SURSE: Nicolae Ciucă, privit cu reticență de partenerii din UE din cauză că a semnat contracte mari exclusiv cu companiile americane. Cum a decis soarta unei achiziții de 200 de milioane de euro în ultimele zile ca ministru al Apărării
Posibila nominalizare a lui Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de premier al viitoarei coaliții PNL – USR PLUS – UDMR a fost privită cu reticență de partenerii din UE din cauză că acesta a promovat, ca ministru al Apărării și șef al Statului Major, aproape exclusiv companii de armament din SUA, au declarat surse politice și diplomatice pentru G4Media.ro.
Numulțumirile partenerilor europeni datează de câțiva ani, iar ultimul gest în acest sens a fost făcut de Nicolae Ciucă vineri, 4 decembrie, cu două zile înainte de alegerile parlamentare.
- Nicolae Ciucă este premier interimar după demisia lui Ludovic Orban din guvern. El a fost susținut de Iohannis pentru a fi nominalizat ca premier, dar, ulterior, președintele a ajuns la o înțelegere cu PNL pentru a-l susține pe Florin Cîțu.
- De notat comportamentul ambasadorului SUA la București, care s-a implicat masiv în campania electorală în sprijinul PNL
În ședința din 4 decembrie, guvernul a renunțat la licitația pornită în 2018 pentr achiziţia unui Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, la care singura ofertă depusă a fost din Franța, și a optat pentru varianta de achiziţie direct din SUA, printr-un contract guvern la guvern.
Mai precis, guvernul a adoptat o Hotărâre inițiată chiar de Ministerul Apărării, condus de Nicolae Ciucă, prin care se abrogă HG 630/2018 ce dăduse drumul licitației pentru sistemul de baterii militare de coastă.
La licitația inițială, compania franceză MBDA a fost singura care a depus o ofertă – sistemul Exocet – pentru suma de 137 milioane euro. Ministerul Apărării Naționale susține în nota de fundamentare că a rupt discuțiile cu firma franceză pentru că aceasta nu ar fi renunțat la anumite condiționalități. Newsweek susține că aceste condiții la care face referire Ministerul Apărării sunt legate de faptul că MBDA a menționat în oferta depusă că oferă bateriile de coastă Exocet la un preț avantajos pentru că același tip de rachete urmează să fie instalate pe cele patru corvete, contract câștigat de Naval Group.
În consecință, invocând această problemă, Ministerul Apărării a inițiat un nou proces de achiziție și a specificat în nota de fundamentare a HG că vrea să facă achiziția direct din SUA. MApN a motivat că există un singur sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă care îndeplinește aceste condiții, și anume sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM) produs exclusiv în SUA.
Și prețul achiziției a fost modificat: dacă vechea licitație pornită de guvernul Dăncilă prevedea un preț de 137 de milioane de euro, noua legislație, așa cum a fost ea prezentată în Parlament în luna mai prevede un cost de 200 de milioane de euro.
Acesta e ultimul exemplu dintr-un șir lung de achiziții în care companii din SUA au fost preferați de MApN în dauna unor producători de echipamente militare și armament din Franța, Germania sau Finlanda.
Foto: Nicolae Ciucă, alături de Ludovic Orban și ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman (Sursa: Guvern)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii