DOCUMENT Noi detalii din OUG-ul pregătit de Tudorel Toader: Vrea ca șefii marilor parchete să ia aviz de la Plenul CSM, nu de la Secția pentru procurori / Plenul e pro-PSD, Secția nu / O altă modificare vizează blocarea interimatelor la DNA și Parchetul General
Abia ce au intrat în vigoare noile legi ale Justiției PSD-ALDE că ministrul Justiției Tudorel Toader vrea să le schimbe, a doua oară, prin ordonanță de urgență, potrivit unui proiect de OUG trimis de Toader la CSM pentru avizare și obținut de G4media. Fragmente din proiectul de OUG au fost publicate inițial de Adevărul. Nu este clar dacă OUG-ul va fi inclus pe ordinea de zi în ședința de guvern de marți.
- Vezi aici integral proiectul de Ordonanță de Urgență
Potrivit OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind CSM, alineatul 1 al articolului 54 al Legii 303/2004 se modifică şi va avea următorul cuprins:
”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în OUG a lui Tudorel Toader.
Schimbarea constă în faptul că avizul CSM pentru numirea șefului DNA, de plildă, va fi dat de Plenul CSM, nu de către Secția pentru procurori a CSM.
Explicația este simplă, potrivit surselor G4media: plenul CSM este pro-PSD, dominat de șefa CSM, Lia Savonea, în vreme ce Secția pentru procurori, nu. Prin urmare, Tudorel vrea să elimine Secția pentru procurori, deși filozofia noilor legi ale Justiției promovate de PSD-ALDE era tocmai să separe cariera judecătorilor de cea a procurorilor.
De notat că în ce privește numirile la conducerea instanțelor, ministrul Justiției a lăsat atribuția la Secția pentru judecători a CSM întrucât aceasta, ca și plenul, este dominată și controlată de Lia Savonea.
În plus, Tudorel Toader vrea ca la șefia marilor parchete să poată fi propuși și judecători care au fost procurori, cum este Alina Ghica, vicepreședintele Curții de apel București, cea care a anulat completele de 5 judecători de la Înalta Curte și o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum.
Blocarea interimatelor la DNA și PG. La articolul 57 al Legii 303/2004, după alineatul 7 se introduce un nou alineat, alineatul 7’ cu următorul cuprins:
„Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”.
Iar la articolul 17 din Legea 317/2004 se modifică astfel prin OUG a lui Tudorel Toader:
”Delegările în funcțiile de conducere din parchete, prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta ordonanță de urgență, încetează în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se arată în OUG-ul lui Tudorel Toader transmis la CSM pentru avizare.
De exemplu, DNA este condus acum cu delegare (interimar pentru 6 luni) de procurorul Nistor Călin. În momentul când OUG a lui Tudorel Toader intră în vigoare, interimatul lui expiră în 45 de zile și nu mai poate fi numit un alt interimar, ci trebuie numit un șef plin de către președinte, altfel instituția rămâne fără șef.
La fel, după ce în aprilie expiră mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr la șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ sau PG), el nu va mai putea fi delegat pe aceeași funcție de Secția pentru procurori a CSM, adică nu va mai putea rămâne să conducă PICCJ ca interimar timp de 6 luni, întrucât OUG a lui Tudorel Toader interzice acest lucru în cazul parchetelor unde numirea se face de către președintele țării.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii