SURSE: Ionuț Mișa a fost înlocuit cu Marinela Năstase la șefia direcției din ANAF care colectează banii de la marile companii. Mișa, fost ministru PSD, e acuzat de Curtea de Conturi că nu vrea să controleze o firmă de băuturi cu datorii la buget de 238 de milioane de lei
Conducerea ANAF l-a transferat pe Ionuț Mișa (ex-ministru PSD de Finanțe) de la șefia Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF la conducerea unei alte structuri a fiscului, au declarat pentru G4Media surse oficiale. El va fi înlocuit de Marinela Năstase, actual director general adjunct.
Înlocuirea vine pe fondul apariției unui raport al Curții de Conturi, care acuză conducerea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF că ”pasează responsabilitatea” de a face o inspecție fiscală la o firmă de băuturi alcoolice care are obligațiilor fiscale neachitate la buget de 238 de milioane de lei.
Conducerea ANAF l-a mutat pe Mișa printr-o procedură administrativă numită detașare, dat fiind că acesta și-a câștigat funcția prin concurs.
Înlocuirea lui Mișa vine la doar câteva zile după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va cere schimbări la conducerea ANAF și a Autorității Vamale, pe fondul încasărilor scăzute la buget și al evaziunii fiscale accelerate.
Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe pe vremea lui Liviu Dragnea, a obținut șefia Direcției Generală de Administrare a Marilor Contribuabili prin concurs, funcția sa fiind de funcționar public, nu de demnitar. Surse politice din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că în luna mai, premierul de atunci Nicolae Ciucă i-a cerut demisia „din cauza găurii de la buget”, dar Mișa a refuzat să plece. Mișa a fost în carieră ministru de Finanțe, șef al ANAF și fost șef al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.
Un raport din septembrie 2023 al Curții de Conturi a analizat modul în care direcția condusă de Ionuț Mișa a respectat recomandările emise de inspectorii Curții în septembrie 2022. Anul trecut, Curtea de Conturi ceruse o inspecție fiscală la compania SC Rotact Bev SRL, producător și comerciant de băuturi alcoolice, despre care arăta că are datorii la bugetatul de stat (”obligații fiscale neachitate în perioada 2018-2022”) în sumă totală de 238.423.808 lei.
Curtea de Conturi arată că instituția condusă de Ionuț Mișa a cerut ca inspecția la firma de băuturi alcoolice să fie făcută de o altă structură din ANAF: ”Direcția Mari Contribuabili a solicitat Direcției Generale Coordonare Control Fiscal din cadrul ANAF delegarea competenței către altă structură de control fiscal, considerând această modalitate un mod de ducere la îndeplinire a măsurii dispuse de Curtea de Conturi”.
Inspectorii Curții de Conturi arată că nu sunt de acord cu conduita Direcției Mari Contribuabili și folosește un limbaj dur în raportul oficial:
- ”Echipa de control a Curții de Conturi nu este de acord cu această modalitate de pasare a responsabilității ducerii la îndeplinire a măsurii”
- ”Modul defectuos de ducere la îndeplinire a acestei măsuri va face obiectul unei constatări în cadrul acțiunii de control cu tema Controlul respectării prevederilor legale referitor la formarea, evidențierea, urmărirea şi încasarea veniturilor bugetului general consolidat administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili în desfășurare, pentru anul 2022”.
Ionuț Mișa a ajuns la șefia Direcției Mari Contribuabili după ce a fost dat afară de la șefia ANAF în 2019, în urma unor neînțelegeri cu Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor din guvernul Dăncilă.
De altfel, Teodorovici preluase funcția de ministru chiar de la Ionuț Mișa.
În 2018, fostul şef al ANAF Gelu Ştefan Diaconu l-a acuzat pe Ionuţ Mişa că locuia într-un imobil care aparţine unui om de afaceri investigat pentru evaziune fiscală chiar de Antifrauda condusă de Mișa. Potrivit unor surse citate atunci de B1 TV, clădirea în care locuia Ionuţ Mişa îi aparținea omului de afaceri Mohammad Murad.
Notă: Informația privind schimbarea lui Ionuț Mișa a apărut și în Profit.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii