G4Media.ro

SURSE Marcel Ciolacu va sesiza Curtea Constituțională după angajarea răspunderii pe buget…

sursa foto: Ionut Gheorghe

SURSE Marcel Ciolacu va sesiza Curtea Constituțională după angajarea răspunderii pe buget reclamând un conflict între Parlament și Guvern

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, va sesiza Curtea Constituțională reclamând un conflict juridic între Parlament și Guvern după ce Cabinetul Orban își va angaja răspundere pe legea bugetului pentru anul viitor, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Potrivit acestora, Ciolacu va face acțiunea la CCR în calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților, urmând ca la CEx-ul PSD de luni să se ia și decizia politică dacă va fi depusă și o a doua sesizare împotriva legii bugetului la Curte din partea parlamentarilor social-democrați și, de asemenea, dacă va fi sau nu inițiată o moțiune de cenzură.

Practic, Marcel Ciolacu va cere judecătorilor constituționali să spună dacă Guvernul, puterea executivă, interferează sau nu în atribuțiile Parlamentului, puterea legislativă, în ceea ce privește modalitatea de adoptare a bugetului.

Sesizarea lui Ciolacu nu va împiedica intrarea în vigoare a bugetului pe 2020.

Acțiunea președintelui Camerei se va întemeia pe articolul 138 din Constituție pe prevederile referitoare la buget din Regulamentul ședințelor comune al Camerei Deputaților și Senatului.

Ce prevede Constituția: 

  • Art. 138, alin (2): Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului.

Ce prevede Regulamentul ședințelor comune ale Camerei și Senatului:

  • Art. 59. – (1) Proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat se întocmesc anual de către Guvern şi se supun aprobării şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
    • (2) Proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat se trimit de către Guvern birourilor permanente ale celor două Camere, care vor asigura difuzarea acestora către deputaţi şi senatori şi vor întocmi programul de dezbatere şi adoptare a respectivelor proiecte, cu consultarea liderilor grupurilor parlamentare. 
  • Art. 60. – Proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat se trimit de către birourile permanente, spre dezbatere şi avizare, comisiilor pentru probleme de buget şi de finanţe. Celelalte comisii avizează aceste proiecte în legătură cu acele capitole care intră sub incidenţa obiectului lor de activitate.
  • Art. 61. – Grupurile parlamentare, deputaţii şi senatorii pot prezenta comisiilor amendamente scrise şi motivate, în cel mult 5 zile de la data primirii proiectului.
  • Art. 62. – (1) Comisiile sesizate în fond pentru examinarea proiectelor de buget întocmesc câte un raport comun asupra fiecărui proiect, în care vor fi prezentate amendamentele admise şi cele respinse, cu o scurtă motivare a soluţiei adoptate.
    • (2) Rapoartele comune se întocmesc în cel mult 30 de zile de la sesizare.
  • Art. 63. – Dezbaterea proiectelor de buget în şedinţă comună este precedată de prezentarea de către iniţiator a elementelor de fundamentare a proiectelor, precum şi a raportului comun. Raportul este prezentat de către unul dintre preşedinţii comisiilor permanente sesizate în fond sau de către un raportor desemnat de aceştia.
  • Art. 64. – (1) La dezbaterea generală a proiectelor de buget poate lua cuvântul numai câte un reprezentant al grupurilor parlamentare din cele două Camere, precum şi un reprezentant al parlamentarilor care nu fac parte din asemenea grupuri.
    • (2) Reprezentantul Guvernului are dreptul să ia cuvântul înainte de încheierea dezbaterii generale.
    • (3) În faza dezbaterii generale nu pot fi propuse amendamente.
  • Art. 65. – (1) După încheierea dezbaterii generale se trece la dezbaterea pe articole a proiectului legii fiecărui buget.
    • (2) La discutarea fiecărui articol, deputaţii şi senatorii pot lua cuvântul.
    • (3) În cursul luărilor de cuvânt pot fi prezentate numai amendamente privind probleme de redactare sau care nu aduc atingere fondului problemei discutate.
    • (4) Preşedintele care conduce lucrările poate supune aprobării şedinţei comune sistarea discuţiilor la articolul dezbătut.
  • Art. 66. – (1) Discutarea articolelor începe cu amendamentele depuse la comisii, admise şi respinse.
    • (2) În cursul dezbaterilor, deputaţii şi senatorii, Guvernul sau grupurile parlamentare pot pune în discuţie amendamentele respinse de comisia sesizată în fond sau amendamentele depuse la comisie, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
    • (3) În plenul celor două Camere se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativă, gramaticale sau lingvistice. Amendamentele se depun în scris la preşedintele de şedinţă.
  • Art. 67. – Amendamentele şi articolele sunt adoptate dacă întrunesc majoritatea de voturi a deputaţilor şi senatorilor prezenţi la lucrările şedinţei comune.
  • Art. 68. – După încheierea dezbaterilor pe articole, proiectele de legi se supun în ansamblu votului final al deputaţilor şi senatorilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Ciolacu’ mai papagal decat e nu poate sa devina orice ar sesiza catre oricine.
    Daca ar fi fost ca dăncila ar fi putut sa planga ca o muiere la cât de bărbata era aia
    Asumarea raspunderii e opusul a ceea ce a facut damcila cand ea a scris intr-o lege ca nu e responsabila cu orlando la finanțe…

  2. Hai cat mai multe mizerii.
    Scoateti-ne in strada iar ca de data asta o sa fie alfel.
    Ne-am saturat de ciumati.

  3. Bună ziua!Mai știți ceva în afara faptelor de a vorbi și a scrie urât, de a ieși în stradă și de a nu citi legile țării? ???Este un drept constituțional pe care opoziția îl poate utiliza !Ați uitat ca în acest context ați susținut lepra galbena vizavi de ciuma roșie! !!!Asumati-Va ca acum sunt în opoziție și trebuie sa facă ceea ce Constituția le permite.Motivati-va președintele sa faca ceea ce a promis acum 6 ani:modificarea Constituției! !!Dar el a uitat așa cum a șters cu buretele și referendumul din mai!!!Așa cuvânt are,așa cuvânt aveți! !!!

    • Conform Constitutiei o asumare de raspundere pe o lege poate sa cada doar printr-o motiune de cenzura. O lege care trece de Parlament poate fi judecata de catre CCR tot dupa Constitutie si nu dupa Regulamentul ședințelor comune al Camerei Deputaților și Senatului.
      Exista si un precedet: inlaturare de la conducerea camarelor a lui V Blaga si R Anastase. Prin votul parlamentarilor acestia au fost demisi de la conducerile camerelor. Acestia au atacat la CCR pentru nerespectarea regulamentelor si au ramas doar parlamentari.
      Cu somitatile care compun azi CCR-ul . . .

  4. Sa sesizeze…..

    • Mafia PRO-PSD-ALDE continuă cu folosirea fantoșelor cu nume feminin, nu știu de ce. Ptobabil că așa pot zice că nu „fac fapta de a vorbi și a scrie urât”, cred ” leprele”. Si noul narativ al trolilor pare a fi ăsta cu „opoziția” când interopii mafiei sunt cei care controlează Parlamentului și că au făcut dintotdeauna și fac și acum si ce „le permite” dar mai ales ce nu le „permite Constituția”. Care va fi modificată de îndată ce mafia PRO-PSD-ALDE, cea ” de cuvânt” și care „n-a șters cu buretele” nimic din programul „din scoarță în scoarță” va fi alungată definitiv. Altfel, știe toată lumea că e imposibil să modifici Constituția fără votul a două treimi iar în Parlament sunt încă mulți șobolani de-ai mafiei.

  5. Curtea Constitutionala va ajuta la declansarea anticipatelor . Sa scapam mai repede de scursurile sociale care au adus poporul truditor la gradul acesta de nemultumire acordind privilegii salariale nemeritate functionarilor publici si bugetari .

  6. Aproape toate intreprinderile comuniste au fost falimentate, taiate pentru fier vechi si terenurile „retrocedate”.

    Fabrica de revolutionari post-lovilutionara merge si acum si produce.

  7. Motiune pentru gratargii ajunsi presedinti de Camera(de bicicleta) nu depune?

    • „Grataragiii” se scrie cu 3 de „i” în limba română, când cuvântul e articulat, ca în cazul de față. Mai ales dacă sunt din mafia PRO-PSD-ALDE mult iubită de postaci.

  8. O tara fără buget face rau la toata lumea.

  9. Purtatorul de geanta a lui Hayssam , da fuga la politrucul Sef , sa-l salveze cu intoarcerea bugetului national cu greu peticit ,in Parlament, dupa ce el si ai lui l-au ciuruit, iar acum pentru a mai pune inca odata umarul la distrugerea finala a acestuia. Halal social-democratie.

  10. Faci pe tine de frica lui Organ. Mai bărbată era Dăncilă. Spune că ești dispus să stai capra sa tio tragă Joha pentru că odată nu se pune iar după aceea devine plăcere. Mă scârbiți toți PSDistii.

  11. „Fără prea mult zel” baieti