G4Media.ro

SURSE: Liderii coaliției au decis modificarea impozitelor pe proprietate în funcție de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SURSE: Liderii coaliției au decis modificarea impozitelor pe proprietate în funcție de valoarea din grila notarială / Deduceri fiscale pentru salariile de maxim 4.500 de lei brut / Fără acord pentru suprataxarea firmelor mari

Liderii coaliției nu s-au înțeles in privința taxei de solidaritate, redenumită contribuție pentru Sănătate și Educație, și care ar fi urmat să fie aplicată în cazul firmelor cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, au declarat pentru G4Media surse politice.

Deși social-democrații își doresc această modificare fiscală, liberalii se opun, în condițiile în care în România există aproximativ 300 de companii care s-ar încadra pentru plata acestei taxe.

PSD militează pentru o taxă de solidaritate de 0,5% din cifra de afaceri. Discuția nu este închisă, potrivit surelor citate.

În schimb, liderii coaliției de guvernare au decis sa aplice deduceri fiscale pentru persoanele care au salarii de maxim 4.500 de lei brut.

Inițial, social-democrații voiau deduceri pentru orice salariu de până la 6.000 lei brut. Liberalii susțin că schema de deduceri atinge deja 3 miliarde de lei în forma agreată.

Pentru persoanele cu salariul minim, se conturează varianta unui impozit zero pe venit. Peste salariile peste 4.500 de lei, impozitul pe venit rămâne ca în prezent, respectiv 10%

Impozitul pe clădiri se va calcula în funcție de valoarea proprietății, care se regăsește în grila notarială. Autoritățile locale pot aplica un impozit cuprins între 0,1% și 0,2% din valoarea de impozitare raportată.

Acest lucru înseamnă că în orașele mari impozitul pe clădiri ar putea creste, în timp ce în orașele mici sau în zonele rurale ar putea scădea.

De asemenea, s-a convenit aplicarea unui TVA majorat de la 9% la 19% la băuturile care conțin zahăr.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Sa plateasca romanii fraieri taxa de solidaritate cu pensionarii speciali inventati de PSD, PNL si UDMR, dar si cu zecile de mii de politruci incompetenti angajati in ultima jumatate de an prin toate agentiile si companiile de stat, pe salarii nesimtite!
    Munciti, platiti si fiti solidari cu hotii din guvernul Ciuka-Ciolaku-Iohannis!

    • Romanii au votat totusi aceasta coalitie. Sper doar ca vor.intelege ce incompetenti au trimis in Parlament.
      Aceti incapabili de-abia acum se scormonesc de surse de finantare pentru a acoperi dezastrul bugetar….
      Vai de Romania….

    • Prin eventuala renuntarea de catre PSD la unele masuri supralicitate de liderii PSD in campania electorala , si dupa intrarea la guvernare alaturi de PNL, PSD, va pierde enorm din electotatul propriu actual .
      Deja se intrevad renuntari de catre PSD la aceste cerinte majore ale electoratului PSD .
      Sunt masuri existente in majoritatea statelor UE, iar prin neintroducerea lor, PSD va fi taxat ca in partid ultraliberal, si ca o lipsa de potenta a acrstiis in fata PNL .
      Electoratul PSD ar vedea renuntarea la masurile promise, ca o renuntare la promisiunea de masuri de echitate sociala si solidaritate intre contribuabil, si marsarea in continuare cu masuri fiscale cu caracter ultraliberal .
      Se prevede in acest caz, o scadere majora in intentia de vot pt PSD, cu castigator PNL .

    • Pai eu credeam ca au bani destui , doar ci citzu si ciciu au imprumutat in nestire .Unde sint zecile de miliarde ?

    • Guvernul trebuie să aibă bani pentru salarii și pensii, are nevoie de bani la buget.

    • Prea târziu.
      Prea puțin.
      EON tocmai triplează prețul la gaz.
      O parte-l ia de la mine, o parte-i da statul.
      PETROM tocmai a realizat că poate da un extradividend, atât de mare e profitul.
      Lista poate continua.

    • OARE CAT VA PLATI IMPOZIT INCERCATA mama A BARONULUI oprisan ?

    • @pyxy
      Am văzut că ați postat de două ori cam acelasi msj.
      Ii compătimiți sau le faceți în ciudă?

  2. Aham, cand usr a zis de taxe zero pe salariul minim, batman, batman…

    • Încerc a treia oară:
      Usereii spuneau lucruri trăznite pentru că făceau confuzie între impozit și taxe, adică între 10 % și 45%, iar unii nu s-au deșteptat nici azi!

    • Nu e nicio confuzie. Statul iti ia 45% din salariu, chiar daca iti raman 1200 lei in mana, apoi iti adauga 20% TVA din tot ce cumperi. Daca nu ti-ar lua 45% + 20% prin TVA, galeata cu ulei si faina ar mai avea sens?

    • Bre, Marcele cum le știi tu pe toate… USR apropia exact ce fac borfașii de la USL astăzi nimic mai mult, așa că las-o dracu de fasole.

    • Degeaba ii explici lui Radulescu.

    • Habar n-aveți destre impozite și taxe, dar vă dați cu parerea că, de, libertatea de exprimare!

  3. Articol unic: taxa de solidaritate de 50% se va aplica tuturor angajatilor de la stat, societati de stat, regii, etc cu salariu brut > 6500 lei.

  4. DE AIA A AJUNS PRETUL APARTAMENTELOR LA 2000 EUR/m2

  5. Impozitul progresiv are partile lui bune si rele ca orice altceva…totusi in anumite contexte, este adoptat pe baza „impotentei” politice de a sustine generarea unor venituri mai mari pentru angajati….. sunt total in dezacord cu politicieni care fac pe haiducii din pix luand de la unii ca sa dea la altii („guvernarea copilului”), cand nu au capacitatea politica sa sustina crearea unor mai multe oportunitati pentru oameni si companii, din care sa castige mai mult….este surprinzator ca, in contextul disponibilitatilor actuale din fonduri europene ce ar putea intra in economie…dar nu prea intra.., sa se adopte asemenea politica…

    • Prin eventuala renuntarea de catre PSD la unele masuri supralicitate de liderii PSD in campania electorala , si dupa intrarea la guvernare alaturi de PNL, partidul dlui Ciolacu ( PSD), cat s foarte mult dl Ciolacu, va pierde enorm din electotatul propriu actual .
      Deja se intrevad renuntari de catre PSD la cerinte majore ale electoratului PSD :
      – renuntarea la impozitarea progresiva, supraimpozitarea veniturilor mari, iar la bugetari pentru veniturile peste salariul presedintelui ;
      – renuntarea la taxa de solidaritate sau diminuarea procentului enuntat ;
      – supraimpozitarea pensiilor peste un anumit nivel;
      – neintroducerea impozitului pe marile averi;
      – neindexarea pensiilor contributive , in contrast cu majorarea pensiilor speciale, ;
      – neeliminarea inechitatilor din intreg sistemul de pensii prin supraimpozitare, necorelarea pensiilor in functie de contributivitate;
      – nemajorarea impozitului pe dividende de la cota de 5%, in conditiile in care in Anglia, Olanda, Suedia, etc este peste 50% !!!!!
      Sunt masuri existente in majoritatea statelor UE, iar prin neintroducerea lor, PSD va fi taxat ca in partid ultraliberal, si o lipsa de potenta in fata PNL .
      Electoratul PSD ar vedea renuntarea la masurile promise, ca o renuntare la promisiunea de masuri de echitate sociala si solidaritate intre contribuabil, si marsarea in continuare cu masuri fiscale cu caracter ultraliberal .
      Se prevede in acest caz, o scadere majora in intentia de vot pt PSD, si in primul rand pt liderul PSD, pt dl Ciolacu, considerat de electorat principal raspunzator , cu castigator dl Ciuca si PNL .
      Neaprobarea acestor masuri , si preluarea lor ca tema principala a unui partid nou, cum ar fi REPER al dlui Ciolos, partid cu ideologie noua, rupta de trecut, ii va aduce si acestuia intentii de vot enorme .

    • Mai pyxy,
      Ce tot visezi tu acolo? Nu o sa mai voteaze nici dracu PNL si dl. Ciuca cum zici tu. Tu chiar crezi ca cei care au votat PNL vor uita ca PNL adus PSD la putere, ca a facut exact ce a facut PSD? Daca poporul vrea PSD voteaza PSD, daca vrea AUR voteaza AUR, daca vrea USR voteaza USR. PNL pe cine mai reprezinta?

  6. Ce popor naspa, ma uit injur si toate tarile se dezvolta. Se reinventeaza, unii chiar bat anglia la ei acasa. Polonezii, cehii, etc ..vor fi ani lumina inainte in tip ce noi ne falim cu mikitieni, infractori, plajiatori, pensionari la 40 ani, prostii sa plateasca.

  7. Parca impozitul pe venit era unic de 16%? Am pierdut eu ceva? De cand e 10%?

  8. Impozite mai mari pentru a acoperi pierderile cauzate de: coruptie(prejudicii, parandarat, lipsa preventiei), supradimensionarea sist. bugetar si birocratie, nepotism si favoritisme(vanzarea si cumpararea de avantaje), interventia celor de la butoane in economie(investitii nerentabile sau care nu fac profit, studii inutile , subventii , vouchere), constructia de obiective care nu sunt prioritare(stadioane, borduri, panselute si palmieri, „arta” kitsch, catedrale etc), luminite si decoruri pt sarbatori si festivaluri de ziua localitatii, achizitii controversate in administratie, privilegii speciale pt alesi si numiti in functii,sporuri pt doctorate care nu sunt citite decat de autor si indrumator, costuri cu unele cursuri si discipline discutabile(de ex, predarea religiei pe toata durata anilor de scoala/ era suficient un an ), costuri cu o multime de colegii , comisii, consilii si alte institutii ale caror activitati se suprapun sau sunt de importanta redusa……

  9. Hai că, încet-încet ajung la vorba mea, impozitare progresivă unitară pe bune, dar au început -o prin învăluire, cică să nu se sperie lumea!

    • PS
      Dar, dacă nu pun 50% pentru ce depășește 20.000 de lei, n-au facut nimic și înseamnă că din nou protejează protejează pensiile nesimțite și sinecurile din agenții și instituții de control!

  10. Deducerile alea sunt vorbe în vânt!

  11. Dar o raspundere penala in regim URGENT pentru poduri prabusite si o CONFISCARE a averilor ilicite cand se adopta?Poate cand o zbura gondola Nuticai printre imobilele din CLUUJ?
    Dar o administrare responsabila a bugetului ?
    Dar o re-profesionalizare a sistemului administrativ ?
    Dar -Apele Romane, Romatsa, Ocolul Silvic, Doctoratele furate pentru care se incaseaza sporuri, Vrabiute si alti spoliatori ai spitalelor , cand se recupereaza SOlidaritatile astea?

  12. O proprietate imobiliară cu valoare notarială de 40.000 euro ( 5 lei euro ) duce la un impozit de … 200-400 de lei !

    • Și e mult? E puțin?
      Pt un apartament de 41.000 euro, in Oradea, două camere, bloc din 2010, am plătit în 2021 – 255 lei și în 2022 – 262 lei (am scris doar despre ultimii doi ani), și sunt sumele cu reducerea oferită dacă plătești până în 30 martie). Taxele locale se pot majora cu până la 20% in fiecare an. Și în Oradea s-au majorat anual, uneori chiar cu maximum prevăzut.

  13. Dar despre impozitarea, in sfârșit , a evazioniștilor nu am auzit nimic . Sunt prea mulți in parlament, consilii județene și locale.
    Nu mai spun de Horeca. Transporturi, Învățământ, Liber Profesioniști etc.

  14. Daca s-ar opri din furat…

  15. Apartament de doua camere in Oradea cu 41000 ? Unde ca ma intere si pe mine?

  16. Un guvern care investeste in SARACIE va DEZVOLTA SARACIA. Culmea dupa atatia ani inca NU S-A INTELES ca iesirea din saracie E MUNCA si nu VOTUL pentru PESEDEU ! Propunerea e OK dar propun 1 an de proba numai pentru proprietatile si indemnizatiile parlamentarilor.
    Aplicarea unor taxe suplimentare pe proprietati e ca si cum le-ai coonsidera furturi .

  17. Comentaci de 2 bani
    Pe voi va doare ca nu le iau din pensiile nesimțite, dar că pensionari cu pensii de căcat vor plăti impozit dublu pe locuințe, în care unii au rămas singuri și rămân fără soluții, asta nu vede nimeni…
    Țară de căcat, oameni de căcat guvernați de aleși de căcat.