G4Media.ro

SURSE Marile modificări cerute de PSD în legea PNL a educației: eliminarea…

Foto: © Racorn | Dreamstime.com

SURSE Marile modificări cerute de PSD în legea PNL a educației: eliminarea din lege a salarizării profesorilor, stoparea înființării a zeci de instituții noi, eliminarea noilor examene de admitere la liceu

Între PSD și PNL există diferențe majore de poziție în ceea ce privește noua lege a educației elaborată în secret de ministrul PNL Ligia Deca, au declarat pentru G4Media surse din coaliția de guvernare. Diferențele sunt majore și pun sub semnul întrebării adoptarea proiectului promovat de președintele Klaus Iohannis.

1. Salarizarea profesorilor. Legea Deca prevede, potrivit Edupedu.ro, o creștere semnificativă a salariilor profesorilor, mai ales în cazul profesorilor debutanți. Astfel, salariul net de debutant ar urma să crească de la circa 2.600 lei acum la circa 3.900 de lei, după cum prevede proiectul PNL.

Or, PSD respinge această prevedere din două motive. În primul rând, creșterea ar avea un impact bugetar major de acoperirea căruia ar fi PSD principal responsabil, dat fiind că social-democrații vor prelua conducerea guvernului după rocada guvernamentală din mai.

De altfel, Marcel Ciolacu a și sugerat acest lucru, spunând pe 30 ianuarie că legile educației au un impact bugetar între 37 și 49 de miliarde de lei.

În al doilea rând, PSD nu vrea decuplarea salarizării profesorilor de ceilalți bugetari, temându-se că astfel s-ar deschide calea pentru revendicări salariale de la restul categoriilor bugetare, potrivit surselor G4Media.

De remarcat că profesorii din România au printre cele mai mici salarii din Europa, alături de Bulgaria, Letonia, Ungaria și Polonia. România se clasează pe ultimul loc în UE în testele PISA, cele care evaluează performanța sistemului de educație.

2. Înființarea a zeci de instituții noi. Legea prevede o schimbare semnificativă de arhitectură instituțională, fără să aducă însă și o schimbare de conținut. Vor apărea zeci de agenții și instituții în teritoriu, după cum a scris Edupedu.ro, ceea ce înseamnă cheltuieli majore de la buget.

PSD nu e de acord cu acest proiect care ar transforma Ministerul Educației într-o instituție ultra-centralizată, cu cheltuieli enorme, potrivit surselor G4Media.

3. Admiterea în liceu. Proiectul de lege PNL consultat de Edupedu prevede că liceele din întreaga țară vor putea organiza propriul concurs de admitere, separat de evaluarea națională, pentru 90% din locuri. În replică, PSD nu acceptă această formulă, despre care susține că restrânge accesul elevilor la educație de calitate.

4. Examenul de bacalaureat. Legea PNL prevede că bacalaureatul va avea o nouă structură, cu Matematică susținută și de elevii de la uman, o probă nouă de competențe „complementare” și alte două examene scrise la limbi străine, toate de-a lungul clasei a XII-a. În sesiunea propriu-zisă de BAC rămân trei probe scrise și română-oral, potrivit Edupedu.ro.

PSD nu e însă de acord cu creșterea numărului de probe la examenul de bacalaureat, potrivit surselor G4Media.

Alte subiecte pe care cele două partide au divergențe majore sunt desființarea liceelor pedagogice, modificarea formării învățătorilor, precum și învățământul special.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Cand e sa creasca veniturile politrucilor angajati in sistemul bugetar, PSD voteaza in unanimitate.
    Cand e sa creasca veniturile dascalilor, PSD se opune.
    PSD e format din politruci carora nu le-au placut nici scoala, nici invatatura, nici dascalii.

    • Nu genialule! Nu poți să ai o lege unitară a salarizării și apoi unora să le dai prin lege separată! Nu erați voi ăia cu „fără speciali”?

    • Hop si pesedila Mihai, care minte la fel ca PSD si PNL cu legea unitara a salarizarii Pe langa legea aia, promisa de 33 de ani, ar ramane suplimentar tot felul de „speciali”, „esentiali” si alte lacuste de partid, deci nu mai e nimic unitar!

    • PSD are nevoie de un viitor electorat care gândește cu televizorul.

    • Deci voi nu sunteți rău intenționați ci numai neinformați! Legea 153 din 2017 este legea unitatea a salarizării! Ce să ceri de la USR-iști? Sunt varză!

  2. Cerinte corecte.
    Plus menținerea bacului la materiile fundamentale și un pic mai exigent.

    • Asta cu PNL care vrea cresterea salariilor in EDUCATIE si cu PSD care se opune e un tetru pt creduli

      PNL si PSD au taiat 6% din bugetul SANATATII si au taiat din bugetul EDUCATIEI pt 2023 impreuna. Si tot impreuna au dat 50% in plus pt Aparare adica armament cumparat din SUA

  3. PSD nu are nicio problema cu banii risipiti pe sinecuri unde activeaza acolitii sai, ca Academia Oamenilor de Stiinta si multe altele, dar il sperie deschiderea cutiei Pandorei salarizarii. Nu are nicio problema cu mandatele rectorilor universitatilor.

  4. Dar cu mandatele rectorilor o fi bine ce vrea PNL/ Ligia Deca? Baroniada in universitati? Si numirea decanilor de catre aceeasi rectori o fi in regula sau se constituie o caractita de interese, iar decanii nu mai raspund in fata profesorilor intr-o facultate? (prevederea asta tam.pita e din Legea Funeriu, ca si altele.) Dar directorul de departament pe care nu-l controleaza nimeni o fi in regula?

    • Când vine USR la putere schimbă legea și spune că dacă nu ești rezistent nu ai ce căuta în învățământ. Până una alta aproape 70% din românii asta vor alegând PSD, PNL, UDMR. Se numește democrație! Ceva ce voi nu înțelegeți! Ceva ce nu e pumnul în gură, limbaj suburban și cărămizi aruncate!

    • Mihai e slugă PNL. Numai democrație am văzut de la PNL, cu 2.18% din PIB pentru Educație și 0.85% din PIB pentru pensiile securiștilor.

    • Ți-am mai zis că manipulezi ca o drulă! Pensiile speciale nu sunt atât. Te minte USR! 😁 Amărâților!

    • vai vai vai… avem un postac
      plătit la greu și supărat!
      mihăiță nici nu știi
      ce penebil începi să fii!

    • Mare dreptate ai. Asistăm la implementarea unor noi meserii: Rector, Decan. Sorin Câmpeanu abia și-a întrerupt din nou mandatul.

  5. Legat de examenele la admiterea in liceu, 99% din parinti sunt impotriva. Macar PSD mai asculta si ce zic oamenii.

    • Normal, la PSD totul se rezolva cu smenuri si aranjamente, nu cu examene si concursuri.

    • Mda, e bine sa nu fim papagali, sa ne punem creierul la contribuție, nu tot ce vine de la PSD e rău. Iar legat de șpăgi, geniule , șpăgile se vor da la liceele care organizează examene. Nu exista nimic mai corect, mai democratic și mai nediscriminatoriu decât actualele examene naționale.

  6. Examenele de admitere la licee ,și facultăți sunt foarte bune .

    • Explică de ce.

    • Alt papagal care vorbește prostii. Exista examen de admitere la liceu, se numește Evaluarea Națională și e fără șpagă ca nu ai cui sa o dai. Dacă vrei șpăgi atunci lasă liceele sa își facă propriile examene și o sa umfli buzunarele profesorilor de la licee cu bani din meditații și cu șpăgi de la cei cu influenta politica. Mai ai ma frați acasă?

  7. Pai in cazul asta, degeaba mai modifica legea invatamantului.

  8. Să nu ne crească salariile, că noi trăim cu aer și nu avem nevoie. Rușine, PSD!

    • Pesedeul nu zice sa nu crească. Zice ca legea învățământului e pentru alte scopuri. Asta cu salarizarea în legea învățământului a introdus-o câmpeanu ca legea să fie susținută de către profesori, deși conține o gramada de ticalosenii.

    • Raportat la numărul de ore lucrate efectiv dascălii sunt cel mai bine plătiți bugetari!
      Raportat la profesii, dascălii sunt pe primul loc la condamnări pentru pedofilie , relații sxuale cu un minor.
      ADRIAN COVIC, Iași, prorector UMF: 18.600 de euro pe lună . Marș de aici cu cerșeala!

  9. Aveți dreptate! Profesorii lucrează 18 ore pe săptămână. Atât este norma, dar v-ați pus problema cat timp petrece la școală? Sunt ore de dimineață, după-amiază cu pauze intre ele. Sunt planificări, proiecte de lecții, lucrări de corectat pe care le fac in timpul liber. Faptul că sunt cei care câștigă 18000 € (ceea ce mi se pare enorm), nu schimba faptul că sunt profesorii care câștigă până în 3000 Ron, din care fac și fise pentru clase, plătesc și carburantul până la unitatea de învățământ (se presupune că se decontează la Sf așteaptă). Și mai trebuie să mai trăim. Dar poate ar fi mai bine sa ne schimbam job-ul, așa o să vina alte persoane in locul nostru. O zi frumoasă!

  10. Este o mare mizerie sa iei ca etalon al veniturilor din invatamant venitul unui prorector la o megauniversitate autonoma, venit care insumeaza si ceea ce castiga respectivul ca medic, cu tot ceea ce implica salarizarea in sistemul medical din Ro. Un profesor debutant are un venit aproape de venitul minim pe economie si ajunge dupa o luna de munca asidua cu cel mult 2000 de lei acasa. Ceea ce sustine politrucul mihai, este doar rodul unei conceptii nesimtite despre statutul intelectualului in societatea condusa de pigmei politici. Dar atat timp cat politica se face si in scoala, spital, biserica, muzeu, etc, nesimtitii vor fi votati si se vor considera atoatestiutori, imparati si zei deopotriva, manuitorii biciului care trebuie sa mane turma.

  11. Daca elimina porcaria lui Campeanu cu concurs de admitere la liceu, separat de evaluarea nationala (o gaselnita nenorocita ca sa intre beizadelele prin usa din dos la liceele bune!) merita sa votez PSD!

  12. „Stimați utilizatori, sunt aici pentru a va ajuta”
    – Cu cine estimati ca vor vota simpatizantii usr la următoarele alegeri ?
    „Nu fac prognoze atat de complexe, dar aș paria toată arhiva web ca vor vota masiv cu pesede.”
    – wdf …