G4Media.ro

SURSE La presiunea UDMR, guvernul întoarce Codul Administrativ adoptat săptămâna trecută. Miza:…

Foto: Inquam Photos / Ghiță Porumb

SURSE La presiunea UDMR, guvernul întoarce Codul Administrativ adoptat săptămâna trecută. Miza: folosirea limbii minorităților în administrația locală

Guvernul ar relua azi într-o ședință discuțiile pe Codul Administrativ, ordonanță de urgență adoptată deja săptămâna trecută, dar nepublicată încă în Monitorul Oficial, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Noile discuții ale guvernului ar avea ca scop reglementarea modului în care pot fi utilizate în administrația locală limbile minorităților. Proiectul nu este trecut pe ordinea de zi a ședinței, dar poate fi pus pe ordinea suplimentară la cererea ministerului inițiator – în acest caz Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Potrivit unor surse guvernamentale, marți au fost convocați mai mulți reprezentanți ai ministerelor pentru a opera modificări la Codul Administrativ.

Aceasta este ultima săptămână în care guvernul mai poate adopta ordonanțe de urgență, dat fiind că e ultima săptămână în care Parlamentul este reunit în sesiune.

Nu este clar, din punct de vedere strict formal, cum va putea Guvernul să modifice un text deja adoptat în precedenta ședință de guvern, dar care n-a fost publicat încă în Monitorul Oficial.

Decizia guvernului de a modifica o OUG deja adoptată vine după întâlnirea de ieri a premierului Dăncilă cu Kelemen Hunor, întâlnire în care șeful UDMR i-a cerut revenirea la varianta Codului Administrativ votată în Parlament, susţinând că legea adoptată de Guvern conţine foarte multe schimbări, inclusiv legate de folosirea limbii materne în administraţia locală.

”Am discutat și despre noul Cod Administrativ, în legătură cu care am subliniat că, în opinia noastră, versiunea votată de Parlament este mai bună din perspectiva folosirii limbii materne pentru minoritățile naționale. Am cerut premierului ca în cursul saptămânii să revină asupra acestui aspect”, a scris Hunor marți pe Facebook după întâlnirea cu Dăncilă.

„I-am spus că drepturile câştigate, e un principiu, rămân drepturi câştigate, nu se anulează, nu se atinge de drepturile câştigate. Şi acolo scrie că în funcţie de datele statistice, de recensământ, drepturile câştigate vor fi retrase dacă se schimbă procentul în interiorul unei unităţi administrative. Am spus că nu este corect şi ar trebui să se gândească la modificare la acel articol unde scrie că interesul public naţional tot timpul este prioritar faţă de interesul public local. Asta înseamnă că orice guvern va încăleca administraţia locală şi administraţia locală permanent va fi sub presiune autorităţilor centrale, ceea ce nu este ok”, a arătat Kelemen”, a spus Kelemen Hunor pentru Agerpres.

Și ministrul de Externe din Ungaria, Péter Szijjártó, consideră că şi noul Cod administrativ al României este unul inacceptabil, susținând că ar întoarce România cu zece ani în urmă, adică ar fi contrar standardelor europene privind obligaţiile bilaterale şi respectarea drepturilor deja dobândite ale minorităţilor, potrivit MTI.

Potrivit agenției maghiare de presă MTI, care citează Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor „Mikó Imre”, guvernul a eliminat din Codul Administrativ prevederi precum cea care obligă la afişarea şi în limba minorităţilor a denumirilor străzilor, pieţelor şi parcurilor în acele localităţi unde populaţia minoritată depăşeşte 20 la sută. Printre articolele scoase se numără şi formularele tipizate în limba minorităţilor, precum şi introducerea pragului alternativ pentru folosirea drepturilor lingvistice.

Articolul referitor la folosirea limbilor minorităților:

  • Varianta adoptată de Guvern:
    • Art. 94. – Folosirea limbii minorităţilor naţionale

      În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând unei minorități naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum și serviciile publice deconcentrate asigură folosirea, în raporturile cu aceştia, și a limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.

  • Varianta anterioară, adoptată de Parlament (legea a fost declarată neconstituțională):
    • Art. 94. – Folosirea limbii minorităţilor naţionale(1) În unităţile/subdiviziunile  administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.

      (2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte entităţi juridice prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1).

Foto: Kelemen Hunor și Viktor Orban. Inquam Photos / Ghiță Porumb

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. hahahahahahhah bine ati venit in romanica …. unde ungurii dicteaza

    • Eu am fost la vot in 2016, dar 61% din romani au fost prea prosti sa voteze.

      Iata cum Romania a ajuns sluga unor profitori politici, fiindca romanii sunt majoritar niste prosti nepasatori, un popor de fraieri.

    • > … au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective …
      Inseamna sa asigure un translator, pentru cei care chiar nu pot invata limba oficiala a statului.
      Adica, limba folosita este limba oficiala, documentele sunt redactate in limba romana, iar pentru cei care chiar nu pot (nu cei care nu vor) invata limba oficiala, un traducator, platit de acea minoritate, sa le traduca ce se discuta si ce scrie in documente.
      In niciun caz, nu poate fi tolerata interpretarea ca Romanii trebuie sa invete limba unei minoritati, pentru a-si putea gasi un loc de munca in tara lor.

  2. pina nu scapam de psd pina atunci udmr o sa-si faca de cap ca asa lucreaza ei in tandem si au nevoe unii de altii, sper ca nu a ramasa mult, poate maximum un an pina la alegerile prezidentiale si apoi parlamentare, principalul e prezenta masiva la vot, secundar e sa nu le permitem sa maltrateze legile electorale asa cum vor ei, toate porcariile mafiei sunt ca un bumerang care ne loveste ca am ignorat parlamentarele din 2016, instant carma

  3. Sa traduca si WC, altfel se creaaza confuzii. Si mizerie. Si mirosuri neplacute.
    STOP poate sa nu il traduca in maghiara.

  4. Va zica, dl. Kelemen se ridica impotriva ”interesului public naţional”, sustinand ca acesta nu trebuie sa fie prioritar in fata ”interesului public local”. In consecinta, intr-un timp oarecare, ca tot se fac niste proiecte de modificare a Constitutiei, s-ar putea sa vedem si schimbarea din Constitutie a articolului care afirma foarte clar ca Romania e un stat national, inviolabil si indivizibil? Sa inteleg ca si recensamantul care a fost planificat pentru anul viitor ar putea fi folosit tot in acest ”nobil” scop, de creere a unei enclave? UDMR lucreaza impotriva minoritatii maghiare, prin izolarea la care o condamna, de-asta UDMR nu-i mai reprezinta deloc pe cetatenii maghiari.
    Este evident ca cei doi ani si jumatate de psd-alde-udmr cu draknea in frunte au schimbat legile justitiei in spiritul fraternizarii cu infractorii, dar au mai facut un mare rau, si anume punerea intre paranteze a caracterului statului roman, ca stat national, inviolabil si indivizibil. Iar acest lucru de fapt isi are originea undeva in urma cu 10 ani, cand printr-o modificare legata de steaguri, a inceput aceasta erodare a statului national. Primele lucruri pe care trebuie sa le faca opozitia cand va veni odata la putere acestea sunt : legile justitiei si atitudinile iredentiste ale UDMR. Cu udmr se rezolva cel mai simplu daca nu trec de 5%, si nu mai intra in viitorul parlament, decat cu 1 reprezentant, ca si celelalte minoritati, care oricum sunt o droaie(18) si voteaza cu psd.

    • Gabriela, am trait 29 de ani in secuime. Nici nu stii cat ma bucur ca acum 8 ani am fost nevoit sa ma car de-acolo!

  5. Cum dicteaza un partid cu 5% toata politica din Romania, este incredibil. Trebuie sa scapam urgent de aceste martide mafiote: PSD, ALDE, UDMR, Pro Romania, foste FSN.

  6. Șeful diplomației(!) ungare reclamă manifestări anti-maghiare în România. Da, culmea manifestării anti-maghiare în România a fost numirea etnicului maghiar Marko Bela, în 2009, în funcția de viceprim-ministru al Guvernului României!

  7. E o rusine ca UDMR= MAgyar PSD si minoritatil venetie fac legile in RO Toti sunt aici ca sa fure su sa distruga tara, inclusiv prin autonomie pe baza etnica.

  8. absolut sinistru!
    tericeanu si dragnetti fac feliatii licuricilor unguri. adica si noi, prin „reprezentanti”.

  9. Daca nu le convine, nu au decat sa se mute in Ungaria! Nu stiu ca vreun din UE sau din afara acesteia, care are populatie ungureasca sa fi adoptat ca limba oficiala si limba maghiara pe langa cea oficiala a statului respectiv.

  10. „nationalitistii” PSD pentru fraierii care ii voteaza
    cu PSD la putere ajungem sa ne trebuiasca viza sa trecem prin zonele controlate de ei
    limba romana trebuie obligatoriu in orice act oficial din administratie

  11. „De ce se fac alegeri în România?”
    „Ca să știe UDMR cu cine guvernează!”
    😀
    Guvern-preș, opoziție-preș, președinte-preș, țară-preș!

  12. Deci aceasta este explicatia pentru intarzierea publicarii ougelei in MO – amenintarea iudemerista!
    Iar vajnicii nostri romani patrihoti din PSD si ALDE sunt in stare sa vanda tara pentru a mai putea ramane la guvernare 5 luni! Astia vor neaparat sa le spargem capetele.