CCR a decis că mandatul Theodorei Bertzi în cadrul Consiliului Antidiscriminare este neconstituțional. ALDE va trebui să o schimbe
UPDATE: Curtea Constituțională a transmis, printr-un comunicat de presă, că decizia a fost luată în unanimitate și că hotărârea Parlamentului de numire a Theodorei Bertzi la CNCD încalcă legea.
”Numărul maxim al membrilor Colegiul director care nu sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice este de 3. Având în vedere că, la data adoptării Hotărârii Parlamentului nr.21/2018, în funcţie erau 8 membri ai Consiliului director, dintre care 5 erau licenţiaţi în ştiinţe juridice, iar 3 nu deţineau o asemenea licenţă, Curtea a constatat că numirea, prin hotărârea antereferită, a unui membru al Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării care nu era licenţiat în ştiinţe juridice încalcă art.1 alin.(3) şi (5) din Constituţie, prin raportare la art.23 alin.(4) din Ordonanţa Guvernului nr.137/2000”, se arată în comunicatul Curții.
CCR a decis joi că hotărârea Parlamentului prin care Theodora Bertzi a fost numită în conducerea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este neconstituțională, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții.
Bertzi a fost propusă de ALDE în conducerea Consiliului Antidiscriminare, prin urmare partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu va trebui să facă o nouă numire. Și asta pentru că, în momentul publicării în Monitoru Oficial a deciziei CCR, mandatul Theodorei Bertzi va înceta, au declarat pentru G4Media.ro surse din CNCD.
Sesizarea a fost trimisă Curții Constituționale de PNL, partid care a numit-o pe Theodora Bertzi în conducerea CNCD în 2012. Bertzi a părăsit însă PNL, optând pentru ALDE, formațiune care a propus-o în 2018 pentru un nou mandat în conducerea Consiliului.
Motivul invalidării mandatului acesteia este lipsa studiilor juridice, așa cum prevede actul normativ care reglementează activitatea Consiliului:
- Art. 23 alin. (4): ”La numirea membrilor Colegiului director se va urmări ca minimum doua treimi dintre aceştia sa fie licentiati în ştiinŃe juridice” (ordonanța Guvernului nr. 137 din 31 august 2000).
”Parlamentul României nu a procedat la verificarea îndeplinirii condiției ca două treimi dintre membri Consiliului să fie cu studii juridice atunci când a aplicat procedura de numire în funcție a doamnei Theodora Bertzi. Din autobiografia celor 9 membri aflați în funcție înaintea numirii d-nei Theodora Bertzi se relevă că procentul de două treimi nu era îndeplinit și, pe cale de consecință, noul membru trebuia în mod obligatoriu să fie licențiat în științe juridice. Din analiza autobiografiei doamnei Theodora Bertzi, depusă în îndeplinirea condițiilor legale de numire în funcție la Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, rezultă că aceasta nu este licențiată în științe juridice, pe cale de consecință Parlamentul României nu avea posibilitatea de a o numi în funcția de consilier în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării fără a încălca dispozițiile legale, respectiv art.23 alin.(4) din Ordonanța Guvernului nr.136/2000”, se arată în sesizarea transmisă de PNL Curții Constituționale.
Potrivit CV-ului oficial, Theodora Bertzi este licențiată în medicină (1984), a absolvit un curs postuniversitar în domeniul asistenței sociale (2006) și are un master în administrație publică (2008).
Foto: Theodora Bertzi (Sursa: CNCD)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii