SURSE În decembrie expiră mandatul preşedintelui ANI, Bogdan Stan / Nu are cine să pună un nou şef / Consiliul naţional de integritate nu a fost numit de la începutul anului
Mandatul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan, expiră pe 2 decembrie, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare. El şi-a început mandatul acum 4 ani, în 2015.
„După data de 2 decembrie, conducerea Agenţiei va fi asigurată de vicepreşedintele instituţiei, Florin Ionel Moise, întrucât nu a fost organizat din timp un concurs pentru selectarea unui nou preşedinte. Nu a avut cine să organizeze concursul întrucât mandatul membrilor Consiliului Naţional de Integritate (CNI) a expirat la sfârşitul anului trecut şi până acum instituţiile statului nu au desemnat noi membri în CNI”, au explicat sursele G4media.ro.
Mandatul fostului CNI a fost pe perioada 2014-2018. Pe 6 decembrie 2018 a avut loc ultima şedinţă a Consiliului. Potrivit site-ului ANI, din CNI fac parte:
„ – un membru desemnat de către fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor;
- un reprezentant al Ministerului Justiţiei;
- un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice;
- un reprezentant al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România
- un reprezentant al Asociaţiei Municipiilor din România
- un reprezentant al Asociaţiei Oraşelor din România
- un reprezentant al Asociaţiei Comunelor din România
- un reprezentant al înalţilor funcţionari publici şi un reprezentant al funcţionarilor publici, desemnaţi de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici
- un reprezentant desemnat de comun acord de asociaţiile magistraţilor, legal constituite;
- un reprezentant desemnat de organizaţiile societăţii civile legal constituite, cu activitate în domeniul drepturilor omului, juridic sau economico-financiar.”
Atribuţiile CNI sunt următoarele:
– propune Senatului numirea şi revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei;
– aprobă regulamentul de desfăşurare a concursului sau examenului pentru numirea în funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei, precum şi tematica de concurs şi componenţa comisiilor pentru organizarea concursului sau examenului, elaborarea subiectelor, corectarea lucrărilor şi soluţionarea contestaţiilor, adoptând hotărâri în acest sens;”
ANI este deja motiv de îngrijorare pentru Comisia Europeană. În ultimul raport MCV se arată că ”în ultimii doi ani și jumătate au fost adoptate cinci propuneri legislative de modificare a legilor în materie de integritate. Pe lângă slăbirea anumitor dispoziții și a capacității Agenției Naționale de Integritate (ANI) de a-și continua activitatea, această suită de modificări a contribuit și mai mult la menținerea unui peisaj juridic fragmentat”, se arată în ultimul raport MCV.
Instituții de forță fără șefi plini. ANI nu va fi singura instituție publică din sistemul de forță care nu are șefi plini. Toate marile parchete, DNA, DIICOT, PG, chiar și Secția Specială, au șefi interimari.
Foto: Bogdan Stan (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.