G4Media.ro

OFICIAL Fostul primar din Sectorul 5, Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

OFICIAL Fostul primar din Sectorul 5, Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție / Decizia nu este definitivă

Fostul primar din Sectorul 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat, joi,  la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție, se arată în minuta Tribunalului București.  Decizia judecătorilor nu este definitivă.

Marian Vanghelie a fost judecat la Tribunalul București pentru o mită de 30 de milioane de euro de mai bine de 6 ani.

În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL.

Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, aratau procurorii DNA într-un comunicat din 2015.

Redăm mai jos integral minuta Tribunalului București

DOSAR nr. 25638/3/2015

HOT.
13.05.2021

1. Condamna pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel la pedeapsa rezultanta de 11 ani si 8 luni inchisoare.

interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, drepturi prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pe o perioada de 5 ani de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, drepturi prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, de la data ramanerii definitive a hotararii pana la data executarii sau considerarii ca executata a pedepsei principale.

2. condamna pe inculpatul Dumitru Marin la pedeapsa de 4 ani inchisoare.

3. condamna pe inculpatul Niculae Mircea- Sorin la pedeapsa rezultanta de 8 ani inchisoare.

4. condamna pe inculpatul Ciocan Sorin- Stefan la pedeapsa de 3 ani inchisoare.
dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, termen stabilit in conditiile art. 92 C. pen. si care va curge de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte.

5. In temeiul art. 396, alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16, alin. 1, lit. b, teza I C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Ciocan Laura pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita, prevazuta de art. 48 alin. 1 din Codul penal actual, raportat la art. 289 alin. 1 din Codul penal actual, cu aplicarea dispozitiilor art. 7 alin. 1 lit. a si c din Legea nr. 78/2000, modificata prin Legea nr. 187/2012, cu aplicarea art. 5 din Codul penal actual.

In temeiul art. 396, alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16, alin. 1, lit. a C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Ciocan Laura pentru savarsirea infractiunii de art. 29 alin. 1 lit. a si b din Legea nr. 656/2002, in forma modificata prin Legea nr. 187/2012, cu aplicarea dispozitiilor art. 5 din Codul penal actual.

Admite actiunea civila formulata de partea civila Sectorul 5 al Municipiului Bucuresti, reprezentata legal prin primar si obliga pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel sa plateasca partii civile suma de 15.044.700 euro, la cursul BNR din ziua platii, cu titlu de daune materiale.

In temeiul art. 51 din legea nr. 129/2019 raportat la art. 112, alin. 1, lit. b si e C.pr.pen. dispune confiscarea speciala a urmatoarelor bunuri:

dispune mentinerea sechestrului asigurator dispus de catre procuror, cu privire la urmatoarele persoane si bunuri, pana la concurenta sumei de 15.044.700 euro:

dispune ridicarea masurilor asiguratorii dispuse cu privire la bunurile mobile si imobile, respectiv sumele de bani aflate in conturile inculpatilor Ciocan Sorin- Stefan si Ciocan Laura, precum si cu privire la bunurile numitilor Cristea Reveica, Cristea Florian si Cristea Marian.

dispune ridicarea masurilor asiguratorii dispuse cu privire la bunurile mobile si imobile apartinand intimatei Dragoe Hannerl- Charlotte

dispune ridicarea masurilor asiguratorii dispuse cu privire la bunurile mobile si imobile si sumelor de bani aflate in conturile bancare apartinand intimatei Niculescu- Mizil- Stefanescu Oana.

dispune mentinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor personale ale intimatului Bodea Tiberiu.

dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra bunului intimatei Cucu Iulia.

dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra imobilului, detinut in prezent de intimata Diaconescu Nicoleta.

dispune restituirea bunurilor catre intimatul Geoana Mircea- Dan si ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra lor.

respinge cererea de instituire a sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatului Vanghelie Marian- Daniel ce au facut obiectul dosarului nr. 11117/94/2020 al Judecatoriei Buftea.

respinge ca nefondata cererea de interventie in interes propriu formulata de intimata SC TERASA BERARILOR PP S.R.L.

Prezenta hotarare se comunica Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, dupa ramanerea definitiva.

obliga pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel sa plateasca in favoarea statului suma de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obliga pe inculpatul Niculae Mircea- Sorin sa plateasca in favoarea statului suma de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obliga pe inculpatul Dumitru Marin sa plateasca in favoarea statului suma de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obliga pe inculpatul Ciocan Sorin sa plateasca in favoarea statului suma de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Executorie in ceea ce priveste masurile asiguratorii si restituirea bunurilor.
Cu drept de apel.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. O să scrie 5-6 cărți și scapă cu 2-3 ani de pușcărie

  2. Praf in ochi justitie facuta la misto , cand o sa vad un politician de varf actual ca e condamnat mai avem o sansa.
    Aia de au fugit prin Italia sau Udrea, Basescu , Firea , astia de prin PNL care tot scapa si cati altii sunt protejati de un sistem juridic corupt atata timp cat sunt utili politic , cand sunt expirati precum Vanghelie mai baga cate unul asa la misto.

    • Liviu Dragnea nu este suficient de top pentru tine ? Trebuie sa scapam de lichelele insurubate de pesedisti in sistemul de justitie si apoi vom avea mai multi la puscarie. Tot ce are legatura cu PSD este corupt .

  3. Doamna Andronescu a beneficiat moca de un video player.

  4. Vanghelie interesat sa.si cumpere o casa in Italia!

  5. Nu va bucurați prematur! Primei instanțe i-au trebuit 6 ani până să dea sentința de condamnare. Daca și a doua instanță îl va judeca cu aceeași „operativitate” va constata prescrierea faptelor și Vanghelie va rămâne fata mare. In cel mai rău caz pentru el, a doua instanță ii va reduce substanțial pedeapsa, condamnandu-l chiar cu suspendarea executării. Romania este un stat mafiot, cu o justiție coruptă aproape în totalitate. PNL, PSD aceeași mizerie!

    • La Multi Ani nea Vanghelie! Sanatate maxima, sa prinzi cat mai mult din „pensia” asta….30.000.000 euro.. Doar pe speta asta….ce a putut face un agramat din o bucata de Bucuresti…cu banii astia ridicai un spital….renovai N scoli sau gradinite…

    • Mama, cat as vrea sa iei si tu vreo 10 ani si apoi sa te vad cum guiti ca te-a facut justitia scapat…

  6. Bine ați spus, decizie în primă instanță… La apel, nu vă faceți griji, scapă băietul, că e bun și a făcut mult bine! Poate mai vine haznaua ccr cu o decizie de neconstituționalitate, găsesc ei un aspect în neregulă: era unul dintre judecători prea scund, nu-i stătea părul cum o cere poziția ocupată, avea barbă etc., știu băieții și fetele de la ccr mult mai bine… Succesuri, mareane!

  7. Dacă se va recupera prejudiciul, magistraţii vor trebui felicitaţi. În dosarele de corupţie, dacă se stabileşte vinovăţia, recuperarea prejudiciului ar trebui să fie scopul imediat.

    • Nu au nici o legătură magistrații cu recuperarea în concret a prejudiciului. Statul, prin instituțiile de profil, din cadrul finanțelor, trebuie să se ocupe de asta. După ce rămâne decizia definitivă în apel, treaba justiției e încheiată.

  8. Suna foarte frumos. Sa vedem daca la recurs ramane definitiva.
    De asemenea, sa vedem daca ANAF va proceda la fel ca in cazul varanului cu cele 60 milioane euro care trebuiau recuperate si pentru care nu au facut practic nimic.

  9. Politicienii nu ar fi corupți dacă judecătorii nu ar fi cei mai corupți procurorii ….

    • Greu cu limba romana, care este…

    • După politicieni, cei mai corupți sunt judecătorii și procurorii. Nu intamplator magistrații au cele mai mari privilegii (salarii, pensii, etc. ) acordate de politicieni.

    • Toata lumea e de acord cu tine, Florinele, dar care e legatura cu articolul? Sau esti fan Vanghelie si vrei sa ne spui ca judecatorul ala nesimtit l-a condamnat de corupt ce era?

  10. ASTA E O GLUMA. NU VA FACE PUSCARIE. IL REZOLVA sistemul

  11. Acest individ a fost 16 ani primar de sector de Capitală. 16 ani!!! Iar sectorul pastorit de el arată ca o mahala modernă, dar mahala. Daca nici asta nu e dovada unei gandiri limitate si precare a majoritatii cetatenilor sectorului respectiv, nu stiu ce altceva poate fi. Poate doar alegerea piedonului ca primar al aceluiasi sector.

  12. Condamnări care nu sunt definitive apar cu zecile, iar cele definitive mult mai rar. Apropo cum a rămas cu primarul din Baia Mare, care a primit sentința nedefinitivă să plătească 2,5 milioane de lei ? Am uitat de el așa-i ?

  13. Stimati magistrati, oare dece politicenii v-au dat numeroase privilegii???
    Nu cumva ca și voi să acordați în schim cava??? Să le lăsați banii furați, să acceptați cărțile ”științifice” , să-i eliberați …….

  14. Esti chiar enervant, tu vorbesti de PNL? Fac pariu ca erai sustinator PD-L. La fel si USR-ul, te minte! Romania are o problema de coruptie si de nemeritocratie, indiferent de partid. In USR exista numai unul si unul!?

  15. In sfarsit, sentinte in dosare pe sume mai mari. Asa mai merge.