SURSE Guvernul ia în calcul să restrângă excepțiile de la obligativitatea purtării măștii în spațiile publice. Sunt vizați vorbitorii în public, în special parlamentarii, după ce Ciolacu și Ponta au refuzat să poarte mască la ședința de plen a Camerei Deputaților
Guvernul ia în calcul să restrângă excepțiile de la obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice, una dintre categoriile vizate fiind vorbitorii în public, care acum nu sunt obligați să poarte mască dacă respectă distanța de trei metri, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.
Potrivit surselor citate, Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului de Interne privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, aprobat pe 20 mai de miniștrii de resort, ar urma să fie modificat și apoi publicat în Monitorul Oficial, posibil în cursul zilei de azi.
”Este încă în analiză partea de excepții la purtarea măștii în spații închise, în sensul de a reduce numărul categoriilor exceptate. Probabil azi va fi publicat Ordinul în Monitorul Oficial. În principal, e vorba de cei care vorbesc în spații închise de față cu alte persoane, de exemplu parlamentarii”, au precizat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.
În varianta aprobată în urmă cu două zile, Ordinul prevede că vorbitorii în public nu sunt obligați să poarte mască de protecție dacă respectă distanța de trei metri. Actul normativ nu a fost însă publicat încă în Monitorul Oficial, deci deocamdată are doar valoare de recomandare.
Premierul Ludovic Orban s-a declarat deranjat după ce mai mulți politicieni, în frunte cu liderii PSD și Pro România, Marcel Ciolacu și Victor Ponbta, au refuzat să poarte mască de protecție în timpul ședințelor din Parlament de săptămâna aceasta.
Întrebat la B1TV dacă lideri politici precum Marcel Ciolacu şi Victor Ponta pot fi amendaţi pentru că nu respectă regulile privind purtarea măştii în spaţii închise, aşa cum au procedat în cadrul şedinţei de luni de la Camera Deputaţilor, Orban a răspuns: „Pot fi amendaţi. Oricum, un comportament total incorect din partea unora care se pretind lideri. Aici forţa exemplului este cea mai importantă. În spaţii închise unde există mai multe persoane, există obligativitatea purtării măşti. Ei în discursul pe care l-au rostit de la microfon nu au purtat mască şi a fost o decizie a lor să nu poarte mască. De fapt, ei se consideră deasupra legii şi consideră că doar cetăţenii obişnuiţi trebuie să respecte legea, în timp ce ei se consideră că nu trebuie să respecte legea. Este foarte ilustrativ pentru mentalitatea pe care o au în raport cu legea”.
Ulterior, Marcel Ciolacu a susținut că nu a purtat mască de protecție deoarece are deviație de sept.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat miercuri Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă.
Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei,
În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:
a) ) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri
f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare
g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii