SURSE Ion Popa, un critic dur al întâlnirilor dintre magistrații români și ambasadorii străini, a demisionat din funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției la trei săptămâni după numire
Judecătorul Ion Pop, un critic dur al întâlnirilor dintre magistrații români și ambasadorii străini, a demisionat din funcția de secretar de stat la ministerul justiției la numai trei săptămâni după numire, au declarat pentru G4Media.ro surse din minister.
Popa a fost numit pe data de 9 mai de premierul Viorica Dăncilă. Popa a mai fost promovat în Ministerul Justiției în 2002 de Rodica Stănoiu. În 2014, Ion Popa a avut o ieșire dură la adresa magistraților care se întâlnesc cu diplomații străini.
Potrivit informațiilor G4Media.ro, Ion Popa a fost impus de PSD în guvern, nu a fost alegerea ministrului interimar, Ana Birchall.
Ion Popa a fost secretar general al CSM în 2005, când Consiliul Superior al Magistraturii era complet nereformat.
Pe atunci judecător la Curtea de Apel București, Ion Popa a publicat în 2014 un studiu care îi critica pe magistrații români care se întâlnesc cu diplomații străini și care constata ”reticenţa şi ostilitatea faţă de politicul român, în opoziţie cu promptitudinea şi deschiderea excesivă chiar, faţă de politicul străin diplomatic din România”.
”În contextul acestor ultime texte, întâlnirile „fireşti” dintre oficialii români din sistemul de justiţie şi includem aici şi pe judecători şi procurori ut singuli, pe de o parte şi reprezentanţii misiunilor diplomatice străine pe de altă parte, capătă o cu totul altă conotaţie. Aşa cum am arătat în supra, în cadrul acestor întâlniri, conform chiar spuselor oficialilor români se discută „aspecte legate de funcţionalitatea şi independenţa sistemului judiciar”,sunt formulate doleanţe de către „tinerii judecători”, sunt expuse aspecte de la întruniri privind justiţia română ale oficialilor români, inclusiv ale preşedintelui României, sunt relatate aspecte reieşite din dosarele unor foste servicii secrete româneşti (S.I.P.A.), etc. În opinia noastră, pornind şi de la temele abordate, astfel de întâlniri nu pot fi calificate ca având un caracter privat, pentru că subiectele discutate nu se referă la trasee turistice, jocul de golf ori membrii de familie, ci vizează aspecte foarte concrete ale organizării şi funcţionării sistemului judiciar al Statului Român, aspecte care reprezintă probleme interne ale Statului Român şi care, cu o singură excepţie, sunt de competenţa exclusivă a autorităţilor române”, mai scria judecătorul Popa în studiul citat.
Judecătorul Ion Popa a elaborat în 2013 un studiu în care susținea că femeia judecător sau procuror este o vulnerabilitate pentru justiție. Popa își sprijină afirmațiile susținând că, din cauză că femeile magistrat au ”foarte puține opțiuni decente de cuplu”, ele cad pradă ”unei eventuale oferte de nerefuzat venită din partea unui bărbat”, iar relația ”capătă progresiv valențe infracționale, finalul fiind previzibil”.
Citește integral aici
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii