G4Media.ro

BREAKING: Guvernul a interzis prin OUG creșterile de salarii la bugetari decise…

Sursa Foto: Facebook/ Chernitskaya Yulia

BREAKING: Guvernul a interzis prin OUG creșterile de salarii la bugetari decise de șefii instituțiilor de stat. Singurele măriri de salarii vor putea fi făcute prin lege

Update 15.59: Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care le interzice șefilor de instituții de stat să le mărească salariile bugetarilor din subordine prin decizii administrative care nu au la bază o lege, potrivit unui comunicat al Executivului. G4Media a anunțat acest proiect în premieră.

Ordonanța de urgență prevede ca șefii autorităților/instituțiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite în legislația specifică în vigoare.

În plus, OUG stabilește și faptul ca instituțiile publice, indiferent de modalitatea de organizare și finanțare, nu vor mai putea raporta în categoria arierate eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăți restante.

Eventualele provizioane înregistrate în contabilitate de instituțiile publice, pentru categoriile de datorii față de personal, reprezentând drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, se anulează la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, mai arată comunicatul citat.

Articol inițial: Guvernul vrea să stopeze creșterile de salarii la bugetari, oprind șefii instituțiilor de stat să mai emită acte administrative în acest sens, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență consultat de G4Media. Proiectul de ordonanță de urgență intră în ședința de guvern de joi în primă lectură.

Proiectul e inițiat pe fondul crizei bugetare provocate de coaliția PSD-PNL, care a supraestimat veniturile la buget și a ajuns să întârzie diferite plăți de la bugetul de stat.

Proiectul de OUG are două puncte principale. Primul articol prevede că șefii de instituții nu vor mai raporta ca arierate, ci ca plăți restante drepturile de natură salarială stabilite prin acte administrative, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare.

Al doilea punct este că șefii de instituții nu vor mai putea crește salariile bugetarilor prin acte administrative.

Textul proiectului de OUG:

– ”Instituțiile publice nu raportează în categoria arierate eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de către conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare precum și contribuțiile acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăți restante”.

– ”Conducătorii instituțiilor publice nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare, având drept scop egalizarea drepturilor de natură salarială ale personalului angajat, cu excepția situațiilor în care prin acte normative specifice se reglementează altfel”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. orice initiativa de genul este destinata esecului dat fiind mecanismul paralel prin care anumiti sefi au influenta asupra decidentilor ministeriali si obtin derogari pentru ei insisi sau anturajul pe care il reprezinta.

  2. Se continua cu masurile caracteristice economiilor centralizate.

    • Ce treaba are? E vorba de bugetari, care sunt subordonati institutiilor centrale, pai cine ai vrea sa decida? La privat nu este posibil ca directorul de marketing de exemplu, sa mareasca salariul unui subaltern fara acordul HR-ului sau a administratorului.

  3. Pentru mulți functionari sefi decontatul zilnic al cafelei sau h.ig la buda e venit salarial permanent, ca e … ciclic.

  4. Praf in ochi, declaratii sforaitoare in scop electoral. Nimic nu se va concretiza in afara de taxarea privatilor.

  5. aoleu maica, deci la anul urmeaza si pensiile…
    pai au zis ca or sa creasca pana la cer, acu nu mai cresc… ntz, ntz…

  6. Instituții publice, adică și cele autonome, sper, gen ASF, BNR, ANRE, TRANSGAZ, TRANSELECTRICA….?! ATUNCI E OK!

  7. Parcă ieri duduia economia…

  8. Negoita, întâiul datornic al tarii, are încă de dat la anaf vreo 35-40 milioane de euro din cele 70, nu? Poate ajuta

  9. „Proiectul e inițiat pe fondul crizei bugetare provocate de coaliția PSD-PNL, care a supraestimat veniturile la buget și a ajuns să întârzie diferite plăți de la bugetul de stat.” era clar ca aici se va ajungem din moment ce psdnl angajeaza doar pile, amante si relatii in toate institutiile, inclusiv in cele de prognoza