SURSE: Minimum 30% din gazele extrase din Marea Neagră vor rămâne în România. Prevederea va fi trecută în legea offshore
Minim 30% din gazele naturale ce vor fi extrase din platoul continental românesc al Mării Negre vor rămâne în România pentru consum intern, potrivit unei clauze ce va apărea în legea offshore, aflată în dezbaterea Parlamentului. Decizia a fost luată joi la o întâlnire între conducerea guvernului și industria extractivă, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
Acordul privind cele 30% din producție s-ar putea extinde și la legislația privind exploatările clasice, onshore. În acest fel, România se asigură că o parte însemnată a resurselor de hidrocarburi rămâne la dispoziția consumatorilor interni, dar dă posibilitatea exportului gazelor în excedent. Reamintim că, odată începută, producția de gaze din Marea Neagră va depăși cu mult necesarul pieței interne.
Discuția a avut loc pe fondul blocării proiectului privind exploatarea gazelor din Marea Neagră în câteva puncte-cheie. Unul dintre acestea e despre taxarea suplimentară a producției din Marea Neagră introdusă prin două ordonanțe (6 și 7) din 2013, ordonanțe introduse temporar. Companiile care au licențe de explorare și producție cer Parlamentului să fie exonerate de la plata taxelor suplimentare, argumentând că acestea nu erau în vigoare când au încheiat acordurile petroliere.
Deși discuțiile industrie – guvern au atins și problema celor două taxe, nu a fost luată încă o decizie finală, au mai declarat pentru G4Media.ro sursele citate.
Parlamentul discută încă din toamna anului trecut proiectul legii offshore, care va reglementa exploatările de hidrocarburi din Marea Neagră. Senatul a votat deja proiectul înaintat de guvernul Tudose, dar discuțiile s-au împotmolit din luna februarie la Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților, condusă de Iulian Iancu. După ce problemele legate de avize și permise au fost rezolvate, în suspensie a rămas chestiunea tratamentului fiscal al investițiilor.
Companiile care au in acest moment acorduri petroliere offshore:
- OMV Petrom și ExxonMobil: perimetrul de mare adâncime Neptun Deep
- Lukoil, PanAtlantic Petroleum și Romgaz: perimetrul Trident
- Black Sea Oil&Gas (BSOG): perimetrele Midia și Pelican
- Petromar Resources: perimetrele Muridava și Est Cobălcescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.