Modificările legislative dorite de PNL și USR, puse de PSD pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de miercuri: Abrogarea recursului compensatoriu, eliminarea pensiilor speciale și a supraaccizei la combustibili
Ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de miercuri a fost completată luni, la inițiativa PSD, cu o serie de proiecte legislative dorite de PNL și USR, precum abrogarea pensiilor speciale și a recursului compensatoriu, dar și eliminarea supraaccizei la carburanți, au declarat surse din conducerea Camerei pentru G4Media.ro.
Potrivit acestora, decizia de introducere pe ordinea de zi a respectivelor proiecte a fost luată în cadrul comitetului liderilor grupurilor parlamentare, la inițiativa de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.
Toate aceste inițiative se află în Camera Deputaților, care este forul decizional.
Inițiativele introduse pe ordinea de zi:
- Proiectul USR privind abrogarea pensiilor speciale
- Proiectul PNL de abrogare a recursului compensatoriu
- Proiectul PNL de eliminare a supraccizei la carburanți
- Proiectul PNL privind transportul elevilor (abrogarea OUG 51/2019)
Eliminarea pensiilor speciale
USR a depus în mai 2017 un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi magistraţilor. Inițiativa a fost respinsă de Senat în martie anul trecut și în prezent se află în Camera Deputaților, care este forul decizional.
„Proiectul de lege pe care l-am depus prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale, mai puţin pentru două categorii, pentru care considerăm că excepţiile sunt justificabile: pentru militari – pentru că toate ţările NATO au această excepţie, dar şi acolo am prevăzut plafonarea pensiilor speciale la nivelul ultimului salariu în plată. (…) Şi, de asemenea, pentru magistraţi, unde Comisia de la Veneţia recomandă un tratament special şi am propus plafonarea pensiilor speciale la ultimul salariu, tocmai ca să nu mai avem situaţii de pensii speciale de 30 – 40.000 de lei”, a anunţat, la momentul depunerii proiectului, deputatul USR Claudiu Năsui.
Conform parlamentarului USR, proiectul de lege prevede totodată posibilitatea contribuţiei nelimitate la Pilonul III de pensii.
„Pentru că există această nevoie pentru unii oameni să iasă mai devreme la pensie, am prevăzut în acest proiect de lege faptul că fiecare dintre noi poate contribui la Pilonul III cât vrea. Deci să facă cât vrea el economisire pe termen lung, tocmai ca să aibă o pensie mai bună la bătrâneţe şi ca aceşti bani să fie deductibili în mod nelimitat, deci să nu mai fie limitat la deductibilitate de 400 de euro pe an cât este în prezent”, a explicat Claudiu Năsui.
Abrogarea recursului compensatoriu
Liberalii au depus, în februarie 2019, la Parlament o inițiativă de abrogare a legii privind recursul compensatoriu (legea 169/2017), act normativ adoptat în 2017 de majoritatea PSD-ALDE-UDMR și care, până acum, a permis eliberarea mai devreme din închisori a aproape 20.000 de infractori. Proiectul a fost respins în iunie anul acesta de Senat, iar acum se află în Camera Deputaților, forul decizonal.
Inițiativa îi aparține liberalului Ioan Cupșa, singurul deputat PNL care a votat legea recursului compensatoriu în forma propusă de PSD-ALDE-UDMR, și a fost co-semnată de alți nouă parlamentari liberali.
”Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017, se abrogă”, prevede articolul I al inițiativei legislative.
”Fenomenul infracțional în România – care cuprinde actele de corupție, marea infracționalitate și mica infracționalitate – din păcate este scăpat de sub control (…) Așa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedența penală. Dacă recidiva propriu-zisă se întâlnește în rândul condamnaților în proporție de aproximativ 40%, probabil cea mai mare rată din UE, antecedența penală – recidiva improprie – ajunge la cote care depășesc 60%. Acestea sunt date care dovedesc că unul dintre scopurile pedepsei nu este realizat în România, și anume cel privitor la reintegrarea socială și evitarea recidivei de către persoanele condamnate penal”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Autorii legii mai subliniază că scopul acesteia este de a limita perturbările sociale provocate de recursul compensatoriu și de a modifica Codul penal pentru a spori încrederea populației în funcția de prevenție a pedepsei, care se realizează prin descurajarea condamnatului, care suportă efectul de constrângere a executării pedepsei penale.
”Urmărim ca pedeapsa să-și atingă scopul de descurajare la săvârșirea unor fapte grave antisociale, a faptelor cu violență”, mai explică inițiatorii.
Eliminarea supraaccizei la carburanți
Inițiativa a fost depusă de PNL la jumătatea acestui an și vizează diminuarea accizei la carburanţi la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017. Legea a fost adoptată în urmă cu o lună și jumătate de Senat, aflându-se în prezent în forul decizonal, Camera Deputaților.
Liberalii au explicat că majorarea nejustificată a accizelor pentru carburanţi a generat un impact pe întreg lanţul economic, de la producţie, la distribuţie cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană, pentru trei ani consecutiv.
Printre efecte, liberalii amintesc faptul că preţul carburanţilor din România este unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. De asemenea, ei spun că România se află, pentru al treilea an consecutiv, pe primul loc în UE în ceea ce priveşte creşterea preţurilor.
OUG privind transportul elevilor
Ordonanța de Urgență (OUG 51) care scoate transportul rutier intra-județean privat din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial, a fost aprobată pe 25 iunie de Guvernul Dăncilă. Actul normativ a fost promovat de Ministerul Dezvoltării și are drept consecință eliminarea posibilității cumparării biletelor cu reducere pe transportul județean. Atât pentru elevi și studenți, potrivit Federației Elevilor din România, dar și pentru pensionari, veterani de război, persoane cu handicap și toate persoanele care în prezent beneficiază de reduceri la transportul rutier între localități, nemaifiind un serviciu de transport public.
Elevii au reclamat prin Federația Elevilor din România faptul că după aprobarea acestei Ordonanțe de Urgență în Guvern, transportatorii nu vor mai fi obligați să vândă bilete și abonamente la preț redus, drept conferit elevilor de Legea Educației și obligație pentru transportatori prin Legea transportului rutier public de persoane.
În septembrie PNL a depus un proiect de abrogare a prevederilor OUG 51, după ce și Avocatul Poporului a atacat ordonanța la Curtea Constituțională. Legea a fost adoptată de Senat și așteatpă să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, forul decizonal.
Foto: Alfred Simonis, liderul deputaților PSD / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii