SURSE Noi solicitări ale Inspecției Judiciare privind suspendarea din funcție a unui magistrat pentru delict de opinie / Procurorul militar Bogdan Pîrlog e vizat pentru un interviu și pentru că ar fi discutat politică pe un forum al magistraților
Inspecția judiciară a trimis Secției pentru procurori a CSM două cereri de suspendare din magistratură a procurorului militar Bogdan Pîrlog, adjunct la Parchetul militar București, în cadrul a două dosare privind presupuse abateri disciplinare, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.
Un dosar disciplinar vizează un interviu acordat de magistrat cotidianului Libertatea.ro, iar celălalt – discuții purtate de procuror, sub pseudonim, împreună cu alți magistrați, pe un forum privat și apărute ulterior în presă.
În martie 2021, procurorul militar Bogdan Pîrlog a acordat un interviu în care a făcut aprecieri privindu-l pe președintele Klaus Iohannis, după respingerea de către instanță a cererii de redeschidere a dosarului 10 August.
În discuțiile de pe forumul intern al magistraților, Pârlog ar fi discutat politică și ar fi jignit colegi și jurnaliști, sub pseudonimul Caius Marcius.
Acuzațiile aduse lui Pârlog sunt de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”, „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii” și „desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.
În aprilie acest an, șeful Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, a solicitat si suspendarea din funcții a 3 judecători care au discutat politică cu Pîrlog pe forumul intern al magistraților. E vorba de Dragoș Călin, Alina Gioroceanu și Laurențiu Grecu.
Dragoș Călin și Alina Gioroceanu, doi dintre cei trei judecători a căror suspendare este cerută, au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind legalitatea înființării Secției Speciale, a desemnării prin OUG a judecătorului Lucian Netejoru la conducerea interimară a Inspecției Judiciare și privind obligativitatea recomandărilor din mecanismul de cooperare și verificare (MCV).
CJUE urmează să se pronunțe pe 18 mai. A doua zi, pe 19 mai, se va pronunța și Secția pentru judecători a CSM în legătură cu cererea IJ de suspedare a celor 3 judecători.
IJ s-a autosesizat după ce, într-o publicație, au apărut fragmente din discuții de pe „Forumul magistraților”, un grup de Facebook care adună aproximativ 2.000 de judecători și procurori din toată țara.
Potrivit analizei făcute de un inspector, acuzațiile aduse la adresa lui Dragoș Călin vizează afirmațiile: „Totuși, decizia CCR pe C3 este contrară dreptului UE” și „E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care să nu mai aibă vreodată mandat la justiție”.
În cazul Alinei Gioroceanu, acesta a scris pe forum: „Chestia aia roșie este brâu sau ștreang? Că nu realizez” și „Covidu naște victime și eroi. Ambele atrag o reacție afectivă, mișcă ceva în noi, prin compătimire ori admirație. Unii intră în rolul acesta fără să vrea, alții, cu bună știință, urmărind să inducă aceleași reacții. Așa că, de eroi și de victimele de carton trebuie să ne ferim, de victimizare și de actele de eroism ale oportuniștilor lipsiți de autenticitate”.
Judecătorul Laurențiu Grecu a scris: „În afară de USR, nu cred că dorește cineva această măsură”.
Într-un răspuns transmis Asociației Forumul Judecătorilor din România, Comisia Europeană a atras atenția că normele privind libertatea de exprimare trebuie luate în considerare de Consiliul Superior al Magistraturii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii