G4Media.ro

SURSE Iohannis a început pregătirea referendumului pe justiție, care va avea loc…

Sursa: Administrația Prezidențială

SURSE Iohannis a început pregătirea referendumului pe justiție, care va avea loc pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare

Președintele Klaus Iohannis a început să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate Cotroceniului.

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Guvernul sau Parlamentul să poată interveni.

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale.

Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum. Iată scrisoarea lui Klaus Iohannis din 24 ianuarie 2017:

”În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”.

Context

Curtea Constituțională a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare, declarând astfel neconstituțională o prevedere introdusă de PSD în legea alegerilor pentru Parlamentul European, a declarat un judecător la finalul ședinței.

Pe 17 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională (CCR) legea adoptată la finalul anului trecut care interzice organizarea oricărui tip de referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Decizia a venit în contextul declanșării de către președintele Iohannis, în ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justiția și a declarațiilor făcute în ultimele luni de șefului statului, care a spus răspicat că nu a renunțat la planul de a declanșa consultarea populară.

”Norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeași dată cu data desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme și principii constituționale”, a arătat șeful statului în sesizarea transmisă Curții.

Klaus Iohannis a invocat două decizii ale Curții Constituționale din 2007, potrivit cărora referendumul cu privire la probleme de interes național se poate desfășura oricând în timpul anului.

G4Media.ro a scris anterior că majoritatea PSD, ALDE, UDMR a modificat la finalul lui 2018 legea alegerilor europarlamentare, introducând o prevedere care interzice organizarea unui referendum la nivel național sau local în ziua scrutinului pentru Parlamentul European.

Modificarea a fost adusă în comisia juridică a Camerei Deputaților, iar autorul amendamentului a fost parlamentarul UDMR Marton Arpad. Pe 27 noiembrie, acesta a propus modificarea articolului 5 al legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel:

  • La articolul 5, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local” (detalii aici).

Curtea Constituțională (CCR) s-a pronunțat de două ori în 2007 asupra unor tentative ale PSD de a interzice organizarea unui referendum în aceeași zi cu orice alt tip de alegeri – locale, parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare -, statuând fără echivoc că astfel de dispoziții ”limitează sau îngrădesc dreptul poporului de a-şi exercita suveranitatea”. Curtea a declarat atunci neconstituționale modificările aduse legii referendumului (detalii aici).

Foto: Presidency.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

  1. Cred ca eliminarea OUG-urilor de pe legile sensibile anticoruptie ar fi un bun inceput.
    De asenenea un mai bun control asupra ‘justei asezari a obligatiilor fiscale’ – unii s-au obisnuit sa castige nefacand nimic doar prin intermedierea unor multe tranzactii de valoare mica dar care insumate dau o valoare mare 😀

    • „Breaking” news din 2014

      ” Comisia de la Venetia a recomandat ca

      diferitele tipuri de scrutin sa nu fie suprapuse,

      pentru a asigura acuratetea deciziilor si a dezbaterilor.”

      # kondensatorilor, recomandarile date de Comisia de la Venetia

      sunt bune & imperative

      doar cand vreti voi.

      (Nici nu va dati seama ca recomandarea nu implica impunere).

      Breaking news : DE CE KWI nu este hotarat 100 % sa declanseze referendum simultan cu alegerile pt ue(SS):

      a citit probabil un articol postat de ZIARE[.]COM in 2014.

      „Europarlamentare + referendum pe Constitutie – de ce, cu ce risc, pentru cine? Dezbatere Ziare[.]com

      „USL a decis sa organizeze referendumul pentru modificarea Constitutiei simultan cu alegerile europarlamentare, la sfarsitul lunii mai.”

      „Nu este pentru prima data cand ar avea loc o asemenea comasare.”

      ” Comisia de la Venetia a recomandat ca diferitele tipuri de scrutin sa nu fie suprapuse, pentru a asigura acuratetea deciziilor si a dezbaterilor.”

      http://m.ziare.com/alegeri/europarlamentare-referendum-pe-constitutie-de-ce-cu-ce-risc-pentru-cine-dezbatere-ziare-com-1277535

  2. Vorbim aici de alegerile europarlamentare din 2024 sau din 2029?

  3. Ati belit pula.

  4. Sînt de acord cu referendumul din 26 mai …

  5. Referendumul nu trebuie aprobat de guvern inainte sa aibe loc? Ca daca e asa greu de crezut ca va avea loc

    • daca scrie ca stabilirea datei referendumului e dreptul exclusiv al presedintelui….pare destul de clar ca nu are ce sa mai aprobe guvernul. ca doar nu seteaza presedintele data si guvernul daca sa fie sau nu.

    • Este doar consultativ referendumul. Este la fel ca cel declansat de fostul presedinte Traian Basescu, cu cei 300 parlamentari din parlamentul unicameral. Nu va avea nici un fel de finalitate. Doar cheltuim banii ca sa aflam ca lumea nu vrea sa aiba de a face cu corupti, de parca nu am sti ca marea majoritatea a cetatenilor din ROMANIA nu sunt penali ca Dragnea si altii de prin psd, alde, pnl, udmr.

    • @Dan
      Chiar si consultativ fiind, guvernul/parlamentu nu va putea sa legifereze in contradictie cu rezultatul referendumului.
      Este foarte important ce se supune deciziei populare la referendum

    • Rezultatul referendumului va taia din radacina retorica PSD/ALDE ca pot legifera orice in domeniul Justitiei deoarece au in spate mandatul dat de votul popular din 2016.
      Or fi castigat atunci alegerile, dar referendumul ar putea demonstra ca in privinta Justitiei ei actioneaza contrar vointei marii majoritati a cetatenilor.
      Colegul „Inapasevedeinvers” are dreptate: intrebarea sau intrebarile trebuie sa fie bine alese, fara a lasa loc de eventuale interpretari din partea carcotasilor.

      In plus, un asemenea referendum ar spori prezenta la votul pentru europarlamentare. Dintotdeauna, PSD/ALDE au obtinut procente mai mici atunci cand prezenta generala la urne a fost ridicata.
      Un rezultat slab al PSD ar incuraja societatea civila si angajatii in institutiile inca independente, si i-ar face pe aliatii acestor partide sa se gandeasca de doua ori inainte de a decide sa le sustina total si neconditionat.

    • @inapasevedeinvers:
      Oare @andrei e un postac „imbujorat” mai sofisticat sau pur si simplu nu a realizat evidenta logica, de bun simt, invederata de tine ?

  6. Joha: I’m back!

  7. Eu as da legi in asa fel incat sa le fie frică să fure,sa violeze, sa omoare….etc.cum sunt si in alte țări la noi sunt pline pușcăriile daca au confort,legile sa fie drastice

  8. Vă rog, urgent o ambulanță în Kiseleff10, nu mai rezistă mult timp, de altfel i-a încărunțit și mai abitir mustața…!

  9. O, ce veste minunată!

    #sieuvotez

  10. Curtea Constiutionala a decis posibilitatea desfasurarii unui referendum concomitent cu alegerile . Problema in cazul de fata ,este daca presedintele va declansa un referendum si care o sa fie tema propusa .Cred ca presedintele nu poate declansa decit o singura tema si anume , intrebarea referitoare la Forma de guvernamint a Romaniei : Republica Prezidentiala ,sustinuta de numarul mare de voturi, ce ii sunt acordate presedintelui sau Republica Parlamentara ,ce in opinia mea si-a dovedit deja neputiinta in gestionarea treburilor statului .Alege-ti d-voastra ceea ce credeti ca este mai bine .

    • Sincer aleg o echilibrare intre parlament si presedinte.
      Pentru ca acum avem un presedinte benign ce nu e corupt dar imagineaza-ti ca vine unu ca Dragnea presedinte.Nici asa nu e bine.

    • Psd poate sa spuna ca este de acord cu Romania regim republica prezidentiala. Care inseamna ce cred si voteaza ei. Intrebarea la referendum trebuie foarte mestesugit gandita si formulata asa incat sa aduca maxim populatie la vot dar si sa tina seama de faptul ca parlamentul actual (posibil si cel viitor deci inca 10 ani de aici incolo) nu va tine seama de rezultat exact ca in 2009.

    • Tema e justitia, nu mai bateti campii, s-a precizat inca din 2017.

  11. Presedintele Iohannis este suspect de tradare in lupta anticoruptie, deja mafia jubileaza dupa victoria impotriva doamnei Kovesi si ”sinuciderea” procurorului DNA din Timisoara.

  12. Si cum ar suna chestionarul, ca sa se vada ca cetatenii romani chiar vor o justitie independenta si fara penali in institutii? Poate asa:
    1. Curtea Constitutionala sa fie formata numai din judecatori e la ICCJ?
    2.Numirile in justitie sa se faca doar la nivelul CSM?
    3. Persoanele condamnate penal pentru comiterea unei infractiuni cu intentie, afara din functiile publice?
    4.Abrogarea tuturor legilor privind justitia si codurile penal si de procedura penala adoptate din ianuarie 2017?
    5. Confiscarea bunurilor rezultate din infractiuni, chiar daca s-a prescris raspunderea penala? (se poate, numai ca borfasul nu face puscarie)

  13. Excelenta initiativa!!!!!!

  14. Daca se reuseste declansarea Referendului pe Justitie odata cu Europarlamentarele va fi MEGA Succes pentru prezenta la Vot , se poate ajunge la un 34-38 % , asta insmnind „eliminarea ” a cel putin 2 partide de pe scena politica .Matematica este egala pentru toti . Sa calculam dupa sondajele de pe piata existente si ne da cu MINUS 2 partide si altele lovite direct in sloganul ” noi suntem cel mai mare partid din Romania ” la o prezenta sa zicem 38 % iar la 39-41 % se RUPE si se aleg apele cum nu a mai fost niciodata in Romania.Ma gindesc ,ce ghinion sa speri la o prezenta la vot absolut ridicola de 40 % cind in restul Europei este peste 60 % sau in Germania peste 80 , ROMINII sunt singuri „Vinovat ” de starea in care Romania se afla dupa 1989 , au lasat sa fie condusi numai de ……………………

  15. Doar ca idee…
    Frans Timmerman si, poate, alti cativa oficiali importanti europeni, sa-si ia cetatenia romana si sa voteze la referendum. Presedintele poate acorda cetatenia romana in timp scurt, pt. situatii exceptionale. Ar fi o lovitura de imagine

  16. Tema care priveste justitia „doare” mai tare decat tema alegerilor europarlamentare… Nenorocirile pe care le-au facut recidivistii proaspat eliberati ca urmare a recursului compensatoriu au cam taiat elanul unora dintre alegatorii care votau pesede in mod traditional. Chiar daca referendumul are caracter consultativ si in consecinta rezultatul lui poate fi ignorat asa cum a fost in cazul celui pt 300 de parlamentari, el poate avea un merit: mobilizeaza acea parte de electorat pe care o doare al *racu teama cu care mai nou merge pe strada.
    La un procent de cel putin 40% prezenta la urne, partidul-stat si mai ales conducatorul iubit nu mai pot face matrapazlacuri cu usurinta, si cad ulterior in povestea aia in care se mananca unul pe altul si toti pe shefu’ …

  17. 26 Mai e perfect. Pe 25 am bilet.
    Hai…sa scapam de jegosii astia!!!

  18. Ne-au mai pacalit odata cu referendumul pentru unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

    • @Emil, din câte știu, legea spune că la prima revizuire a Constituției, se vor introduce în textul Legii Fundamentale revizuite rezultatele referendumului/referendumurilor anterioare (cel din 2009 și cel din 2018, pentru familie). Și, probabil, rezultatul următorului referendum, cel pe justiție.

    • Referendumul pentru familie n-a trecut.

    • Referendumul nu are sorti de izbanda cu politicieni corupti ori incompetenti.

    • Din cîte observ , încerci să îndulci ideea că președintele ar trebui să nu facă nimic, că…tot aia-i! Încarci să ne manipulez i!

  19. OK și ce rezolvă mutulică cu asta? Nu e referendum de schimbare a Constituției

    • Din moment ce ați ieșit din văgăună, înseamnă că va este teama de referendumul pe justiție.

      #sieuvotez #farapenali

  20. Sa speram ca termina textul inainte de data referendumului, si nu la toamna .

  21. Va fi o alta dezamagire marca Iohanni-ski.
    Sa i spuna cineva mortului ca la Dubai e partie acoperita, poate scapam de el.

    • Mama, cati postaci v-ati strans aci, scarbosii dracului! Vad ca mai are draknea bani sa va plateasca, da’ purceaua-i moarta-n cotet. Las’ ca dupa 26 mai va intarca vaca de muls, fir-ati ai dreaq!

    • Ricardo, nu vrei tu sa te duci FIX in …. ?

      Ma ajutati sa completez spatiul punctat? 🙂

  22. Atata timp cat un referendum este consultativ, el nu-si are rostul. Este complet absurd ca dorinta majoritatii populatiei sa fie consultativa, ea trebuie sa fie obligatorie! Pana nu se legifereaza obligativitatea aplicarii rezultatului unui referendum, incepand cu ala cu 300, nu are nici un sens sa participi la orice fel de asa-zis referendum!

  23. @constantinescu: ce ai capra, ti-e rau?0

    • La ce tampenii ai debitat si la cat de convins ai fost, eu zic ca nu are rost sa mai respiri. Ia abtinete putin sa vedem ce iese….

  24. @Sanitarul mersi mult.

  25. sa vedem care o sa fie intrebarea!
    nu cred ca intrebarea usr e de actualitate… si asta din 2 motive:
    1 – deja sunt stranse semnaturi pt referendum pentru acea intrebare, deci efectiv Iohannis si-as consuma inutil un referendum
    2 – avand in vedere ca justitia este aproape in totalitate in mainile psd la ora actuala, pana se implementeaza referendumul, Dracnea si pretinii o sa fie de mult curati printr-o amnistie sau naiba stie ce mai inventeaza!
    Referendumul TREBUIE sa IMPIEDICE politicul sa se amestece in justitie si trebuie sa faca MCV (sau similar( OBLIGATORII!!! doar asa tara asta are o sansa sa scape de hoti!