SURSE Marile modificări cerute de PSD în legea PNL a educației: eliminarea din lege a salarizării profesorilor, stoparea înființării a zeci de instituții noi, eliminarea noilor examene de admitere la liceu
Între PSD și PNL există diferențe majore de poziție în ceea ce privește noua lege a educației elaborată în secret de ministrul PNL Ligia Deca, au declarat pentru G4Media surse din coaliția de guvernare. Diferențele sunt majore și pun sub semnul întrebării adoptarea proiectului promovat de președintele Klaus Iohannis.
1. Salarizarea profesorilor. Legea Deca prevede, potrivit Edupedu.ro, o creștere semnificativă a salariilor profesorilor, mai ales în cazul profesorilor debutanți. Astfel, salariul net de debutant ar urma să crească de la circa 2.600 lei acum la circa 3.900 de lei, după cum prevede proiectul PNL.
Or, PSD respinge această prevedere din două motive. În primul rând, creșterea ar avea un impact bugetar major de acoperirea căruia ar fi PSD principal responsabil, dat fiind că social-democrații vor prelua conducerea guvernului după rocada guvernamentală din mai.
De altfel, Marcel Ciolacu a și sugerat acest lucru, spunând pe 30 ianuarie că legile educației au un impact bugetar între 37 și 49 de miliarde de lei.
În al doilea rând, PSD nu vrea decuplarea salarizării profesorilor de ceilalți bugetari, temându-se că astfel s-ar deschide calea pentru revendicări salariale de la restul categoriilor bugetare, potrivit surselor G4Media.
De remarcat că profesorii din România au printre cele mai mici salarii din Europa, alături de Bulgaria, Letonia, Ungaria și Polonia. România se clasează pe ultimul loc în UE în testele PISA, cele care evaluează performanța sistemului de educație.
2. Înființarea a zeci de instituții noi. Legea prevede o schimbare semnificativă de arhitectură instituțională, fără să aducă însă și o schimbare de conținut. Vor apărea zeci de agenții și instituții în teritoriu, după cum a scris Edupedu.ro, ceea ce înseamnă cheltuieli majore de la buget.
PSD nu e de acord cu acest proiect care ar transforma Ministerul Educației într-o instituție ultra-centralizată, cu cheltuieli enorme, potrivit surselor G4Media.
3. Admiterea în liceu. Proiectul de lege PNL consultat de Edupedu prevede că liceele din întreaga țară vor putea organiza propriul concurs de admitere, separat de evaluarea națională, pentru 90% din locuri. În replică, PSD nu acceptă această formulă, despre care susține că restrânge accesul elevilor la educație de calitate.
4. Examenul de bacalaureat. Legea PNL prevede că bacalaureatul va avea o nouă structură, cu Matematică susținută și de elevii de la uman, o probă nouă de competențe „complementare” și alte două examene scrise la limbi străine, toate de-a lungul clasei a XII-a. În sesiunea propriu-zisă de BAC rămân trei probe scrise și română-oral, potrivit Edupedu.ro.
PSD nu e însă de acord cu creșterea numărului de probe la examenul de bacalaureat, potrivit surselor G4Media.
Alte subiecte pe care cele două partide au divergențe majore sunt desființarea liceelor pedagogice, modificarea formării învățătorilor, precum și învățământul special.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii