G4Media.ro

SURSE Guvernul ar putea amâna prin ordonanță de urgență prevederile privind testarea…

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

SURSE Guvernul ar putea amâna prin ordonanță de urgență prevederile privind testarea antidrog criticate de șoferi și de societatea civilă / Șoferii nu vor mai rămâne fără permis dacă refuză testarea antidrog cu aparatele rapide

Premierul Marcel Ciolacu a propus luni în discuțiile cu mai mulți miniștri să amâne prin ordonanță de urgență prevederile privind testarea antidrog criticate de șoferi și de societatea civilă, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. În paralel, Institutul de Medicină Legală (IML) ar urma să fie dotat cu aparatura necesară de testare antidrog cu fonduri de la Banca Mondială.

Ca urmare a noului OUG, șoferii nu vor mai rămâne fără permis dacă refuză testarea antidrog cu aparatele rapide, care dau multe erori. Ei vor putea cere testarea la IML.

Premierul Marcel Ciolacu a avut o discuție luni cu ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre ordonanța de urgență privind testarea șoferilor pentru droguri, au declarat pentru G4Media surse politice.

La întâlnire a participat și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru a discuta despre asigurarea fondurilor pentru testarea șoferilor, potrivit acelorași surse.

Context.

O petiție pentru abrogarea prevederilor, inițiată săptămâna trecută de Declic, a fost semnată de zeci de mii de oameni. Ulterior, organizația neguvernamentală APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență nr 84/2004, care prevede că șoferii care refuză testele rapide și le preferă pe cele de sânge își vor pierde permisul de conducere până la aflarea rezultatelor testelor de sânge. „Această ordonanță a stârnit pe bună dreptate nemulțumirea cetățenilor, pentru că în loc să rezolve o problemă, o înrăutățește”, susține organizația, într-un comunicat de presă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că înăsprirea prevederilor referitoare la şoferii care consumă droguri este un pas bun, dar trebuie pus în practică în momentul în care rezultatele la testele de sânge pot veni într-un timp ”rezonabil”, de 48-72 de ore. În acest moment, rezultatele vin şi după patru luni. Premierul afirmă că România trebuie să investească în aparatură, un astfel de intrument costând în jur de 300.000 de euro. ”Nu e un capăt de ţară”, afirmă premierul.

Poliţia Română a anunţat, miercuri, că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal. Instituţia precizează că, în perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Un Oug care sa modifice un Oug abia dat. Te intrebi unde e urgența, la primul sau la al 2lea. Vă dați seama cat de praf ar fi ăștia in caz de ceva serios, calamitate sau razboi?