să întrunească majoritatea necesară pentru adoptarea textului.
Regulamentul privind ”taxonomia verde” (criteriile de clasificare a unui proiect drept ”verde”) introduce un standard comun al UE pentru clasificarea finanțării ecologice.
Acesta stabilește criterii pentru a evalua dacă o activitate economică este sustenabilă din punct de vedere ecologic, pentru a
stabili gradul de durabilitate al unei investiții. Scopul este de a îmbunătăți transparența și de a sprijini piața investițiilor sustenabile în Europa.
Conform taxonomiei, o activitate economică care face parte dintr-o investiție comercializată ca fiind durabilă ar trebui să contribuie în mod substanțial la unul sau mai multe dintre următoarele obiective: atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la schimbările climatice, protecția apei, economia circulară, prevenirea poluării și protecția ecosistemelor.
Pentru a fi clasificată ca fiind ecologică, activitatea trebuie, în același timp, să îndeplinească și condiția de „a nu produce daune semnificative”
De exemplu, o investiție care este bună pentru pentru climă nu poate cauza în același timp probleme semnificative în ceea ce privește poluarea sau deșeurile. Comisia este responsabilă de specificarea criteriilor tehnice de selecție calitative și cantitative.
pentru fiecare activitate economică prin intermediul unor acte delegate, pe baza criteriilor generale din regulament.
Acest proiect de act delegat include în taxonomie producția de energie din energie nucleară și gaze fosile. Ambele s-ar califica drept ecologice, în anumite condiții, și ar aparține subcategoriei de activități tranzitorii [articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul privind taxonomia].
În conformitate cu actul de bază, o activitate tranzitorie nu intră ca atare în categoria generală a investițiilor verzi, dar aceasta
se califică drept durabilă pe motiv că „sprijină tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic în concordanță cu o cale de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 ⁰C …, inclusiv prin eliminarea treptată a emisiilor de gaze cu efect de seră”.
Corespondentă de la Strasbourg
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii