G4Media.ro

SURSE Explicația anulării întâlnirilor lui Donald Trump la summitul NATO: disputa cu…

sursa foto: Guvernul Federal German

SURSE Explicația anulării întâlnirilor lui Donald Trump la summitul NATO: disputa cu Angela Merkel pe tema Rusiei

Summit-ul NATO de la Bruxelles este dat peste cap în aceste momente de conflictul dintre Donald Trump și Angela Merkel, după ce președintele american i-a reproșat cancelarului german că țara sa este controlată de Rusia, de care este dependentă energetic. Potrivit surselor G4Media.ro, Angela Merkel ar fi cerut anularea agendei de azi și convocarea unei sesiuni în plen a țărilor membre NATO pentru a-i da un răspuns președintelui american Donald Trump. Potrivit surselor G4Media.ro, discuțiile sunt extrem de tensionate, astfel că discuțiile dintre șefii de stat și de guvern se poartă în picioare.

Azi era programată la Bruxelles reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de Şefi de Stat şi de Guvern cu partenerii din operațiune „Resolute Support” – misiunea NATO din Afganistan.

La ora transmiterii acestei știri (11.50), șefii de stat din statele membre NATO au reluat discuțiile cu Trump despre finanțarea organizației.

Declarațiile care au aruncat în aer summit-ul NATO

În prima zi a summit-ului, a avut loc următorul schimb de replici (sursa: Digi 24):

Donald Trump, preşedintele SUA: Germania este în totalitate sub controlul Rusiei pentru ca depinde energetic de Rusia, în proporţie de 60-70% şi de un nou gazoduct. Cred că este un lucru rău pentru NATO.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Suntem al doilea cel mai mare furnizor de trupe, cea mai mare parte a capacităţii noastre militare este în slujba NATO şi în acest moment avem un angajament puternic în Afganistan, unde, de asemenea, apărăm interesele Statelor Unite.

Donald Trump, preşedintele SUA: Dar, în ce mă priveşte, Germania este captiva Rusiei pentru că procură atât de multă energie de la Rusia, iar noi ar trebui să protejăm Germania chiar dacă îşi ia energia de la Rusia.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Eu însămi am trăit vremea în care o parte din Germania era controlată de Uniunea Sovietică şi sunt foarte fericită că, astăzi, Republica Federală Germania este unită şi liberă. Graţie acestui lucru, putem să ne alegem politicile şi să luăm decizii în mod independent.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. In cel mai abject stil diplomatic, Trump calca in picioare aliatii si se gudura pe langa adversari. Sa il urmarim la summitul cu Putin, dar mi-e greu sa cred ca va fi la fel de taios.

    Desi, drept sa va spun, mi-e drag ca se ia de Germania, care mereu joaca perfid in relatiile internationale si in special cele cu Rusia. Cand e vb de bani si de beneficii, tind sa uite de valorile si unitatea comunitara. Poate un dus rece ii va ajuta.

    • Un narcisic, pervers si imatur, căruia i s-a pus sceptrul imposturii în mână. Strategiile sale sunt atât de penibile încât ne putem întreba, justificat, cum a reusit să acumuleze averea pe care o are ?.
      Asemeni ăstora de pe la noi (ceea ce dovedeşte penuria adevaraţilor conducători ai naţiilor acestei lumi), aruncă acuzaţii nejustificate până la urmă, (între ignoranţă si minciună), când o anchetă în curs vizează anturajului lui pentru implicarea Rusiei în alegerile ce l-au adus acolo unde nu avea ce căuta.
      Ar fi timpul ca Europa să-şi creeze propria armată, dar cu cine ? Cu România ? Cu Ungaria? Cu Polonia ? Acestea au ( se vede!) nostalgia comunismului.

    • @contributor, deci de fapt nu a venit inca timpul ! 😉

  2. Aici Trump are dreptate. Noth Stream nu numai ca este un proiect care cresete dependenta Germaniei de gazul rusesc, insa da si o lovitura intregii UE care doreste o diversificare a surselor de energie, ocoleste Ucraina si Polonia si statele Baltice. Desi Rusia este un pitic economic, o piata de desfacere mai mica decat Italia, foloseste gazul ca arma politica, de unde si influenta pe care o are. Daca intr-o zi Germania va lua o decizia diametral opusa intereselor Rusiei, Putin o sa le spuna ca le vor paraliza toata economia taind gazele. Trebuie sa fi prost sa ei gaze de la rusi in astfel de conditii. Rusii au dovedit ca nu sunt un furnizori siguri, in nenumarate randuri au taiat gazele. Atunci, de ce sa apere SUA Germania daca acestia faca afaceri cu inamicii? In cazul de fata in dau dreptata lui Trump.

  3. O declaratie total falasa,
    „Eu însămi am trăit vremea în care o parte din Germania era controlată de Uniunea Sovietică şi sunt foarte fericită că, astăzi, Republica Federală Germania este unită şi liberă. Graţie acestui lucru, putem să ne alegem politicile şi să luăm decizii în mod independent”.
    Fara acordul aliatiilor USA,Anglia ,Franta fraza de mai sus nu ar fi existat si Dna Merkel ar fi trait in Republica Socialista Germana, o sora apropiata a Romaniei.
    Germania nu trebuie sa traisca cu fundul in doua luntre.

    • Prin aceasta afirmatie Merkel afirma ca o doare in cur de UE si de celelalte state membre. Uita sa spuna ca deciziile de politica externa ar trebui sa se ia in cadrul UE, faptul ca ei construiesc North Stream cand 50% din europeni se impotrivesc si considera ca este un pericol geostrategic, Germania ar trebui sa-si revizuiasca proiectul.

  4. Inttebati l pe trump daca putem sa cumparam armament de la rusi, noi nato. Asta dupa ce a fost creata si interoperativitatea intre armatele partenere.
    Cui si in conditii va permite trump deficit comercial cu diverse tari incluviv parteneri nato? Pe chinezoi ia dus pe locul 1, cine urmeaza? Sigur romania, nu. Si sigur nu din cauza noastrA. Ca asa e in tenis, ne batem singuri.

  5. Trump nu este numai un amator în politică, dar este și paranoic. Noi cunoaștem bine , pe pielea noastră, această nenorocire. Merkel are dreptate. Zidul Berlinul se datorește deopotrivă lui Gorbaciov și opozanților germani. Nici Occidentul nici America nu au avut un rol. O jumătate de secol o parte a Europei a trăit sub călcâiul URSS și a totalitarismului comunist fără ca americnii și occidentalii să reacționeze.

    • Imi permit sa va contrazic.
      URSS prin Gorbaciov a fost invinsa in Razboiul Rece in special datorita SUA (Ronald Reagan) si UK (Margaret Thacher). Amandoi l-au imbrobodit pe Gorbaciov, care cam ajunsese la fundul sacului. URSS si-a dat seama ca nu poate face fata economic Statelor Unite mai ales dupa ce Reagan a anuntat faimosul StarWars (nume inspirat din la fel de faimoasa serie SF). Adica ducerea spatiul cosmic a confruntarii cu Rusia.
      A anuntat investitii masive in ceva ce pana la urma s-a dovedit de fapt o cacialma.
      Insa a mers.
      Ne place, sau nu insa, noi europenii trebuie sa admitem faptul ca SUA a salvat Europa de trei ori pe parcursul secolului trecut. Ca sa nu mai vorbim de banii americani cu care Europa de vest s-a reconstruit dupa al doilea razboi mondial. Prin „Planul Marshall – Marshall Plan – ERP-the European Recovery Program”, SUA a daruit pur si simplu 16 miliarde de dolari (adica peste $100 miliarde in bani actuali). Planul urma initial sa ajute si Europa de est, insa URSS a refuzat.
      Asa ca eu personal, desi nu ma consider un pro-american, recunosc ca Trump, fiind om de afeceri, joaca cartea economica fosrte bine.

  6. Deciziile independente ca deciziile independente. Dar daca Rusia iti declara razboi madam Merkel, ce faci? Te rogi de ei sa-ti deschida putin robinetul la gaz ca sa mai poti produce cate ceva sa te bati cu ei?