G4Media.ro

SURSE Înalta Curte ia în calcul sesizarea CCR privind modificările la Codurile…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

SURSE Înalta Curte ia în calcul sesizarea CCR privind modificările la Codurile penale și legea de aprobare a Cloud-ului guvernamental

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Corina Corbu, ia în calcul convocarea Secțiilor Unite ale ÎCCJ pentru a analiza o posibilă sesizare a CCR privind modificările la codurile penale adoptate de Parlament, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Secțiile Unite ale ÎCCJ ar putea analiza criticile formulate de judecătorii Secției Penale privind codurile penale.

Una dintre nemulțumirile judecătorilor ÎCCJ se referă la absența unui prag rezonabil pentru infracțiunea de abuz în serviciu așa cum a cerut CCR, potrivit surselor G4media.ro.

Jurnalistul G4media.ro Dan Tăpălagă a explicat aici de ce ar fi periculos ca noile modificări să nu respecte deciziile CCR privind stabilirea unui prag rezonabil la infracțiunea de abuz în serviciu.

Alte nemulțumiri ale judecătorilor ÎCCJ privind modificările la coduri se referă la lipsa unui mecanism efectiv de control a informațiilor clasificate în camera preliminară și la procedura de contestare a probelor obținute de SRI pe MSN (mandat de siguranță națională).

Cu alte cuvinte, modificările benefice adoptate de Coaliția de guvernare ar fi prost reglementate și ar avea șanse mari să pice la CCR în viitor, cu consecințe dezastruoase asupra dosarelor penale.

În ce privește legea de aprobare a OUG 89/2020 privind Cloud-ul guvernamental, Secțiile Unite au fost deja convocate în ședință joi, 6 aprilie, de la ora 12. În privința cloudului, nemulțumirile judecătorilor ÎCCJ se referă la lipsa unor garanții privind protecția datelor persoanelor, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Context. Pe 5 aprilie, proiectele de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală au fost adoptate de Parlament și merg la promulgare.

Schimbările legislative nu au instituit un prag rezonabil la infracțiunea de abuz în serviciu așa cum a solicitat în repetate rânduri CCR și permit ca interceptările realizate de serviciile secrete pe MSN (mandate de siguranță națională) să fie utilizate ca probe în procesele penale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Asta e mafia care ne distruge de 33 de ani, jefuiesc tara o vand si dupa gaaesc ei repede pe altii de vina. De 33 de ano fac asta USListii/FSNistii corupti👍🏼

  2. Hoț la corb nu-și scoate ochii!

  3. Nu am vazut vreun #rezist asa analfabet, tind sa cred ca esti ori PSDist corupt si analfabet ori AURus Analfabet si spur cay👍🏼

  4. Nu are nimeni răbdare să citească romanele tale, nu te mai chinui degeaba.

  5. Doar nu credeați că USL-ul și slugile lor de la Iccj și Ccr chiar vor o justiție care să pedepsească infractorii și să protejeze societatea ?
    E doar circ stil good cop bad cop pentru naivi. În final tot pro infractori vor fi legile. Pentru simplul motiv că USL-ul e format exclusiv din infractori. Cu tatorele Ficus în frunte.

  6. ICCJ face mai mult politică decât justitie. Scandalos!

    • Aici ICCJ are dreptate.

      Exista mai multe decizii ale CCR care cer un prag pentru abuzul in serviciu. Majoritatea actuala a incercat un prag foarte mare (250.000 de lei). Reactiile au fost puternice. Asa ca aleg sa faca pe dos, nu mai pun niciun prag.

      Devine transparent ce se va intampla peste 2-3 ani. Inculpati in dosare penale cu acuzatia de abuz in serviciu vor reclama la CCR ca actualele prevederi din Codul Penal sunt neconstitutionale. Iar CCR va fi bucuros sa le dea dreptate. Dosarele vor pica iarasi pe capete.

      Gaura asta trebuie astupata. Trebuie stabilit un prag rezonabil (undeva intre 1000 si 3000 de euro, de exemplu) si cu asta, basta.

  7. „Situația în care s-a ajuns cu modificările codurilor penale, în special cu abuzul în serviciu, este fie o mostră de prostie distilată, fie rezultatul planului conceput de un creier diabolic de inteligent pentru a ucide complet această infracțiune cu mâna celor care au apărat-o și au ieșit în stradă pentru ea.
    …..
    Și aici ajungem la ceea ce spuneam că ar putea fi rezultatul unui joc de o perversitate extremă. Pui un prag mai mare decât al lui Dragnea, se enervează lumea, se încruntă și CE, mai scazi pragul, alte încruntări, în final liderii politici proclamă victoria societății civile: fără prag! Șampanie! O victorie care să se ducă însă la moarte la CCR.”

  8. Surse . Inalta curte conduce Romania ? De cind ?