G4Media.ro

SURSE Liderii PNL sunt nemulțumiți de Stelian Ion: Supărat că partidul pe…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: George Călin

SURSE Liderii PNL sunt nemulțumiți de Stelian Ion: Supărat că partidul pe care îl conduce nu a fost consultat, Orban a anunțat că va cere coaliției rediscutarea modificărilor propuse la legile justiției. Turcan s-a plâns de avizul negativ dat pe legea salarizării

Liderii PNL și-au exprimat nemulțumirea marți, în ședința Biroului Executiv (BEX), față de faptul că ministrul USR PLUS al Justiției, Stelian Ion, a elaborat și pus în dezbatere publică pachetul de modificări la legile justiției fără a consulta nici guvernul, nici coaliția, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la ședință.

Potrivit acestora, liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că va solicita în ședința coaliției constituirea unui grup de lucru din care să facă parte membri din toate partidele aflate la guvernare, dar și reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, pentru a rediscuta propunerile ministrului Justiției.

”Stelian Ion a elaborat proiectele, nu le-a prezentat în Guvern, nu le-a prezentat în coaliție, nu a făcut o minimă consultare nici cu președintele Iohannis. A trimis proiectele direct la CSM. A susținut că a sesizat Comisia de la Veneția, dar de fapt nu a sesizat-o. Totul fără să avem vreo consultare sau discuție. Referendumul a stabilit că nu se pot da OUG pe justiție, astfel încât toate modificările se fac prin proiectele de lege. Nu poate să fie proiectul de lege al lui Stelian Ion, proiectele sunt ale Guvernului, ale coaliției”, a spus Ludovic Orban în BEX, potrivit surselor G4Media.ro.

În discuție a intervenit și președinta comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, care l-a acuzat pe Stelian Ion că în proiectele elaborate de acesta ”sunt soluții legislative cu impact negativ”.

”Confirm faptul că proiectele pentru modificarea legilor justiției conțin modificări substanțiale față de proiectele lăsate la Ministerul Justiției de ministrul Predoiu. Sunt soluții legislative cu impact negativ. Toată lumea crede că a fost solicitat deja avizul Comisiei de la Veneția, dar nu e așa. Pentru pachetul care încă nu a fost adoptat în Guvern, solicitarea de aviz trebuie făcută și semnată de prim-ministru, în numele Guvernului”, a precizat Scântei.

Sursele citate au mai precizat că o plângere la adresa lui Stelian Ion a avut și ministra Muncii, Raluca Turcan, le-a spus membrilor BEX că proiectul său privind noua lege a salarizării a fost avizat negativ de Ministerul Justiției.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat însă de vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample.

„Obiectivul fundamental al PNL, atât în perioada în care am fost în opoziţie, cât şi, mai ales acum, că suntem la putere, a fost acela de a asigura independenţa justiţiei, de a asigura un cadru legislativ la nivelul reglementărilor şi standardelor europene care să asigure liberul acces al cetăţeanului la justiţie, să asigure independenţa justiţiei şi care să permită sistemului de justiţie să facă dreptate cetăţeanului. Proiectele de modificare ale legilor justiţiei vor trebui să facă obiectul unor ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor justiţiei cât şi în privinţa codurilor penal şi de procedură penală. Acestea trebuie să se adopte printr-o amplă dezbatere în societate şi să reprezinte cu adevărat modificări ale legii care să pună bazele unui sistem de justiţie modern, la standarde europene”, a spus Orban, după o vizită la sediul Monitorului Oficial.

El a adăugat că proiectul de modificare a legilor justiţiei va fi supus dezbaterii în coaliţie, în societate, în organizaţiile profesionale din domeniu.

Întrebat dacă la nivelul coaliţiei există o problemă de comunicare cu ministrul Justiţiei, Orban a spus: „Nu. Am vrut să transmit un mesaj pozitiv – că PNL este profund preocupat de reforma justiţiei. Am făcut paşi concreţi respingând definitiv proiectele de modificare iniţiate de PSD-ul condus de Dragnea, de asemenea am trecut de Camera Deputaţilor legea de desfiinţare a Secţiei speciale şi avem ca prioritate să asigurăm un cadru legislativ modern care să permită cu adevărat funcţionarea în cele mai bune condiţii ale sistemului de justiţie şi vom fi implicaţi direct în procesul de dezbatere şi de îmbunătăţire şi considerăm că e necesară o largă consultare a societăţii, astfel încât rezultatul să fie nişte legi bune. (…) De regulă, aşa e firesc, să existe o consultare mai întâi în coaliţie pentru fiecare proiect important şi mai ales o decizie comună a coaliţiei. Dacă nu există o decizie comună, nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi”, a afirmat Orban.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a explicat că modificările propuse la legile Justiției  vizează reducerea influenței politicului în numirea procurorilor-șefi ai celor mai importante parchete, întărirea procurorilor și judecătorilor, iar puterea să nu mai fie concentrată în mâinile unui singur om, dând exemplul Inspecției Judiciare.

Stelian Ion a mai declarat că prin schimbările aduse cadrului legislativ se urmărește și eliminarea evaluărilor abuzive dând exemplul fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, care a fost revocată de Klaus Iohannis la cererea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, dar apoi a câștigat procesul împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ministrul Justiției a mai transmis că va începe procedura de numire a procurorului șef DIICOT pentru că instituția are o conducere interimară și că nu ia în calcul ”în niciun caz” schimbarea actualului șef al DNA, Crin Bologa.

Ion a mai spus că viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii vor fi numiți de toți procurorii și judecătorii din țară pentru o mai bună reprezentativitate a instituției iar dacă aceștia vor intra ”pe contrasens” cu colegii lor vor fi revocați tot de corpul magistraților.

  • Sunt modificări importante a legilor Justiției. Procedura de numire a procurorilor de rang înalt a suscitat mult interes în ultima vreme. GRECO, Comisia Europeană au sesizat și ele nereguli.
  • Este vorba de scăderea rolului politic în procesul de numire. Este important ca procurorul general, șeful DNA și DIICOT să se bucure de mare credibilitate.
  • Dacă propunerea Ministrului Justiției primește aviz negativ de la secția de procurori a CSM atunci procedura se oprește și se reia cu o altă persoană.
  • Pe de altă parte, vrem să înlăturăm ”ievaluările” abuzive făcute în ultima vreme. Trei ani este puțin pentru ca un procuror să își exercite mandatul, să facă schimbări.
  • Nu, în niciun caz (dacă are în plan să schimbe șeful DNA, n.red.). La DIICOT va trebui să declanșez proceura pentru că este un interimat. Inspecția Judiciară este o instituție cheie în sistemul judiciar.
  • Inspecția Judiciară poate fi comparată cu sistemul imunitar al Justiției. O Inspecția Judiciară puternică și corectă poate curăța sistemul judiciar de elementele care nu sunt conforme cu legea.
  • În ultimii ani toată puterea din IJ a fost pusă în mâinile unui singur om iar lucrul acesta este de principiu greșit. Inspectorul șef nu trebuie să dețină puterea absolută.
  • Toate lucrurile astea vor fi corectate astfel încât puterea să fie împărțită în mod echilibrat. Rolul politicului a fost, din păcate, foarte important.
  • Membrii CSM vor fi aleși de toți procurorii și judecătorii din țară, ca să aibă o mai mare reprezentativitate. Dacă membri CSM vor fi pe contrasens și în contradicție cu procurorii și judecătorii, atunci ei vor fi revocați tot de aceștia.

Citește și:

Stelian Ion: Justiţia are nevoie de o haină nouă. Este nevoie de adoptarea unor noi legi

DOCUMENT Modificări majore în legile justiției: Avizul CSM pentru numirea procurorilor-șefi va fi obligatoriu / Mandatele vor fi de 4 ani, față de 3 ani în prezent / Ministerul Justiției a transmis CSM noile legi ale justiției

Stelian Ion nu a preluat în noile legi ale justiției propunerea ca trimiterea în judecată a magistraților să se facă doar cu aviz de la CSM / Prevederea este inclusă în proiectul de desființare a Secției speciale care se dezbate în Parlament

Sursa: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

72 comentarii

  1. Tiriac : Mai bine hot, decat prost. Prost ca muncesti pentru ca altii sa scape cu banii delapidati.
    Nu sunt prea multe de spus.
    Un grup de specialisti costa altfel mintea „le merge” doar la furat. Nimic nu e moka.

    • Normal, Orban si gashka de hotzi de la PNL se simt confortabil cu Justitia mostenita de la Dragnea, Ciordake si Buborel Toader.

  2. am vazut ce a facut PNL-ROMANICA-NORMALA-EDUCATA cu justitia, sa mentionez cateva:
    – nu au dispus desfiintarea SS desi s-au laudat
    – au facut numiri fara sa asculte de CSM sectia procurori ( parca au asculta mai mult de CSM saviniera) cand au propus pe HOSU
    – au ingropat in felul asta 10 august
    din trecut:
    – demiterea sefei DNA
    – mizerie de referendum pe justitie cu ZERO rezultate
    – disperararea la care a adus ficusul populatia prin sedintele de ski la OUG 13, adica neimplicare
    – martea neagra ( pentru ca TREBUIE SA NE AMINTIM)

    USL traieste in PNL si e deranajta

    • 👍🏻👏🏻
      De ce se simt frustrați in legătura cu ne ridicarea MCV unui oare? Chiar ei reacționează la reformele justiției…și vor și Shengen pe deasupra…Câțu ce părere are? Tot ce vine de la USR e prost?

  3. Ugh, de ce ati schimbat fontul?

  4. Perdoiu nu e varul Nutei din Plescoi, cea pe care fetele de la Targsor o asteapta cu limbile scoase pentru distractia promisa la groapa cu noroi?

  5. PNL ii nemultumit de Stelian Ion ca nu il pot controla
    bravo lui

  6. Un individ ca Stelian Ion, care-i face „procesoamani” pe cei care apeleaza la justitite si propune cresterea taxelor de timbru, nu are ce cauta intr-un guvern democratic.

    • Se urmareste ca saracii sa nu mai aiba dreptul de a se apara de atrocitatile mafiei institutionale.

    • Bravo Stelian Ion, asta este semn de sanatate institutionala. Rusine liberalilor hrapareti, deranjati ca nu sunt lasati sa fure in liniste.

  7. Asa, asa: Legile Justitiei trebuiau aduse de Stelian Ion in fata coalitiei ca sa le macelareasca „specialistii” in Drept din UDMR(pacat ca nu mai e artizanul Marton Arpad, prietenul lui Florin Ciordache!), aia care le-au macelarit incepand cu 2017, alaturi de PSDragnea si ALDE!
    Ludovice, esti un mincinos, in 2019 cand ati venjit la osul de ros te-ai laudat ca veti face si veti drege cu Legile Justitiei, dar NU ati facut NIMIC!
    10.12.2019, „Ludovic Orban, premierul României: Astăzi demarăm procedura angajării răspunderii Guvernului PNL pe cele 3 proiecte privind MODIFICAREA Legilor justiţiei, a transportului judeţean şi adoptarea Legii plafoanelor.
    Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că Guvernul demarează procedura de asumare a răspunderii pe trei proiecte, respectiv pentru modificarea legilor justiţiei şi a OUG 51 privind transportul judeţean şi pentru adoptarea Legii plafoanelor.
    „Avem un calendar foarte ambiţios. Astăzi trebuie să demarăm procedura angajării răspunderii Guvernului pe cele 3 proiecte, resoectiv pe modificarea legilor justiţiei prin prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru cele 3 articole care dacă nu le prorogăm este aruncat în aer sistemul de justiţie. E vorba de pensionarea anticipată a magistraţilor, de creşterea vechimii de intrare în magistratură de la doi la patru ani şi de creşterea numărului de judecători care formează completele, de la doi la trei. Aceste prevederi din legile justiţiei trebuie în mod obligatoriu prorogate, iar în cursul anului viitor trebuie să ne asumăm să le modificăm”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.”
    NU au facut NIMIC timp de 1 AN cat a fost Predoiu!!

    Mai mult, Stelian Ion a anuntat de peste 2 LUNI ca lucreaza la Modificarea Legilor Justitiei, de 2 LUNI el tine la curent opinia publica cu etapele de redactare a modificarilor la Legile Justitiei, ca Stelian Ion le-a terminat si le-a trimis la CSM si le-a prezentat Expertilor europeni STIE o Tara intreaga, numai Ludovic Orban si UDMR NU stiu?!

    S-o luam cronologic:
    Luni, 1 februarie 2021. În debutul sesiunii parlamentare, liderii USRPLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, prezintă, într-o conferință de presă extraordinară, prioritățile legislative pentru noua sesiune parlamentară. Între prioritățile prezentate se numără și „Legile Justiției”.

    Vineri, 12 martie 2021. Stelian Ion anunță printr-un Comunicat de presă că „a avut mai multe consultări cu organizații profesionale ale magistraților” în cadrul cărora „au fost analizate toate propunerile, sugestiile, criticile și contribuțiile primite pînă în prezent la textele proiectelor Legislative”.
    Potrivit Comunicatului, Ministrul Justiției a terminat Proiectele de Legi ale Justiției, proiecte pe care le-a trimis asociațiilor de magistrați.

    Marți, 23 martie 2021. Potrivit unui Comunicat, Stelian Ion, ministrul USRPLUS al Justiției, a prezentat experților europeni Proiectele de modificare a Legilor Justiției.(Despre aceste proiecte PNL și UDMR n-au habar?!)

    Miercuri, 24 martie 2021. În Camera Deputaților, de la tribuna, Stelian Ion anunță ca joi, 25 martie 2021 va trimite CSM pachetul cu proiectele de Legi ale Justiției.
    Deși parlamentarii PNL, în frunte cu Ludovic Orban, sînt în sală nici unul nu se întreabă:
    Ce conțin Legile astea alcătuite de USRPLUS fără știrea PNL și UDMR dar prezentate ca ale Coaliției de guvernare?
    Dinspre PNL nu se aude nici măcar un început de tuse seacă. Toată lumea a fost consultată, cu excepția partidelor de Coaliție.
    Conferința de presă a fost un eveniment mediatic de excepție. Imediat întreaga presă a început să dezbată proiectele de Legi.
    Din nou PNL și UDMR n-au zis nimic.

    Vineri, 26 martie 2021, Legile Justiției au ajuns la CSM.
    Luni, 29 martie 2021. Stelian Ion a prezentat luni într-o Conferință de presă proiectele legilor justiției.
    Liniste in coalitie!

    Abia Vineri, 2 aprilie 2021, intreaga presă publică următoarea stire:
    „Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost unor dezbateri publice ample. Reproșurile vin după ce ministrul Justiției a inițiat proiectul fără ca acesta să fie prezentat liderilor PNL și UDMR. Surse politice susțin că decizia ministrului i-a nemulțumit pe liberali, care se plîng că miniștrii USR PLUS sunt «într-o campanie de imagine proprie».

  8. Poate trebuia consultat si Dragnea, nu? Sau macar Ciolacu.
    Cum incearca cineva sa ia taurul de coarne in tara asta, cum i se pun bete in roate. Sunt curios ce se va reusi si cu metroul.

  9. Mie mi se par, totusi, benefice si de bun simt masurile pe care Stelian Ion vrea sa le implementeze in domeniul justitiei, tinand cont de faptul ca PNL putea face ceva nu numai in perioada de la ultimele alegeri, ci si in perioadele in care a fost parte a guvernarii, dar a ales sa n-o faca, ci sa-si protejeze propriile persoane aflate in functii cheie si care erau in conflict cu legea! Chestia cu imunitatea a fost mereu salvatoare pentru o intreaga gasca de PNL-isti, alaturi de fratii lor, PSD-istii!

    • Sunt si alte masuri despre care nu se vorbeste in articol: cresterea taxelor de timbru si gasirea unor chichite procedurale ca sa scoata cat mai multe dosare de pe rol. Stelian Ion face jocul magistratilor care sunt „coplesiti” de „procesomani”.

    • Subscriu, chiar daca Stelian Ion m-a cam dezamagit, si nu numai odata. Pentru doamna PNL-ista @carmen I, din partea unei batrane votante USRPlus: stimata PNL-ista, cresterea taxelor de timbru este foate bine venita si nu va afecta nivelul de trai al numanui! In privinta „gasirea unor chichite procedurale ca sa scoata cat mai multe dosare de pe rol” (va citez), aceasta (ca …poate nu stiti) a fost/este/va fi intotdeauna, apanajul unui avocat cu oarsce cunostinte in domeniu pe langa neuronul din dotare si, bineinteles, cu mult interes material! Astept, cu mult interes, un comentariu de bun simt si documentat, la cele expuse de doamna @lili, ceva mai sus, cititi, ca poate…cine stie…veniti dvs. cu ceva informatii corecte (si nu…”soparle”)!!!!!

  10. in timp ce PNL se emotioneaza ca o fata mare la legile justitiei , franta ne spune ca numai cu declaratii nu intram in shengen , cina are oare dreptate?

  11. Prea multi politicienii corupti dependenti de mafia din justitie pentru a mai schimba ceva in Romania.

  12. Gruparea ciuma rosie din PNL, in frunte cu Chirica de la Iasi, este ingrijorata. De ce s-ar schimba legile justiției cand ele sunt asa prietenoase cu infractorii ?

  13. Stirile PRO-TV, 12 Martie 2021: „Stelian Ion, aproape de finalizarea Legilor justiției. A avut consultări cu organizațiile magistraților.

    Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut, vineri, consultări cu organizaţii ale magistraţilor pe tema legilor justiţiei, acestea venind cu propuneri pentru pregătirea variantelor finale ale celor trei legi şi depunerea în Parlament.
    “Ministrul Justiţiei, domnul Stelian Ion, a avut astăzi mai multe consultări cu organizaţii profesionale ale magistraţilor. Discuţiile au avut ca subiect legile Justiţiei. În cadrul consultărilor au fost analizate toate propunerile, sugestiile, criticile şi contribuţiile primite până în prezent la textele proiectelor legislative”, a transmis Ministerul Justiţiei, vineri, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.
    Întâlnirea s-a desfăşura în format videoconferinţă.
    Conform sursei citate, organizaţiile de magistraţi i-au prezentat ministrului Justiţiei propriile propuneri pentru cele trei legi, în vederea pregătirii variantei finale a acestora şi depunerii lor la Parlament.
    Ministerul Justiţiei a desfăşurat consultări cu toate instituţiile şi părţile interesate, cu scopul armonizării tuturor punctelor de vedere exprimate în noile legi ale Justiţiei.
    Conform sursei citate, ministrul Justiţiei intenţionează să solicite din partea GRECO şi Comisiei de la Veneţia avize cu privire la unele dintre aspectele esenţiale cuprinse în noile proiecte de modificare a legilor justiţiei, astfel încât acestea să corespundă exigenţelor privind funcţionarea justiţiei învederate prin rapoartele şi avizele anterioare.
    Consultarea publică a fost organizată de Ministerul Justiţiei sub forma consultărilor scrise şi întâlnirilor de lucru/dezbaterilor.
    În cadrul consultărilor scrise, Ministerul Justiţiei va analiza toate propunerile, sugestiile, criticile, contribuţiile care îi vor fi transmise cu privire la textele proiectelor, fie în format letric la adresa ministerului, fie în format electronic la adresele de email indicate pe siteul ministerului,.

    Potrivit sursei citate, întâlnirile de lucru/dezbaterile vor fi organizate în format cu prezenţă fizică la sală sau în format de videoconferinţe, de la caz la caz, în funcţie de contextul epidemiologic, numărul de participanţi înregistraţi şi posibilitatea organizării întâlnirilor de lucru/dezbaterilor cu respectarea regulilor de prudenţă şi protecţie epidemiologică.
    După consultările publice, Ministerul Justiţiei va analiza propunerile primite, iar la finalul acestei etape va publica rezultatul acestor consultări sub forma unui raport şi a textelor revizuite.
    După consultarea publică conform planului precizat, Ministerul Justiţiei va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii cu proiectele de lege, pentru formularea avizului acestei instituţii, în conformitate cu legea.”

    Orbane, unde-ati fost cat timp Stelian Ion facea publice toate aceste Informatii?!
    Rusine, timp de 1 AN cat PNL a guvernat singur, Predoiu NU a facut nimic, rusine!!!

  14. Orban are perfecta dreptate, pentru subiecte de genul acesta si nu numai, intr-o coalitie totul se discuta, se aproba de catre toti reprezentantii partidelor si numai dupa aceea se parcurg ceilalti pasi legali. Unii sunt vedete, deh!

  15. „Stelian Ion, a elaborat și pus în dezbatere publică pachetul de modificări la legile justiției”.
    Păi asta și trebuia sa facă!
    Orbane, Scânteie, Raluco, PNL, sunteți liberi să citiți, să analizați și sa faceți amendamente unde considerați necesar și după aceea vă întâlniți în coaliție, le negociați și le definitivati și apoi aprobați în guvern proiectul cu pachetul de modificări.
    Le stă în gât Stelian peneleilor că nu le avizează toate prostiile și manevrele (vezi șmecheria, adică mizeria, făcută cu Consiliul Concurentei, iar acum proiectul Turcanei cu salarizarea, unde cine știe ce neconstitualitati a introdus gașcă aia amețita).
    Steliane, nu ceda!

    • Fericire mare in coalitie, cum ne asigura de fiecare data si Orban si Barna si Hunor!!!
      Succes, Stelian Ion!!!

    • PS
      S-a constatat de ce sunt în stare ceilalți din coaliție în operațiunea de desființare a SIIJ (manevra UDMR, care era din start contra, prin care l-a pus pe unul de la celelalte minorități să vină cu amendamentul de aviz CSM pentru judecarea magistratului).
      PNL, UDMR, PSD – aceeași mizerie de 31 de ani!

  16. Un articol de doi lei.
    Eșalonul 2 din PNL se plânge ca nu au fost consultați de Stelian Ion.
    Nici o reacție ceruta de la eșalonul 1 (Citu).
    „Reacția” lui Stelian Ion nu se refera la plângere ci e doar o descriere a proiectului legislativ, probabil luata din arhiva.
    Ce hal de jurnaliști angajați?
    Cum lăsați nelămurită petarda cu neconsultarea Comisiei de la Veneția?
    Ce e G4, Zidul Plângerilor PeNaLilor?

  17. Normal ca nu sunt multumiti ca nu-i mai lasa sa fure

  18. Țineți minte ce vă spun: de acum încolo veți vedea adevărată față de politruc sadea a lui Orban!

    • am vazut inca din momentul in care chiar inainte de alegeri a aruncat in piata masuri nonnecesare ce au condus la prezenta infima si la pierderea alegerilor . dar marcele stii asupra cui s-a indreptat lovitura ? de data asta ai dreptate , dar o vreme a jucat corect .

    • este cintecul lebedei

    • Momentul zero va fi cu putin inainte de alegerile din PNL atunci cind sondajul va arata diferenta de procente existenta intre candidatii la functia de presedinte PNL. Multi -el vechio – vor disparea din peisajul politicii la virf . Daca nu – PNL nu face nici 15 procente .

    • „Mai rezist puțin, dar voi ieși să vorbesc dacă nu termină”, a fost mesajul transmis de liderul PNL în ședință, nemulțumirea fiind la adresa miniștrilor USR-PLUS, cu 58 de minute in urma, transmit surse din PNL!!!

      Orban are probleme mari in coalitie cu UDMR: UDMR care nu e de acord cu modificarile facute de Stelian Ion si in general cu Reforma Justitiei, a spus clar Dan Barna!

      Uite ce a spus Dan Brna intr-un interviu la Europalibera.org in 31 Martie 2021, Titlul articolului e: „INTERVIU VIDEO | Dan Barna: Coaliția nu depășește viteza a doua-treia din șase pentru reforme.
      In articol, dupa multe intrebari si rasopunsuri, auzim:
      „​Nu e ușor să reformăm Justiția cu UDMR”.
      Europa Liberă: Menționați că în 2017 ați fost în Piața Victoriei, ați protestat împotriva lui Florin Iordache, Liviu Dragnea, împotriva guvernului PSD. Acel guvern era susținut de UDMR. Cât de greu vă este acum să reformați justiția alături de UDMR?

      Dan Barna: „​Nu este deloc ușor. Logica de Coaliție este mai complicată decât logica de partid unic la guvernare. Electoratul a decis să avem această variantă, Guvernul este rezultatul votului cetățenilor, este inteligența colectivă a României.”

      Europa Liberă: Vă este ușor?

      Dan Barna: „​Nu ne este ușor deloc, dar sunt foarte optimist că Programul de guvernare, asumat la Vila Lac, la care au participat colegii de la PNL și UDMR, în momentul când va deveni realitate, România va face niște pași mari înainte. Acolo vorbeam clar și asumat de desființarea Secției Speciale, acolo vorbeam de corectarea legilor justiției și este un acord politic asumat de cele trei forțe politice. Dincolo de istoricul fiecărei forțe din această Coaliție, suntem pe un plan și program asupra cărora am bătut palma și pe care le vom duce la îndeplinire.
      Notele pentru partenerii de guvernare:
      Europa Liberă: Ce notă ați da colaborării cu Kelemen Hunor?
      Dan Barna: „​8”.
      Europa Liberă: De ce i-ați dat cea mai mică notă lui Kelemen Hunor?
      Dan Barna: „​Pentru că lupta aceasta pe SIIJ, reforma în justiție și e un efort pe care îl facem și noi și ei să găsim acceptabilă politică și care să repare o parte din istoricul acela din ultimii ani.”

      Pun separat Link-ul, merita, e jungla in coalitie!!

    • Uite Link-ul cu Interviul lui Dan Barna: „​Nu e ușor să reformăm Justiția cu UDMR”.
      https://romania.europalibera.org/a/interviu-dan-barna-coalitia-nu-depaseste-viteza-a-doua-treia-pentru-reforme-notele-pentru-partenerii-guvernare/31178841.html

      Nu vreau sa spun ca Orban e patruns de Reformele necesare, dar el are un cui: UDMR sau opozitia!
      Vrea sa-i mai tina pe PNListi la osul de ros, stie bine ca nu va mai pupa la putere dupa viitoarele alegeri!!!
      UDMR nu e deloc interesat de maretele Reforme promise in Programul de guvenrare, au spus-o si Rares Bogda, in mod DIRECT si indirect Vasilica Catu!
      Iar Dan Barna a mai spus ceva:
      „Reformele Coaliției: o mașină cu șase viteze, dar care nu urcă mai mult de a doua sau a treia.”
      Europa Liberă: Simțiți că se merge cu frâna trasă în privința reformelor? Lumea se aștepta la un ritm mai alert.
      Dan Barna: „​Rezultatul alegerilor dă această dinamică și această viteză maxim posibilă în acest moment. Suntem partidul din Coaliție care ne-am fi dorit o viteză mai mare. Suntem însă la viteza pe care atelajul cu 3 vagoane o permite.”

      Cine pune frana: UDMR!!!

    • @m, @v, @quo: Orban va castiga en fanfare Presedintia PNL!
      Doar cateva organizatii PNL din Ardeal il sustin pe Vasilica Catu, in rest e ca la PSD: Organizatiile din sudul subdezvoltat si Moldova saraca il sutin deja au anuntat, pe Ludovic Orban!
      Mai vedem, sper sa apareti pe forum DUPA Congres!!!
      Orban deja a ingropat dupa 1 AN de guvernare PNLul!

    • @lili, din punctul meu de vedere, niciuna din forțele politice din coaliție NU mai are dreptul sa invoce, până la sfârșitul guvernării lor, Programul de Guvernare pe care „au batut palma” la Vila Lac Drac și pe care l-au votat în Parlament, din moment ce deja au făcut un compromis pe încălcarea lui din start, la elaborarea Bugetului!
      Deci, să nu-l aud nici pe Barna și nici pe Hunor cu Programul de Guvernare în gură, pentru că amândoi au subscris la încălcarea prevederii pentru pensionarii publici în 2021!
      Jet coaliției cu programul ei!

    • LILI !fostul premier e sustinuit doar de citeva organizatii din moldova si atit . citu are sustinerea presedintelui si a banilor , de unde ai scornit sustinerea .

    • @m: „Ce filiale ale PNL îl susţin pe Orban pentru un nou mandat de preşedinte al partidului 21 martie 2021.
      Ludovic Orban se bucură de susţinerea a circa 20 de organizaţii judeţene ale PNL pentru candidatura sa pentru încă un mandat de preşedinte al liberalilor.
      Tot mai multe filiale anunţă susţinerea pentru Ludovic Orban, fiind adoptate rezoluţii prin care şeful PNL are sprijinul acestora pentru o noua candidatură la funcţia de preşedinte al partidului. Până acum s-au poziţionat alături de Orban următoarele filiale: Argeş, Bistriţa, Braşov, Brăila, Buzău Călăraşi, Caraş-Severin, Dolj, Maramureş, Hunedoara, Iaşi, Sector 1, Sector 3, Sector 4, Mureş, Teleorman, Tulcea, Vrancea. De asemenea, printre organizaţiile conduse de apropiaţi ai acestuia sunt Dâmboviţa, Olt, Neamţ, Bacău şi Sector 2, Pe de altă parte, mai ales în Transilvania sunt mai multe organizaţii nemulţumite de Ludovic Orban, printre acestea fiind Cluj, Bihor, Vaslui şi Alba. De altfel, cei mai vocali contestatari ai lui Orban provin din o parte din acste filiale, cum sunt cazurile lui Florin Roman (Alba), Alin Tişe (Cluj) sau Robert Sighiartău. Printre filialele care încă aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia sunt Arad, Constanţa, Gorj, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea.”

      Vasilica Catu nu va fi Presedinte PNL, pentru ca majoritatea organziatiilor PNL NU vor reforme, vor la osul de ros, sa numeasca clientela analfabeta in fucntiile banoase, au aratat clar asta PNLeii de cand au venit la guvernare: NU vrem reforme, vrem cum facea PSD: clientela analfabeta in functii bine platite, vrem Pensii speciale pentru Primari(linsite pe subiect!) iar Orban e omul lor perfect!!!!
      PNL e un partid Nereformat, perfect compatibil cu UDMRul=PSDul maghiar!!!!
      Sa te aud DUPA Congres, pariez ca vei fi dat disparut(a), cum e dna Gabriela Constantinescu de la o vreme!
      Si sa nu crezi ca BANII ii imparte Vasilica Catu!
      Nici vorba, BANII ii imparte Orban!
      Vasilica e papusoi de paie, liderii coalitiei dicteaza ce si cum, au spus-o raspicat si Barna si Hunor si Orban!!!
      Vasilica Catu se conformeaza, asa e cand liderul partidului nu e premier!

    • Merg pe raționamentul doamnei @lili.

    • @ lili: Distinsă doamnă, excepționale argumentele dumneavoastră. Mereu actuale și la obiect. Vă sugerez să abordați un subiect puțin discutat pe forum și în presă:
      – chiar nu putem trece în afara legii partide extremiste (AUR), partide care distrug un popor prin hoțiile lor uriașe (PSD și PNL) sau partidul care nu e partid (UDMR). Punem USR să se rupă de PLUS și rămânem cu două partide? Ca să putem ține alegeri. Eu unul m-am săturat de comunistii lui Iliescu și de comuniștii legionarului Quintus.
      Cu asemenea hoți și derbedei vom rămâne înghețați în proiectul-dezastru cunoscut nouă de mai bine de 30 ani.

    • lili ti-ai raspuns singura sunt doar citeva dar si alea in prima faza de recunostere si unele care au fost pedante in alegeri .curind se vor rasgindi atunci cind pnl se va afla undeva la 15 procente in sondaje . nu poti cistiga partidul fara sondaj bun , fara acceptul presedintelui tarii si fara accesul la bani .este de manual .

    • Alergatorul de cursa lunga si sfirsitul inevitabil in cursa pentru locul intii . Toata lumea stie de ce va pierde fostul premier partidul .

  19. USR e sfint, PNListii sunt demoni

  20. Orban impreuna cu UDMR vor sa stabileasca ei, după nevoile lor, continutul legilor si apoi Stelian sa- l semneze (ministru USR). Asa ceva nu se poate întâmpla. Populatia, in majoritatea ei, susține legile justiției în varianta lui Stelian Ion, așa că nu trebui cedat nimic. Suntem sătui de golaniile PNL si UDMR. Sa ajunga legile în parlament și acolo să nu voteze pnl-ul si udmr-ul!!

    • Corect! Sau să se rupă coaliția pentru că deja a pierdut startul! Primele 100 de zile au însemnat ZERO realizări.

  21. NORMAL ca nu s-a discutat in coalitie, ca multe din masurile necesare ar fi fost eliminate din fasa din proiect, fara ca publicul sa inteleaga de unde vine buba. USRistii stiu bine…
    PNL are o GRAMADA de traseisti cu reflexe antijustitie. plus o garnitura destul de mare de smecheri care sunt liberali cu numele, nu si cu naravurile. Astora de fapt le convine ce a facut PSD, doar din gura vor repararea legilor. Vezi Iohannis care a promulgat legea care scapa evazionisti doar cu plata pagubelor, DACA sunt prinsi.
    Cea mai buna metoda ca sa nu fie macelarite legile care repara raul facut de PSD e sa se puna in dezbatere publica varianta maximala. Sa vedem atunci daca PNL indrazneste pe fata sa modifice proiectul in favoarea infractorilor.

  22. Hai ca l-a „ciupit” puțin și pe Cîțu, doar așa … să-i amintească cine-i „șeful”! Orbi nu e de acord cu Cîțu pe certificatul de vaccinare european!
    Lupta pentru putere în PNL a început!
    Poate înființează o comisie, un comitet, ceva… în legătură cu asta!

  23. USL a murit ! Trăiască PNL !

  24. s-au simțit lezați 🙂 e f urât să câștige doar un ministru simpatia maselor 🙂 trebuie să câștige Executivul simpatia maselor și să discute / negocieze independența justiției 🙂 😛 penibili ! 🙂

  25. Mie îmi convine să știu care e varianta propusă de Stelian Ion înainte să fie ciopârțită de Costel Alexe și Chirică Iași prin intermediul prietenului Ludovic Orban.

    Adică vreau să văd ce amendamente aduc baronii locali, nu să fie în draft de la bun început și să ne spună că usereii au scris textul, cum au făcut până acum cu toate amendamentele toxice.

    • Exact!

    • Foarte bine zis!
      Si foarte bine a procedat si Stelian Ion, asa vom putea vedea cat de mult iubesc PNLeii si UDMReii reformele in Justitie!!!
      Probabil ca a stiut el bine de ce a procedat asa!!!!!!!!!!!!

  26. Eu sunt de principiu de acord cu faptul ca orice proiect de lege trebuie discutat in coalitie, din moment ce o astfel de coalitie este la putere.Dar trebuie pornit de la o premisa si anume ca cel care initiaza proiectele supuse dezbaterii este titularul portofoliului,in cazul de fata Ministerul Justitiei.Pe marginea unui astfel de proiect al titularului trebuiesc purtate discutiile.
    Eu n-am retinut ce critici se aduc proiectului de lege pus in dezbatere publica de Ministerul Justitiei si transmis la CSM pentru avizare.Adica ce anume texte de lege din proiect provoaca nemultumirea colegilor din PNL.Vad ca UDMR nu a avut nicio pozitie vis-a-vis de proiectul legilor in discutie.La o prima vedere proiectele de lege supuse dezbaterii publice respecta recomandarile Comisiei de la Venetia,GRECO si cerintele organismelor europene privind statul de drept.
    Bun -proiectele legilor in discutie pot fi discutate si acum in coalitie, pot fi corectate,modificate,,nu sunt batute in cuie pana la votarea lor in Parlament.Faptul ca aceste proiecte exista este insa un real castig, caci o baza este asigurata si poate fi eventual imbunatatita .Esential este sa se respecte cerintele asigurarii independentei justitiei, reglementarile si recomandarile forurilor europene privind statul de drept si asigurarea independentei justitiei.Iar daca aceste proiecte au fost trimise la CSM e un lucru pozitiv , caci vor veni si eventualele observatii si aprecieri de la acest for suprem al magistratilor,care pot constitui o baza reala de discutie.
    In primul rand dezbaterea publica trebuie facuta cu actori din justitie, caci pe ei ii vizeaza direct legile.Si modificarile sau imbunatatirile proiectelor de lege in discutie,daca vor exista
    trebuie puse in dezbatere,dar in procedura de urgenta.Adica oricat de ample ar fi discutiile si dezbaterile din coalitie,daca exista vointa politica reala de a asigura independenta justitiei si a raspunde rigorilor statului de drept termenul de discutii trebuie sa fie relativ scurt,trebuie asumat un calendar cat mai rapid de adoptare a legilor in concurs cu actorii din justitie.
    Altminteri ne apuca termenul de 18.05.2021, cand CJUE se va pronunta ea asupra punctelor esentiale ale legilor justitiei actuale, decizia Curtii ne poate prinde cu problemele nerezolvate si aceasta poate fi o bila neagra pentru Romania ca stat.
    Iar asupra avizului negativ pe proiectul legii salarizarii dat de ministrul justitiei,nu am cum sa-mi exprim o opinie atata vreme cat nu stiu care sunt datele problemei.Doamna Turcan nu le-a devoalat.

    • Eu un singur lucru nu am inteles la procedura lui Stelian: de ce l-a trimis în paralel cu dezbaterea publica și la avizare la CSM?!
      Să presupunem că CSM avizează pozitiv, dar atunci ce se întâmplă dacă în urma dezbaterii publice și mai ales a negocierilor în coaliție proiectul suferă modificări, chiar neconstituționale sau măcar abuzive?!
      Va trimite și forma nouă, negociată, la CSM pentru aviz?!

  27. Slăbuț din punct de vedere intelectual suporterii USR-PLUS. Atât timp cât acest partid nu are cel puțin 50% + 1 vot din Parlament, și fac parte dintr-o coaliție de guvernare, nu pot lua decizii legislative unilaterale în niciun domeniu, nu doar cel al justiției, și sunt obligați să se consulte cu ceilalți parteneri din coaliția de guvernare. Acum, din moment ce USR-PLUS este un partid neo-marxist, vrea „întărirea procurorilor și judecătorilor”, pentru că atât îi duce capul, ca și pe înaintașii lor de dinainte de 1989. PNL ar trebui să vină cu o agendă libertariana de dreapta, care să pună accent pe creșterea puterii individului și pe minimizarea puterii statului, astfel încât să limiteze pe cât posibil abuzurile și tendințele autoritare ale acestuia.

  28. În competiția dintre cele 2 partide PNL-ul merge cu frâna de mână trasă. USR depășește tot ce înseamnă liberal: vezi Drulă cu Bode, Stelian cu Orban, Vlad Voiculescu cu Tătaru , Chichirău cu Chirica și Alexe. Toți văd asta. Drulă se bate cu mafia de la metrou singur. Bode doarme pe banchetă. Stelian marșează pe desființare secției speciale , Orban visează consultări și discuții. Și tot așa. Capitalul politic al USR-ului crește. Mamuții din PNL își fac veacul…

  29. lili e clar postac de partid, nimeni nu e atat de informat pe un subiect de nisa cum sunt legile justitiei.

    • Ad hominem

    • Iar Gogu e un nume de inteligent și informat😅

    • Postac la care partid?!
      Ca eu critic de 3 ANI si PSD si ALDE si PRO Romania si PNL si UDMR si USR PLUS si tot ce inseamna politrucii nostri!!!
      TOT!!!
      Nu discut AUR, nu e de nivelul meu!
      Cei de pe forum STIU asta, hai luminati-ne cu vreo nastrusnicie!!!

  30. Useristii, veritabili oriceologi, ar trebui sa tina cont de faptul ca ei nu sunt reprezentativi pentru electoratul roman. Ei reprezinta 16% din 35%. Nici un partid nu este reprezentativ. Cei 65% care nu s-au prezentat la vot nu au facut-o fie pentru ca nu au vrut sa se infecteze, fie in semn de protest fata de clasa politica. Ce au aratat pana acum: au dovedit ca sufera de aceleasi apucaturi precum cei din partidele vechi. Iar intre USR++ si AUR nu este nici o diferenta de comportament: spre ca nu ati uitat cum s-au comportat ei in legislatura trecuta.

    • Ne prostești pe fată. Șoșoacă cu cine seamănă din USR? Simion? Târziu. Erau prin piața la ordonanța lui Ciordache? Nu te crede nimeni. USR=AUR? Ai avut un profesor slab la …matematică!

  31. PNL va cauta o cale prin care sa stopeze intentiile lui Stelian Ion. Ciordache si-a trecut modificarile cu sprijinul PNL. Sa ne amintim si ca ciordache a capatat pe viata o functie importanta cu sprijinul mascat(ca la alaba-neagra) al pNL. Pe scurt, vrea si PNL niste legi corecte si o justitie sanatoasa fix in masura in care vrea si PSD.

  32. Ar trebui respectata consultarea in cadrul coalitiei si nu heirupismul unui singur ministru.Trebuie sa decida prin semnatura prim ministrul,doar nu este decor!