G4Media.ro

SURSE Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să susțină alegerea primarilor în două…

SURSE Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să susțină alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis luni liberalilor că ar agrea revenirea la sistemul în două tururi la alegerile locale, explicând că astfel s-ar maximiza șansele de a învinge candidații PSD, au declarat pentru G4Media.ro surse din PNL.

Potrivit acestora, șeful statului a mai spus că nu este de acord cu alegerea președinților de consilii județene într-un singur tur și că aceștia ar trebui să fie aleși de către consilieri, nu direct, așa cum s-a întâmplat în 2016, după ordonanța de urgență dată de PSD.

Iohannis le-a mai transmis liberalilor că prin revenirea la alegerea în două tururi a primarilor există șanse mai mari să fie câștigate și alte primării decât cele conduse în prezent de liberali, precizând că este evident ”că sunt primari cărora nu le convine”.

”Asta e”, a spus președintele. ”Avem interes nu doar pe primăriile în mandat, ci și pentru celelalte”, a conchis el.

Context

Chiar dacă public promite revenirea la alegerile în două tururi, după intrarea la guvernare PNL nu mai este chiar atât de interesat de modificarea legislației dat fiind că partidele mari aflate la putere beneficiază de alegerile într-un singur tur.

Prevederea potrivit căreia primarii se aleg prin scrutin uninominal, într-un singur tur, a fost introdusă, în premieră după 1989, la alegerile locale din 2012. Modificarea legislativă a fost inițiată de PDL, partid controlat la vremea respectivă de Traian Băsescu și dispărut de pe scena politică după fuziunea prin absorbție cu PNL în 2014.

Ulterior, s-a încercat de două ori revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar PSD, care între timp și-a dat seama că este avantajat de sistemul impus de PDL, s-a opus și a reușit să blocheze modificarea legii.

Liberalii i-au cerut inclusiv premierului tehnocrat, Dacian Cioloș, o ordonanță de urgență pentru două tururi la primari, dar acesta, la presiunile PSD și UNPR nu a avut curajul să își asume decizia.

După alegerile din 2016, nu mai puțin de patru inițiative pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi au fost depuse la Parlament de către PNL, USR, PMP și ALDE. Unele au fost adoptate, altele respinse de Senat, prima Cameră sesizată, și se află acum pe masa deputaților, cei care au ultimul cuvânt de spus în această privință.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Multe primarii din tara nu isi justifica existenta . Multe sate ,comune, sunt depopulate si viitorul nu ne duce cu gindul spre o marire a numarului de persoane ,ci mai degraba spre o si mai mare depopulare a acestora .asadar alegerile in doua tururi de scrutin este obligatorie ,nu este democratic sa conduci cu o minoritate exprimata doar ca majoritate in primul tur .

  2. Daca PNL trece legea cu alegerea primarilor in doua tururi , s-ar putea sa ii votez. Daca nu , SIGUR nu-i votez.

  3. Felicitări celor care cred ca la primărie este necesar partidul și nu administratorul!Asta dovedește în continuare mentalitatea votului….Doar împotriva! Niciodată nu va mai da tara asta înainte dacă, aveți doar principii partinice!!!!!

  4. Sper ca Iohannis sa puna presiune pe PNL pentru ca partidul sa faca reformele de care are nevoie Romania, impreuna cu celelalte partide politice din Romania (ma uit aici la USR, PLUS si PMP).

    Am votat USR la parlamentare, PNL la prezidentiale.. dar daca nu baga ALEGEREA PRIMARILOR IN DOUA TURURI.. nu voi vota PNL la locale si nici la parlamentare.

    Ori facem treaba, ori mimam?!

  5. ee dar ce te faci ca nu prea le convine celor de la PNL primari in 2 tururi, doar au mimat ca vor

  6. Siegfried, de-a dreapta tatalui.

  7. Vai! Voi chiar credeți că PNL ului ii pasă de voi! Yoy

  8. Solutia mult mai buna ar fi ranked voting (adica votat in ordine de optiune), obtii cam acelasi rezultat insa intr-un singur tur. Mai ieftin. Mai rapid.