G4Media.ro

SURSE Ligia Deca își modifică propriile Legi ale educației pentru a treia…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SURSE Ligia Deca își modifică propriile Legi ale educației pentru a treia oară, la nici un an de la promulgare: Proiect de OUG prin care universitățile pot ridica construcții, din fonduri externe nerambursabile, pe terenuri din domeniul public, care nu sunt în proprietatea lor

Ligia Deca își modifică propriile Legi ale educației, la doar 8 luni de la promulgare și după 8 ani de lucru pe aceste proiecte din poziția de consilieră a lui Klaus Iohannis, coordonatoare a proiectului România educată și apoi de ministru. Potrivit surselor Edupedu.ro, Ligia Deca a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) prin care aduce numeroase schimbări legii învățământului preuniversitar și legii învățământului superior. Universitățile vor putea ridica construcții pe terenurile aflate în domeniul public al statului român sau al primăriei, cu fonduri externe nerambursabile sau din venituri proprii, prevede proiectul de OUG, versiunea consultată de Edupedu.ro. De asemenea, fosta consilieră a lui Iohannis introduce Informatica și Arhitectura în aria de discipline STEM, numită în legea românească ȘTIM, după ce aceste două domenii au fost excluse prin legea învățământului promulgată anul trecut.

  • Legea învățământului superior Deca-Iohannis, promulgată pe 5 iulie 2023 de președintele Iohannis, a fost modificată deja de 2 ori prin OUG. nr. 72 / 2023 publicată în Monitor pe 1 septembrie 2023, cu 3 zile înainte de intrarea în vigoare a Legii, și prin OUG 115/2023 cunoscută ca Ordonanța austerității, acte normative inițiate de ministerul Educației condus de Ligia Deca și de Guvernul Ciolacu.
  • Legea învățământului preuniversitar Deca-Iohannis promulgată de președinte tot pe 5 iulie 2023, la 8 ani după ce a anunțat că lucrează la aceste noi pachete de legi ale educației, a fost modificată deja de 3 ori prin OUG. nr. 72 / 2023, prin OUG. nr. 115 / 2023 și prin OUG. nr. 10 / 2024.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Ligia Deca ar pregăti o conferință de presă pentru anunțarea acestor modificări, pentru ziua de luni, 25 martie, intenție care a nu a fost anunțată, însă, până la ora publicării acestui articol, duminică, 24 martie, ora 10:40.

Proiectul de OUG în versiunea consultată de Edupedu.ro introduce în lege termenul de diplomă de „master”, pentru a înlocui termenul folosit de diplomă „masterat“.

O altă modificare ar fi că universitățile sunt cele care vor recunoaște atestatul de abilitare care îi dă dreptul unui cercetător sau profesor să fie conducător de doctorate și în România, dacă are deja această calitate într-o țară membră a Uniunii Europene sau a Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană sau dacă el este deja conducător de doctorat într-o universitate aflată „printre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior ale lumii“. Spre comparație, Legea Iohannis-Deca prevede în forma în vigoare că ministrul trebuie să facă această recunoaștere, printr-un ordin de acordare a atestatului de abilitare.

O altă greșeală din legile învățământului pe care ministrul Ligia Deca și-o corectează la 8 luni de la promulgarea actului normativ se referă la masteratul didactic de 2 ani. Introdus în vechea lege încă din 2011 și operaționalizat de fostul ministru Monica Anisie, masteratul didactic ar fi urmat să intre în lichidare la data intrării în vigoare a legii Deca-Iohannis, deci în 2023, când ar fi urmat să fie înlocuit de un tip de masterat cu durata de doar 1 an. Proiectul de OUG obținut de Edupedu.ro din surse multiple prevede că universitățile care au dreptul să organizeze masteratul didactic de 2 ani vor continua programul și în anul universitar următor, 2024-2025, urmând ca el să intre în lichidare începând cu anul universitar 2025-2026.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează