SURSE Judecătoarea Corina Mândrilă, în cărţi pentru şefia Parchetului general după ce expiră mandatul lui Augustin Lazăr. Este judecătoarea care i-a dat 4 ani cu suspendare lui Mazăre, deşi l-a găsit vinovat pentru o fraudă de peste 100 de milioane de euro / Judecătorul Cristian Deliorga ar fi pregătit pentru şefia DNA
Judecătoarea Corina Mândrilă (fostă Gheorghişan, fostă Dăescu) de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) ar fi în cărţi pentru şefia Parchetului general (PG), după ce, pe 27 aprilie, expiră mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. Contactată prin Biroul de presă al CAB, judecătoarea nu a comentat încă informaţia.
De asemenea, judecătorul Cristian Deliorga de la Curtea de Apel Constanţa ar fi pregătit pentru şefia DNA, potrivit aceloraşi surse. Deliorga a fost procuror şi chiar vicepreşedinte al CSM pe vremea lui Năstase. Nici el nu a răspuns solicitărilor G4Media.ro
Cine este judecătoarea Corina Mândrilă. E magistratul care i-a dat o sentinţă de 4 ani de închisoare cu suspendare lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, deşi l-a găsit vinovat pentru o fraudă de peste 100 de milioane de euro. Ulterior, la apel, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un complet format din magistraţii Ionuţ Matei, Ioana Bogdan şi Ioana Alina Ilie l-a condamnat pe Mazăre la 9 ani de detenţie cu executare.
Judecătoarea Mândrilă a fost în trecut procuror DIICOT, la Antidrog. Este procuroarea care a trimis în instanţă dosarul Cocaină pentru VIP-uri în care Ion Ţiriac junior şi iubita lui, Anastasia Lazariuc au fost achitaţi.
Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a acuzat-o în 2005 pe procuroarea Corina Gheorghişan şi pe şeful DIICOT de atunci, George Muscalu, că ar fi „spart” dosarul în mai multe dosărele, astfel încât să nu mai fie probe în cazul lui Ţiriac junior. Prin urmare, nu a fost de mirare că fiul lui Ţiriac a fost achitat în 2009 pentru acuzaţiile de consum, trafic, deţinere şi oferire de droguri altor persoane. Una dintre judecătoarele care a emis sentinţa de achitare a fost celebra Viorica Costiniu, soţia fostului judecător Florin Costiniu, condamnat la 4 ani cu suspendare pentru corupţie în dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu.
Dosarul „Cocaină pentru VIP-uri” a fost trimis în instanţă de procuroarea Corina Gheorghişan după ce ar fi stabilit că, în vara anului 2000, Ion Alexandru Ţiriac ar fi tolerat consumul ilicit de cocaină în apartamentul închiriat în hotelul „President” din Mangalia, iar ulterior, împreună cu cetăţeanul indian Tyagi Shailendra, ar fi deţinut cocaină în vederea consumului. Iniţial, dosarul a fost instrumentat de procurorii antidrog Flavius Crâznic şi Nicolae Neagoe.
După alegerile prezidenţiale din 2004, procurorul Flavius Crâznic a devenit consilier al ministrului Justiţiei, Monica Macovei. El şi Nicuşor Neagoe au susţinut că au fost împiedicaţi de fostul şef DIICOT, George Muscalu, să-şi facă treaba aşa cum trebuia, precizând că „s-a facut selecţia probelor şi a martorilor”. „Am dus cazul până la capăt, l-am finalizat cu rechizitoriu, am făcut propunere de arestare preventivă care trebuia semnată de George Muscalu. Ion Ţiriac este singurul inculpat acuzat de trafic de droguri care nu a fost arestat”, spunea Nicolae Neagoe. După infirmarea rechizitoriului iniţial semnat de procurorii Crâznic şi Neagoe, dosarul a fost preluat de procuroarea Corina Gheorghişan.
După acuzaţiile Monicăi Macovei, procuroarea Corina Gheorghişan şi şeful DIICOT de atunci George Muscalu au fost anchetaţi de Serviciul Anchete Speciale din Parchetul general, dar au fost declaraţi nevinovaţi.
Fosta procuroare Corina Gheorghişan (actuala judecătoare Corina Mândrilă) făcea parte dintre procuroarele fidele fostei conduceri a DIICOT şi PG, Ilie Botoş şi Marcel Sâmpetru, alături de Alina Bica şi Adriana Cristescu.
Ulterior, Corina Gheorghişan a devenit judecătoare şi s-a măritat cu colonelul Cristian Dăescu, fostul şef al SRI Arad între 2012 şi 2017. Între timp, a divorţat şi s-a măritat din nou.
Cine e judecătorul Cristian Deliorga, pregătit pentru şefia DNA. El a fost procuror şi vicepreşedinte al CSM între 2002 şi 2010. El a fost anchetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori în care a fost condamnat la 2 ani de detenţie fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiță. (Detalii aici)
Potrivit unor surse judiciare, lui Deliorga ”i-a trecut glonțul pe la ureche” şi el ar fi izbucnit în plâns în biroul procurorului de caz, Lucian Papici. Până la urmă, Deliorga a scăpat de acuzații din lipsă de probe, dar s-a retras ca judecător la Constanța.
Deliorga este considerat în sistemul de Justiţie drept un apropiat al procuroarei Adina Florea de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. De asemenea, Deliorga este considerat un apropiat al cercurilor de putere locale din jurul lui Sorin Strutinski, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, tripleta care „a speriat” Constanţa vreme de 15 ani.
Context. Potrivit noii OUG pe Justiţie adoptată de Guvern, la şefia marilor parchete pot candida şi judecători, care în decursul carierei lor au fost la un moment dat şi procurori.
Sursa Foto: Ziua de Constanța
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
52 comentarii