G4Media.ro

SURSE Mișcări în culise privind completurile de la Curtea de Apel București…

Sursa: Agerpres/ Autor: Silviu Matei

SURSE Mișcări în culise privind completurile de la Curtea de Apel București care ar trebui să pronunțe verdicte în dosare grele / Judecătoarea Jderu, ”împinsă” spre CEDO

Instanța Curții de Apel București (CAB) care judecă dosarul fostului polițist Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, readministrează probatoriul după ce unul dintre magistrații din complet, Ruxandra Grecu, a părăsit instanța. În decembrie 2021, ea a fost numită magistrat de legătură în Spania.

În septembrie 2020, Dan Hosu a fost condamnat în primă instanță la 3 ani de detenție cu suspendare în dosarul Carpatica fapt ce a condus la demisia soției sale din funcția de șef al DIICOT.

Faţă de schimbarea componenţei completului de judecată, amână cauza si acordă termen la data de 11.03.2022, ora 13:00 în vedera readministrării probatoriului”, este decizia instanței din data de 11 februarie 2022.

Potrivit unor surse judiciare, în locul judecătoarei Grecu a intrat în complet judecătoarea Sabina Daniela Adomniței, soția fostului ministru PNL Cristian Adomniței. În noiembrie 2020, acesta a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul Iași la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru corupție.

În aprilie 2021, judecătoarea Sabina Adomniței de la Judecătoria Iași a fost detașată de Secția pentru judecători a CSM la Tribunalul București. Acum este la CAB. Secția pentru judecători a CSM este dominată de fosta șefă a CSM și a CAB, judecătoarea Lia Savonea.

Sursa foto: captură portal instanță

 

Potrivit surselor citate, celălalt judecător din completul lui Dan Hosu este Claudia Jderu. Însă și aceasta ar putea părăsi instanța. Ea s-a înscris în competiția privind desemnarea judecătorului român la CEDO, iar numele ei se află pe lista supleanților pentru acest post.

Potrivit unor surse G4media.ro, președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, ar fi susținut introducerea în lista de propuneri pentru CEDO a judecătoarei Claudia Jderu, invocând principiul egalității de gen, dat fiind că toate cele trei propuneri transmise de Ministerul Justiției sunt bărbați.

Pe lista MJ sunt Sebastian Răduleţu, Bogdan Iancu şi Răzvan Horaţiu Radu. Acesta din urmă a primit aviz negativ din partea Comisiilor juridică și pentru drepturile omului după ce, inițial, primise aviz pozitiv.

Pentru a evita eventuale acuzații de fraudare, Comisia Juridică a hotărât repetarea votului pentru toți candidații. Potrivit surselor G4media.ro, planul președintei Comisiei juridice, Laura Vicol, ar fi fost acela de a se asigura că Horațiu Radu este eliminat oficial, astfel încât supleanta Claudia Jderu să-i poată lua locul.

Judecătoarea Claudia Jderu face parte și din completul care urmează să dea verdictul definitiv în apelul fostului primar al Capitalei, medicul Sorin Oprescu. În mai 2019, acesta a fost condamnat în primă instanță la Tribunalul București la 5 ani și 4 luni de detenție efectivă.

Completul este format din judecătorii Daniela Panioglu, Valentin Mihai şi Claudia Jderu. Aceasta din urmă a intrat în complet de divergenţă întrucât ceilalţi doi magistraţi nu se puneau de acord.

Claudia Jderu este judecătoarea care le-a condamnat la 8 ani, respectiv 5 ani de detenţie, pe Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Ulterior, Udrea a blestemat-o pe judecătoarea Jderu. Magistratul a făcut parte şi din completul care l-a trimis după gratii pe fostul sforar PSD Viorel Hrebenciuc, condamnat la 3 ani de detenţie efectivă în dosarul Giga TV.

Mișcări de trupe și în dosarele Pendiuc-Vișoiu și Zgonea

Și magistrații care judecau dosarul fostului președinte PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, s-au schimbat. Potrivit surselor G4media.ro, dosarul era judecat de magistrații Alina Nadia Guluțanu și Daniela Panioglu.

În 2020, completul a făcut o cerere de degrevare de dosare întrucât avea o încărcătură foarte mare, avea multe dosare de judecat. În ianuarie 2021, completul Guluțanu-Panioglu a fost degrevat de dosarul lui Zgonea, iar cazul a ajuns la completul Aurel Găitan-Alexandra Panait.

Acest din urmă complet a dispus achitarea fostului președinte al Camerei Deputaților pe motiv că Zgonea nu ar fi acceptat prin viu grai promisiunea de mită și ar fi neverosimil ca al treilea om în stat să ia mită 13.000 de euro.  Vezi motivele de achitare aici. Inițial, la Tribunalul Capitalei, Zgonea primise 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Judecătorul Aurel Găitan a fost detașat la Curtea de Apel București de la Curtea de Apel Galați, în octombrie 2019, de Secția pentru judecători a CSM, condusă pe atunci de judecătoarea Lia Savonea, care era și șefa Consiliului.

Potrivit declarației de avere, judecătoarea Alexandra Panait este căsătorită cu Marius-Daniel Ciobîcă, city-managerul Sectorului 3, condus de primarul PSD Robert Negoiță.

Foto: fragment din declarația de avere a judecătoarei Alexandra Panait din 2021

Același scenariu s-a repetat în dosarul fostului primar PSD din Pitești, Tudor Pendiuc, și al samsarului de drepturi litigioase, Valentin Vișoiu, potrivit surselor G4media.ro.

Completul care judeca apelul format din judecătorii Adina-Adriana Radu şi Alin-Benone Rădiunea a formulat cerere de degrevare din pricina încărcăturii mari de dosare.

Așa a ajuns cazul Pendiuc-Vișoiu la completul format din judecătorii Nicoleta Nolden și Aurel Găitan. Aceștia au fost însă recuzați de DNA, cererea procurorilor a fost admisă până la urmă și dosarul s-a reîntors la completul Radu-Răduinea. Detalii aici.

În februarie 2020, la Tribunalul București, fostul primar PSD al Piteștiului, Tudor Pendiuc, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru corupție. Fiica lui, Ema Pendiuc, a primit 5 ani de detenție, iar omul de afaceri Valentin Vișoiu, 7 ani și 8 luni de detenție efectivă. Acum se judecă apelul la CAB.

Judecătoarea Nicoleta Nolden (fostă Cristuş), înlocuită din complet, este chiar vicepreședinte al CAB. Este considerată o apropiată a fostei șefe CSM, Lia Savonea. Nolden a fost consilieră a ministrului Justiției Cătălin Predoiu și a premierului Mihai-Răzvan Ungureanu. Este căsătorită cu un judecător federal german.

A anulat decizia de ne-eliberare a lui Dragnea

În vara anului trecut, judecătoarea Nolden a anulat decizia Tribunalului București prin care a fost respinsă cererea lui Liviu Dragnea de liberare condiționată din penitenciar. Nolden a dispus rejudecarea și strămutarea la Tribunalul Giurgiu. Instanța de la Giurgiu l-a eliberat mai repede din pușcărie pe fostul lider PSD. Detalii aici. 

A anulat dosarul Pasteur cu prejudiciu de peste 26 de milioane de euro

În noiembrie 2021, judecătoarea Nicoleta Nolden a anulat și restituit definitiv la DNA dosarul privind retrocedarea frauduloasă a unor terenuri ale Institutului Pasteur cu prejudiciu de peste 26 de milioane de euro. În dosar erau judecați fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, Paul Sorin Stănescu, nașul lui Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD, și Narcisa Georgescu, o apropiată a Elenei Udrea și fostă șefă a Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare. Judecătoarea Nolden a anulat dosarul din pricina unui detaliu de procedură și după ce la Tribunalul București stabilise inițial că probatoriul a fost administrat legal. Vezi detalii aici. 

Cine e Valentin Vișoiu. Omul de afaceri din Pitești se află pe locul 2 în topul actualizat 2020 al samsarilor de drepturi litigioase care au primit, în total, peste jumătate de miliard de euro despăgubire de la ANRP.

Într-un interviu acordat EVZ, în 2017, avocatul Rareș Dan, fiul fostului general SRI Dan Gheorghe, a admis că a luat un împrumut de 560.000 de lei de la Valentin Vişoiu.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cucuveaua Savonea care este șefa Mafiei din justiție își întinde tentaculele spre a distruge și a subjuga întreaga CAB !!!

  2. Nimic nou pe „frontu'”…CAB!!!!!! Oricum, astea’s „miscarile” minore, alea majore inca n-au ajuns la „sursele” G4……

  3. Magistrații ai căror soți sau soții sunt condamnați pentru corupție sau alte infracțiuni n-ar trebui dați afară din Justiție fără dreptul la pensie nici chiar contribuitivă ? Că doar nu dormi în pat cu infractorul și nu știi nimic din ceea ce face ilegal.

  4. Mafia PNL-PSD condusa de Iohannis isi itinde tentaculele pentru a acapara justitia. De aceea l-au dat afara pe Stian Ion pentru a putea subjuga justitia mafiei politice.

  5. „Justitia” coruptului Iohannis ,a lui Predoiu si a Liei Savonea!

  6. Ati observat că incet, incet politicul isi pune oamenii favorabili in justitie. Ceea ce pe vremea lui Băsescu nu s-a reușit, politicul din ziua de azi incurcă si desface ițele dosarelor penale după interes. Trist este că sub umbrela salariilor de peste 20000 RON judecatorii se fac că nu văd și nu mai au curajul să lupte !!! Îsi văd de viata, de vacante, de case si masini luxoase, intorc capul atunci când văd o nedreptate si nu doresc să se mai implice. Nici nu sunt de condamnat … mai stiti cazul judecătorului Danilet, magistrat suspendat din magistratură. Din păcate președintele Iohanis ori nu mai e la curent cu aceste mișcări si dă credit CSM-ului ori s-a săturat de luptă, a obosit si a depus armele fără să-l mai intereseze soarta romanilor pe principiul „daca voi asa vreti eu nu mă mai opun”. Suntem pe cont propriu iar presa rămâne în continuare singura care poate devoala publicului larg chestiunile putrede … ne bazam pe voi. Ați mai rămas putini … putini, dar de încredere stimabililor !!!

  7. Pensionam, promovam sau mutam la o alta instanta pe judecatorii incomozi, reluam procesele si iese pana la urma verdictul pe care-l asteptam ! Principiu mafiot ! Legiuitorul (parlamentul) refuza de ani de zile sa modifice codurile de procedura astfel incat sa nu mai fie posibila aceasta smecherie……… Am vazut foarte bine in 2017-2018 ce modificari au adus mafiotii din PSD/ALDE/UDMR codurilor penale si de procedura ……..