G4Media.ro

SURSE: Nicolae Ciucă, privit cu reticență de partenerii din UE din cauză…

sursa foto: gov.ro

SURSE: Nicolae Ciucă, privit cu reticență de partenerii din UE din cauză că a semnat contracte mari exclusiv cu companiile americane. Cum a decis soarta unei achiziții de 200 de milioane de euro în ultimele zile ca ministru al Apărării

Posibila nominalizare a lui Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de premier al viitoarei coaliții PNL – USR PLUS – UDMR a fost privită cu reticență de partenerii din UE din cauză că acesta a promovat, ca ministru al Apărării și șef al Statului Major, aproape exclusiv companii de armament din SUA, au declarat surse politice și diplomatice pentru G4Media.ro.

Numulțumirile partenerilor europeni datează de câțiva ani, iar ultimul gest în acest sens a fost făcut de Nicolae Ciucă vineri, 4 decembrie, cu două zile înainte de alegerile parlamentare.

  • Nicolae Ciucă este premier interimar după demisia lui Ludovic Orban din guvern. El a fost susținut de Iohannis pentru a fi nominalizat ca premier, dar, ulterior, președintele a ajuns la o înțelegere cu PNL pentru a-l susține pe Florin Cîțu.
  • De notat comportamentul ambasadorului SUA la București, care s-a implicat masiv în campania electorală în sprijinul PNL

În ședința din 4 decembrie, guvernul a renunțat la licitația pornită în 2018 pentr achiziţia unui Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, la care singura ofertă depusă a fost din Franța, și a optat pentru varianta de achiziţie direct din SUA, printr-un contract guvern la guvern.

Mai precis, guvernul a adoptat o Hotărâre inițiată chiar de Ministerul Apărării, condus de Nicolae Ciucă, prin care se abrogă HG 630/2018 ce dăduse drumul licitației pentru sistemul de baterii militare de coastă.

La licitația inițială, compania franceză MBDA a fost singura care a depus o ofertă – sistemul Exocet – pentru suma de 137 milioane euro. Ministerul Apărării Naționale susține în nota de fundamentare că a rupt discuțiile cu firma franceză pentru că aceasta nu ar fi renunțat la anumite condiționalități. Newsweek susține că aceste condiții la care face referire Ministerul Apărării sunt legate de faptul că MBDA a menționat în oferta depusă că oferă bateriile de coastă Exocet la un preț avantajos pentru că același tip de rachete urmează să fie instalate pe cele patru corvete, contract câștigat de Naval Group.

În consecință, invocând această problemă, Ministerul Apărării a inițiat un nou proces de achiziție și a specificat în nota de fundamentare a HG că vrea să facă achiziția direct din SUA. MApN a motivat că există un singur sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă care îndeplinește aceste condiții, și anume sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM) produs exclusiv în SUA.

Și prețul achiziției a fost modificat: dacă vechea licitație pornită de guvernul Dăncilă prevedea un preț de 137 de milioane de euro, noua legislație, așa cum a fost ea prezentată în Parlament în luna mai prevede un cost de 200 de milioane de euro.

Acesta e ultimul exemplu dintr-un șir lung de achiziții în care companii din SUA au fost preferați de MApN în dauna unor producători de echipamente militare și armament din Franța, Germania sau Finlanda.

Foto: Nicolae Ciucă, alături de Ludovic Orban și ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman (Sursa: Guvern)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. De aceea a și fost pus ca ministru acolo, pentru obediență, nu pentru inteligență sau integritate.

    • si de ce daca luam arme de la americani nu e integru? oi vrea de la rusi sau de la cine?

    • @andrei: lasă-l mă, omul e postac AUR sub acoperire, ce ști tu.. O vrea pe duamna avocat Sosoaca pentru poziția de prim-ministru…

    • ATENTIE!

      SUA nu degeaba lauda Pnl si pe Ciuca.
      La fel si ambasadele straine.

      Banii nostri sunt dați pe toate jafurile altora.
      Înțelegeți cum e politica?

      În istorie as face comparatie cu conducătorii puși de regimul fanariot în Țară Românească si Moldova.

      Azi e fix la fel UE pe o parte si SUA pe altă parte.

  2. Pana una alta, vazduhul rssh tzigania este patrulat de USAF si RAF
    de asemenea lacul supranumit marea-neagra este patrulat de USS si HMS
    chiar tre’ sa fii trompetizd al uniunii scursurilor ca sa ceri ca to’ar’sa ue sa fie loata-n consideratie in acest domeniu
    care to’ar’sa ue e pretina cu toa(n)ta lumea, indeosebi cu neomarxistii si fundamentalistii

    • PROPUNERE…

      Hai sa iesim din UE
      Hai sa intram in SUA.
      PUNCT.

    • Așa zic și eu, SUA e departe, dar mult mai aproape. În plus, după ce Ponta aranjase cu China reactoarele de la Cernavodă, total păgubos pt. noi, iar SUA, cu expertiză de top în domeniu s- au oferit să ne sprijine s- a trezit și Macron că vrea și el ceva, până atunci nimic că deranja PCC.

  3. Ciuca este un profesionist care s-a lamurit pe cine se poate baza. Inclusiv din partid. „Partnerii” UE sunt platiti de rusi. A facut bine ceea ce a facut. Respect.

  4. Ciucă e cel mai potrivit pentru job. Period.

  5. Declarație Adrian Zucker man(usa) pt România
    ”Pe 15 decembrie îi dăm ministrului Ciucă medalia civilă de merit pentru ceea ce a făcut când a fost șeful Apărării. Suntem foarte mândri de el și România trebuie să fie foarte mândră de el”!
    Cine lucrează pt interese străine primește decorația și avem cazuri slavă Domnului.
    La câți bani dăm pt usa …ușa ne e-nchisă totuși.
    Felicitări autorului care a scris articolul.
    Are rețea bună.
    Să mai sape totuși dacă poate că mai sunt informații bune.
    Sănătate tuturor

    • Și ideea care e, că ăia care lucrează ”pt interese” sovietice nu ”primesc ”decorație” sau că ”interesele” sovietice nu intră în categoria celor ”străine”? Hai, că la dughiana otodoxă au multe d-alea care se pun pe piept, e mai frumos acolo, n-ar trebui să fie așa invidoși elefanții, vrăbiuțele, bursucii și maimuțele putiniste care transpiră din greu să fie ”decorate”.

    • Informațiile sunt publice.

  6. Asadar, aici era problema, UE se simte ofuscata de relatia noastra privilegiata cu SUA. Am avertizat de miliarde de ori aici: Germaniei nu-i convine parteneriatul nostru strategic cu SUA si nu vrea inarmarea Romaniei in detrimentul relatiei cu China si Rusia. De cand a ajuns UE sa ne numeasca premierul? Parteneriatul cu SUA trebuie mentinut indiferent ce crede UE, care oricum este in colaps. UE nu mai are credibilitate nici cat o rama.

  7. Europenii să facă mai întâi ceva care să merite cumpărat…
    În cazul citat cel cu Exocet vs NSM discutăm despre tehnica anilor ’70-80 (Exocet) versus cele mai moderne rachete antinavă, inclusiv cu tehnologie stealth.
    Ar fi stupid să luăm tehnică militară depășită doar pentru a umple buzunarele „aliaților” europeni care ne tin la poarta Schengen-ului din 2007 încoace!

    • De-aia nu-mi iau nici eu VW Golf. Că a apărut în 1974. E tehnologie veche. Mai bine îmi iau un Duster, că a apărut relativ recent.

  8. Pentru ca Ciuca a vazut cu ochii lui diferenta dintre armele USA si cele UE: armele made in USA chiar functioneaza, te pot baza pe ele.
    Nu cumperi arme ca sa cheltuiesti, cumper ca sa distrugi dusmanul.
    Ciuca este cel mai potrivit sa fie premier.

  9. Nu este „privit” cu reticenta de nimeni. Nici nu este cunoscut de nimeni, zen.

    Este dreptul Romaniei, sa cumpere ceea ce doreste, de la cine doreste. 1/3 dintre romani sunt filo-americani, 1/3 sunt filo-rusi si 1/3 sunt filo-turci. Si nu deranjeaza pe nimeni, in UE.
    Romania face parte din UE si are dreptul sa cumpere de la cine doreste.

    Nu a aparut nici un articol, nu a scris/spus nimeni nimic, in presa noastra franceza, despre ruperea licitatiei, etc. Faptul ca aliatul nostru roman, face parte din UE, nu inseamna ca este si obligat sa cumpere doar de la noi, cei din UE. Va rog, G4Media, sa nu exagerati.

  10. Romania are nevoie de integrare economica in UE si militara cu armata SUA .

    Armata SUA e- singura putere militara care poate proteja nuclear, in mod real, Europa in fata agresivitatii crescute a Rusiei in spatiul de influenta a defunctei USSR.
    Restul e politica .

  11. SUA si numai SUA ne poate garanta integritatea teritoriala.PUNCT.De la americani trebuie sa cumparam armament de aparare.

  12. Din pacate Franta si Germania nu sunt de incredere, s-a vazut si in timpul WW2 si dupa. De exemplu Germania continua sa finanteze regimul lui Putin cu Nord Stream 1 si acuma se construieste NS2. Romania trebue sa se dezvolte economic si militar prin programe comune anume cu SUA. Investitiile americanilor in securitatea Europei de est sunt pe masura, investitiile lui Merkel si Macron sunt mici caci nu se doreste sa-l supere pe Putin caci se tem ca ultimul sa nu le ridice pretul la gaz. Pentru Franta si Germani noi suntem o moned de schimb, o zona bufer, pentru SUA suntem aliati si prieteni.

  13. Cand s-a apucat Ciuca sa faca putina ordine prin cladirea guvernului, li s-au umplut pantalonii de kko! Si au inceput sa planga pe la volturi: c-a dat militaria jos din pod, ca a instaurat dictatura…..

    Si imediat Iohahannis si-a pierdut curajul in fata unui ansamblui de Sice Mandoline!!!! Si l-a „abandonat” pe nenea generalul. Nu c-ar fi la prima „abatere”. Si pe madam Kovesi a pierdut-o pe drum.

    Acum s-au gasit tot felul; de scuze si motive: ba ca-i cu americanii, ba ca-i cu dolarii si nu cu euroii….

    Si uite-asa Iohahannis a fost iarasi incalecat de camarila lui Mandolina. Acum a venit cu tot taraful! In 4 ani PNL-ul va fi istorie!

  14. Deci până la urmă nu a fost bine că a supt lumină de la licuriciul cel mare?

  15. Dacă ne bazam pe SUA sau UE……ne am luat o la clanta 30 de ani și o vom mai lua vreo 100. Daca voi stati cu impresia ca pe cineva ii interesează de soarta noastra sunteți jalnici. Nici pe sua nici ue nici Rusia nu ii interesează de noi. Doar vor sa ne vinda vechiturile lor, sa exportam forta de munca, sa ne ia resursele și exemplele pot continua de 30 de ani. Noi nu avem spitale, scoli, autostrăzi dar ne luam arme……voi gândiți…..sau poate aveți ordin de la partide sa comentați aiurea în tranvai.

    • Este adevarat ca tu nu esti aici aiurea in tramvai,esti platit de la Moscova sa spui lucruri care par adevarate pt.naivi,dar o spun asa aiurea, ca orice acumulare de bogatie se apara.Asa se explica de ce tarile bogate sunt si cele mai inarmate.Sau varianta a doua,sa praduiasca ce au muncit altii,vezi patria ta.Cu sanatate!

  16. Ciuca are dreptate sa conteze pe americani – in primul rand ca deterrence, daca pui trupe frantuzesti (presupunand ca Macron ar vrea sa faca asta) rusii nu se sperie deloc de ele.

    Asa ca Romania trebuie sa isi coordoneze apararea si echipamentele pentru ea cu americanii si sa incerce sa aiba baze americane.

    Avem nevoie de o pozitie geo-politica stabila.