SURSE Înalta Curte a sesizat în unanimitate CCR privind modificările la Codurile penale / Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu se întreba într-un interviu dacă a fost un vot strâns între cei „peste 200 de judecători” / La Înalta Curte sunt doar 95 de magistraţi în funcţie
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională privind modificările la Codurile penale în unanimitate, fără să fi existat un singur vot împotrivă, așa cum sugera ministrul justiției Cătălin Predoiu că ar fi posibil, au declarat surse judiciare pentru G4media.ro.
Schema de personal a ÎCCJ prevede un număr de 126 de posturi de judecător. Potrivit portalului CSM, la data de 1 aprilie 2023, la ÎCCJ erau 99 de judecători în funcţie. Dintre aceştia, 2 judecători sunt detaşati la CSM, unul la INM, iar un altul la Şcoala Naţională de Grefieri, prin urmare doar 95 de judecători sunt efectiv în funcţie la ÎCCJ, au precizat sursele G4media.ro.
Din totalul de 95 de judecători în funcţie de la ÎCCJ, la şedinţa de judecată a Secţiilor Unite au fost prezenţi 82 de judecători. Toţi judecătorii prezenţi au votat pentru sesizarea CCR, au precizat sursele G4media.ro. „Toţi au votat pentru sesizare doar că pentru motive diferite”, au explicat pentru G4media.ro surse din cadrul ÎCCJ.
Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu se întreba într-un interviu dacă a fost un vot strâns între cei „peste 200 de judecători”
„Sorina Matei: Dacă vă pică abuzul la CCR, ce faceţi?
Cătălin Predoiu: Săriţi prea departe. Haideţi s-o luăm uşurel. Vreau să fie foarte limpede în ceea ce priveşte această sesizare a Înaltei Curţi. Au acest drept constituţional, eu nu îl contest în niciun fel ca ministru, ar fi … şi nici al Avocatului Poporului, nici al Opoziţiei, dacă strânge semnături ş.a.m.d. Dincolo de asta sunt argumente juridice. Le voi prezenta la Curtea Constituţională, când va fi judecata acestui caz. Sigur aş fi şi eu curios. Deocamdată, nu ştiu şi probabil că n-o să ştim care a fost proporţia acolo de opinii la Înalta Curte, pentru că şi asta e important, că-s peste 200 de judecători acolo.
Sorina Matei: Secţiile reunite. Da.
Cătălin Predoiu: S-a votat în secţiile reunite. Acum una este să avem un vot 230 la 15, alta e să avem un vot jumătate-jumătate plus unu. E altceva, ca şi element de context. Nu ştiu acest lucru, dar ar fi interesant, pentru că această problemă este doar aparent controversată. De fapt, dacă iei şi analizezi rând pe rând ce spune Curtea, problema nu devine chiar atât de complicată.
Sorina Matei: Înţeleg. Haideţi să ne referim că avem multe teme astăzi…
Cătălin Predoiu: În orice caz, noi credem că proiectul acesta este constituţional şi mai vin cu un argument”, a declarat ministrul Predoiu într.un interviu de la Aleph News din 17 aprilie 2023.
Context. Pe 11 aprilie, Secţiile Unite ale ÎCCJ au sesizat CCR cu privire la absența unui prag rezonabil pentru infracțiunea de abuz în serviciu așa cum a cerut CCR şi la lipsa unui mecanism efectiv de contestare a probelor obţinute de SRI pe MSN (mandat de siguranță națională).
Parlamentul a adoptat prin vot final pe data de 5 aprilie Codul Penal și Codul de Procedură Penală, după ce Comisia juridică a Camerei Deputaților le-a adoptat, fără amendamente, în forma transmisă de Guvern Parlamentului, prin care se permitea ca interceptările să fie folosite în dosare de corupție și fără niciun prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
Acest vot din Comisia Juridică a venit la doar câteva zeci de minute după ce aceiași deputați ai coaliției eliminaseră corupția dintre infracțiunile pentru care sunt permise interceptările. Răsturnarea de situație s-a produs după o pauză de câteva minute, în care președinta comisiei, Laura Vicol (PSD), a fost chemată în birou pentru „o urgență”. La revenirea în comisie ea a anunțat schimbarea poziției coaliției.
Noile voturi au fost date fără dezbateri, printr-o procedură fără precedent, despre care deputații USR au avertizat că este neconstituțională.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii