G4Media.ro

SURSE Guvernul Cîțu a evitat să-și asume decizia de listare a sitului…

Foto: Florin Cîțu și Alexandru Nazare (InquamPhotos / George Călin)

SURSE Guvernul Cîțu a evitat să-și asume decizia de listare a sitului Roșia Montană la UNESCO / Nu există o decizie guvernamentală în acest sens

Guvernul Cîțu a evitat să-și asume decizia de listare a sitului Roșia Montană la UNESCO, deși premierul a fost informat prin mai multe memorandumuri și note de către ministerul finanțelor asupra posibilelor consecințe ale listării, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, o primă consecință asupra cărora a atras atenția ministerul ar putea fi pierderea procesului de arbitraj de la Washington, unde statul român a fost dat în judecată de compania canadiană Gabriel Resources și solicită despăgubiri în valoare de câteva miliarde de euro.

Aceste informații ar fi fost transmise prin memorandum Guvernului și prezentate atât de fostul ministru de finanțe cât și de secretarul general al ministerului în mai multe ședințe de guvern din cursul acestui an.

Pe de altă parte, listarea la UNESCO presupune o serie de cheltuieli din partea statului român pentru conservarea minelor și a patrimoniului din Roșia Montană. Potrivit surselor G4Media.ro, ministerul de finanțe a informat guvernul că sumele s-ar putea ridica la câteva sute de milioane de lei pe an.

Dosarul Roșia Montană, pregătit de fostul ministru al culturii, Corina Șuteu, a fost depus la UNESCO în 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș, dar cererea a fost retrasă de Guvernul Dăncilă.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a cerut în 2020 reînscrierea dosarului Roșia Montană la UNESCO. Însă nici Guvernul Orban, nici Guvernul Cîțu nu și-a asumat printr-o decizie formală, adoptată într-o ședință cu miniștrii cabinetului, opțiunea de a continua demersurile de listare, având în vedere posibilele consecințe, asupra cărora avertizase Ministerul Finanțelor condus de Alexandru Nazare, schimbat între timp din funcție.

Mai mult, în procesul-verbal de predare – primire al ministerului, Florin Cîțu – care a preluat funcția de interimar la finanțe – ar fi omis să treacă memorandumurile primite pe tema procesului de arbitraj cu Gabriel Resources. Fostul ministru de finanțe, Alexandru Nazare, a făcut chiar o adresă scrisă prin care solicita rectificarea procesului-verbal, pentru a fi consemnate documentele care atrag atenția asupra consecințelor listării Roșiei Montană la UNESCO.

Ce a făcut Guvernul Orban? Guvernul Orban a cerut în 16 ianuarie 2020 ministerelor puncte de vedere pe tema reluării procedurii de listare. Potrivit surselor G4Media.ro, ar fi avut loc o ședință a Comisiei interministeriale care se ocupă de procesul de arbitraj cu Gabriel Resources.

În urma dezbaterilor, s-ar fi acceptat la nivel tehnic, ca argumentele prezentate conduc la concluzia că Ministerul Culturii nu va face demersurile pentru reluarea procedurii de listare, până la sfârșitul procesului, pentru a nu vulnerabiliza apărarea din dosarul arbitral.

Totuși, ministerul culturii a decis să trimită dosarul și în 2020 și în 2021.

Întrebat, luni, de ce nu există o decizie guvernamentală prin care să fie formalizată decizia înscrierii la UNESCO, vicepremierul Dan Barna a răspuns: „Pentru că anteriorul Guvern, Guvernul Ludovic Orban a depus cererea de listare a Roşia Montană la UNESCO. Aceasta e poziţia Guvernului. Nu a existat, dincolo de discuţiile şi speculaţiile din presă, nu a existat nici în coaliţie vreo voce care să îşi asume sau care să solicite retragerea acestui dosar. În momentul de faţă, Ministerul Culturii a transmis un mandat explicit pentru susţinerea proiectului, chiar săptămâna trecută. Deci lucrurile sunt în logica de procedură firească şi sper ca astăzi, până la finalul zilei, această poveste care pare un never ending story, ca să zic aşa, să se încheie cu bine şi Roşia Montană să devină un obiectiv protejat UNESCO”, a explicat Dan Barna, întrebat luni de ce nu a fost discutat în Guvern punctul de vedere al României cu privire la Roşia Montană.

Comitetului Patrimoniului Cultural este așteptat să ia, marți, o decizie privind înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO, după ce nici luni dosarul nu a fost dezbătut. Inițial, decizia era așteptată de duminică.

Context

USR PLUS a amenințat, în urmă cu câteva săptămâni, că își retrage miniștri din ședința de guvern dacă premierul Florin Cîțu va propune oficial retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul coaliției.

Potrivit surselor G4Media.ro, înscrierea întregii zone din Roșia Montana, care include tot perimetrul zăcământului aurifer, nu doar minele romane, în UNESCO a încins spiritele în coaliție.

Premierul Florin Cîțu, dar și liderul PNL, Ludovic Orban, ar fi pledat în coaliție pentru retragerea dosarului Roșia Montană pe motiv că statul român riscă să piardă procesul de arbitraj cu Gabriel Resources, dar ar fi invocat și o serie de probleme de legalitate la întocmirea dosarului.

Discuția despre o eventuală retragere a dosarului ar fi fost tranșată acum tot de Dacian Cioloș, care i-ar fi transmis premierului Cîțu că, dacă va introduce tema în ședință de guvern, miniștrii USR PLUS se vor ridica de masă și se vor retrage, pentru a obliga PNL și UDMR să-și asume această decizie.

Discuțiile au avut loc la sfârșitul lunii iunie, când au existat și luări de poziție publice pe tema dosarului Roșia Montană.

Citește integral

EXCLUSIV Culisele bătăliei din coaliție pentru listarea dosarului Roșia Montană la UNESCO / USR PLUS a amenințat că-și retrage miniștrii din ședința de Guvern dacă premierul pune tema pe masă

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

  1. De ce nu ma intreaba nimeni si pe mine ce vreau? Eu cred ca o tuica fiarta ar merge numai bine pe caldura asta. Ar iesi toata prostia din cap la tembelii care citesc gainatu meu

    • Niste „Diplomatico” la baiatu’, cu ceva fete antrenate si nutrificate, la piscina …

    • Chiar e vorba puţin de palincă, guvernul Cîţu însemnând PNL-USR PLUS-UDMR şi extern punându-se în presă probleme milenare privind Munţii Apuseni.

  2. Va fi nevoie de mai mult de un tricou cu Metallica sa te votam data viitoare. Bine, nu te-am votat nici data trecuta, dar ne-ai fost macar simpatic pana acum.

  3. De la Bechtel direct in puț…

  4. CEVA BLACK CUBE ?

    • Hai gravidul Câțu vinde și Roșia montană ce numai Năstase petromul?? Mama voastră de jecmănitori ordinari

  5. CEVA CALUGARI DE LA MANASTIREA SECU ?

  6. NE-AU DAT IN JUDECATA gabriel resources ?

    ASTA E SCHEMA fratilor micula PRIN CARE NE-AU SPOLIAT DE APROAPE UN MILIARD DE EURO.
    JUMATATE EI, JUMATATE DOBANZI LA CREDITUL FACUT SA LE PLATIM.

    ASTIA AU TRECUT LA NIVELUL URMATOR! NE SPOLIAZA DE CATEVA MILIARDE.

    „NU-I ASA CA-I MINUNAT” ?

    • Adica fie ramanem fara aur, fie fara miliarde fie fara amandoua !

      Ce patrioti ne-au adus aici ?

  7. Pe zi ce trece Catu își arata limitele… O alta dezamăgire de care iar… va profita PSD.
    Cuie Matu cum s-ar spune

  8. Despăgubirile în valoare de câteva miliarde de euro sa le plătească cei care si-au pus semnătura pe contractul cu firma respectiva, impreuna cu grupurile de interese din spate si toți cei câteva sute de indivizi (factori decidenți) care au susținut acea decizie,,
    DACĂ nu sunt in stare sa-si folosească inteligenta sa câștige procesul!!, pe timpul si pe cheltuiala lor.

    Cu cât mai umpleti acum conturile firmelor de avocatura din fonduri publice ca sa plătiți toate cheltuielile si pagubele create cu aceasta poveste!?

    Aurul nu va aparține vouă.

    Ati cerut votul populației pe problema Roșia Montană?

    Nu! Ati luat decizia doar voi, DECI voi sa plătiți toate cheltuielile cu procesul si despăgubirile.

    Roșia Montană sa treacă in patrimoniul /protecția MAPN.
    Dacă nu poți dovedi științific ca lumea se va sfârșit pana in 2050, acele resurse nu aparțin exclusiv acestei generații!! (sper sa fie si un blestem atașat acelui aur) si in niciun caz ”șmecherilor” care vor sa retina pentru ei 90% din acele resurse.
    Stați voi liniștiti, ca din acei bani tot nu ar fi marit pensiile, alocațiile sau salariile profesorilor. S-ar fi îmbogățit ei.

    • A cui acoperire este Gabriel Resources ?

    • A cui? Spuneti acum, ca sa nu mai caut eu.

    • Frank Timiș

    • Nu e bine nici la MAPN, că ajunge direct la OTAN!

    • Nu mai avem patrioți in niciun minister in țara asta?

    • Răspuns sigur: NU!

    • Alin, F T probabil a fost inițiatorul proiectului, însă societatea este pe acțiuni.

      Sunt 10 firme de investiții care dețin acțiuni in Gabriel Resources (al doilea tabel):
      https://m.marketscreener.com/quote/stock/GABRIEL-RESOURCES-LTD-1410110/company/

      Deci sunt firme de investiții care au investit pariind pe probabilitatea ca romanii vor fi așa adormiți ca vor accepta sa plătească din resursele țării: salarii de probabil 300.000 euro / an la zece inși străini aflați in managementul acestei firme, comisioane la romanii care au acceptat vânzarea si profit de milioane la mulți alții.
      Prin aceste scheme unii vor face milioane sau zeci de milioane fără sa miște un deget! Valoarea aceea putea foarte bine sa rămână in țara. Dacă vrem sa exploatam vreodată ceva, sa o facem cu utilaje din țara (investiția inițială sigur nu costa mai mult decât cele 4 miliarde pe care le cer ăștia) si cu management din țara.

      Jurnalistii de investigații, DNA-ul sau orice om plătit din fonduri publice si cu ceva patriotism in sange,,
      sa investigheze câți romani din cei implicați in aprobarea contractului (si/ sau câți mari corupți romani care manevrează aceste marionete) au acțiuni in cele zece firme !!!

    • Te-au intrebat la alegeri si au castigat.
      Ca sa-i in democratie, ca doar nu vrei sa te intrebe personal de fiecare data cand statul vrea sa cumpere sau sa vanda ceva.
      Castiga alegerile tot felul de prostalai si/sau de hoti si apoi va mirati ca unde dispar miliardele.

    • Diana,nu ti mai bate gura degeaba ca tot noi platim. Daca nu i trage nimeni la raspundere noi vorbim vorbe iar ei isi umfla conturile,asa ca sa dormim bine,ca de desteptat nici vorba de 30 de ani.

  9. USRPLUS trebuie sa iasa de la guvernare de azi. Sa-l lase pe securistul de Barna sa stea pe scaunul caldut pe care i l-au pregatit securistii lui Catu si restu’ sa treaca in opozitie. Daca nu fac asa ceva eu nu mai votez cu ei veci.

  10. E clar, acest ziar e de partea lui Orban că prea-i găselte noduri în papura lui Câțu.

    • Păi de vreo șase luni cine e premier și are drept de veto și asupra sănătății (relaxare când cresc infectările), și a transporturilor (nu desființează sinecurile, ci le mută), și a finanțelor (cine ce bani primește la rectificare)? Nu Cîțu? Sau vrei să spui că erau adevărate zvonurile alea cum că ar fi de paie pe-acolo?

    • Problema e caCatu e pe partea greșită.
      Nicidecum pe ce parte sunt restul.
      Cu alte cuvinte dacă țara e guvernată greșit și nu observi ești de partea proștilor.

  11. Problema e caCatu e pe partea greșită.
    Nicidecum pe ce parte sunt restul.
    Cu alte cuvinte dacă țara e guvernată greșit și nu observi ești de partea proștilor.

  12. Frank Timiș râde cu subînțeles…

  13. Citu inseamna Business. Orice Business.

    Schrödinger Topic: Daca PSD ii ‘sugereaza’ lui Citu sa plece inseamna ca implicit il sustine pe Orban, deci exista sansa sa aiba planuri, facand blaturi, deci e grav oricum.

    Romania e o tara blestemata de vreo 145000 de ani, chiar daca acum 145000 de ani nu exista … S-au macelarit multi neandertali pe aici dar sapiens sapiens au invins … O istorie plina de sange si de victime colaterale … Din pacate, la asta se rezuma viata …

    E vorba de aur ? Pai n-ar fi o problema de n-ar fi vorba de-un maxim 6% din valoarea lui, excluzand tot ce-i mai valoros decat aurul + distrugerea cvasi-completa a mediului, otravuri care nu se descompun in apa potabila decat in cateva mii de ani si mii de suflete frante …

    Macar de-am fi rationali: Domne, care-i valoarea REALA a Rosiei Montane ? (Facem un calcul si presupunem c-ar detine-o Israelul, poporul ce-si pretuieste cel mai mult teritoriul pt. ca l-au castigat cel mai greu si-au platit cel mai scump pret…Perfect Discutabil dar foarte Off-topic)

    Sunt un pic nesimtit daca arunc un 1 trilion $ ? Eu asa miros …

    + ca as vrea sa stiu exact, prin absurd, de dragul discutiei, cat si-ar scoate Gabriel Resources profitul real(incluzand tot ce n-ar plati, metale grele, extrem de pretioase Industriei Tehnologice) de-ar mina Rosia Montana …

    Consider c-ar trebui totusi sa fim rationali … Daca traiul romanului ar deveni 5 * 1.07^N (cat preconizeaza FMI-ul), nu vad care ar fi problema … Evident, calculul nu se face asa … Dar, oricum, suntem mult prea primitivi pt. a fi capabili in a maximiza resursele Romaniei …

    Noi inca suntem la stadiul de auto-pradatori, despre ce vorbim …

    • Da, și cel mai grav este că pe lângă faptul că ”fură cu nerușinare avuția țării ca s-o dea la străini”, omoară oamenii, animalele, distrug mediul pe timp nelimitat, ceea ce nu se poate valorifica în bani, în nimic… Toți cei care vreți cianură pentru oamenii din această zonă să luați urgent ”acum” un pahar cu cianură, să-l beți pe nerăsuflate, și să dormiți în sicrie de AUR pe saltele de euroi… ca să fiți fericiți ”în iad”. Setea după bani, aur averi…le-a luat mințile politicienilor…care au uitat total că nici măcar o ceapă degerată nu pot duce cu ei dincolo de moarte…și că tot aurul din Apuseni NU va fi suficient pentru a-l scăpa de ”iad” nici măcar pe unul singur dintre pofticioșii și prădătorii averii naționale.

  14. De ce nu ma mira? Vedeti copii, nu e nicio diferenta intre politicieni, nu mai fiti naivi!

  15. Când și-a asumat Cîțu ceva?! Doar nu-i prost să răspundă și el!

  16. Asta va scriam la pranz … Dar ce naivitate … Ori o dau in barci cu Francofonia, QAnonaria,
    si Chip-ologia, parca ar fi toti in secta lui Tom Cruise, care n-are nici cea mai mica treaba cu stiinta sau cu realitatea, dar nu platesc taxe, ca d’asta au fost formate toate, fabrica de bani bazate pe mulsul idioteniei, ori stau sa bea adevaruri, ca babele la cascada …

    Trist dar adevarat … Pana si cu IQ 140, n-ai nici-o sansa … Singura solutie este sa te consemnezi … Intr-un final, zarurile au fost aruncate si Dumnezeu este Zarul, ii cam place sa dea „6 6” … (Nu stiu ce batea campii Einstein…) : D

    App, total off-topic(in numele lui Weinberg, ca s-a dus, saracul) : sciencex.com/news/2021-07-electromagnetism-property-spacetime.html (nu bag header ca vreau sa se posteze azi…)

    P.S. : Sa va fie rusine G4, ca n-ati postat nimic de moartea lui Weinberg… (Am citit „Visul unei Teorii Finale” de 3 ori …)

  17. Catu, asasinul economic al romaniei, terminatorul romaniei!!!

    Baietii din servicii, trezirea, puneti mana pe el, vedeti ca pentru un salariu amarat, si o pensie speciala, v-ati tradat neamul, batranii si pamantul stramosesc! Cum mai puteti sa va priviti copiii in ochi ?

    Scarbe tradatoare de neam! Huuuuoooo! Infectilor cu epoleti!

  18. De ce nu așteaptă verdictul din procesul cu canadienii și apoi să facă dosarul pentru UNESCO?

    • donprof ,
      … pai procese d-astea dureazaaa ….. ăhăăhăăă .. trecem noi si procesul nu se termina …

  19. Avem si noi servicii de informatie in tara asta ?!?
    Rosia Montana din ce mai povestesc unii ar fi fost printre altele si obiectiv strategic ,in consecinta exista nume,prenume ,atributii ,responsabilitati in executarea fisei postului .
    DESECRETIZAREA INFORMARILOR , ne-ar lumina putin si SESIZAREA DIN OFICIU parca mai exista in cpp.

  20. Păi să facă referendum, ne întreabă și îi spunem ce vrem

  21. PNL continua cu succes pe directia PSD, atat ca ca decizii, cat si spre latrina istoriei.

  22. Eu un nu înțeleg un lucru , de ce guvernele anterioare și guvernu Citu nu au luat atitudine , ca aurul de la Roșia Montana sa fie extras de către statul Roman și nu de către străini. Mai nou și unguri din Ungaria se întreb de când Roșia Montana e a Romanilor .
    Deci în loc sa profite din plin statu Romam guvernu cauta plapuma cu UNESCO . Sunt complet dezamăgit. ,, Am putea sa plătim toată datoria externa și de trei ori cu cit aur este în Roșia Montana ,, Dar cred ca sunt alte interese pe care noi oameni de rand nu știm.

    • Așa se zicea și despre privatizarea BCR, 2,2 miliarde (nu milioane) de euro, că banii vor fi folosiți pentru autostrăzi. Abureli pentru cine vrea să fie mințit.

  23. Decât să ajungă aurul (comisioanele) în mâinile hraparete ale unei companii(speculatori) mai bine rămâne acolo în Roșia Montană.

  24. Nu inteleg primul paragraf – premierul Citu a refuzat listarea desi a fost informat? Cred ca dimpotriva, a refuzat listarea tocmai pentru ca a fost informat.

    Sau poate e invers – a refuzat retragerea, desi a fost informat.