G4Media.ro

Oficial: O eroare umană a cauzat defecțiunea la instalația cu oxigen de…

sursa foto: G4Media

Oficial: O eroare umană a cauzat defecțiunea la instalația cu oxigen de la Spitalul „Victor Babeș”. Au fost reținuți un instalator și șeful serviciului tehnic de la spital

Update 14.36: Spitalul Victor Babeș arată că cei doi angajați reținuți de procurori, un instalator și un inginer, ”îndeplinesc toate condițiile legale și de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajați”.

Update 14.30: Parchetul de pe lângă Tribunalul București a confirmat reținerea celor două persoane și faptul că ei sunt acuzați de comiterea unei erori umane.

Update 12.38: A fost reținută și a doua persoană. Acum, șeful serviciului tehnic si un instalator sunt reținuți pentru acuzația că ar fi provocat moartea celor trei paciente în urma erorii tehnice. Mai precis, ei ar fi răsucit în sens invers un robinet de la instalația de oxigen: în loc să reducă debitul instalației, l-au dat la maximum, fapt ce a dus apoi la blocarea ventilatoarelor care asigurau supraviețuirea pacienților..

Update 12.31: O persoană a fost reținută de procurori în urma audierilor, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Articol inițial: Autoritățile merg pe pista unei erori umane care ar fi cauzat defecțiunea la instalația cu oxigen a secției mobile ATI de la Spitalul „Victor Babeș”, soldată în 12 aprilie cu moartea mai multor pacienți cu Covid, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Mai precis, polițiștii și procurorii au ajuns la concluzia că un angajat al spitalului, trimis să verifice instalația după apariția unei alerte, ar fi manipulat greșit instalația de oxigen, iar aceasta s-a oprit din funcționare.

Expertiza în acest caz a fost încheiată marțea trecută, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Acum, procurorii fac audieri în acest dosar, două persoane fiind chemate de procurori și polițiști.

Trei persoane internate la Victor Babeș, la secția mobilă, au murit din cauza lipsei oxigenului. Cele trei persoane erau femei cu vârstele de 66, 84 și respectiv 74 ani.

Încă din ziua incidentului, una dintre ipotezele cercetate de anchetatori era că, din eroare, o persoană să fi crescut presiunea din instalația de oxigen care ar fi dus la blocarea ventilatoarelor.

(sursa foto: G4Media)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Jandarmii sunt cei mai priceputi la manevrat recipientele cu gaz si nici nu are cine sa-i acuze pe sefii care dau ordinele

  2. La spitale, ca si in alte institutii bugetare, angajarile se fac, in general, cu pile. Nu intereseaza pe nimeni profesionalismul, asa ca rezultatele sunt astea pe care le vedem.

  3. update: uneori procurorii se multumesc si cu cei care recunosc. am intalnit cazuri in care le dicteaza inculpatilor ce sa scrie si apoi aceia semneaza. ca doar nu oricine isi permite un avocat bun.
    managerul spitalului a comandat protectii pentru a preveni rotirea gresita a robinetilor?

    dragnea si acum considera ca e nevinovat

  4. Cum asa ? Nu Voiculescu e vinovatul? Asa spunea AUR, PSD, televiziunile, presa. Si caCatu a luat masuri, l-a demis pe ministrul sanatatii, pt incompetenta generala din sistemul sanitar al ultimilor 30 de ani.

  5. Un robinet nu este regulator de presiune – si reglarea manuala pentru sisteme critice este o eroare de conceptie. Sistemul a fost deficitar proiectat, regulatoarele de presiune a oxigenului din sectia mobila ATI trebuiau sa accepte la intrare presiunea maxima pe care o putea furniza instalatia de oxigen a spitalului. Sau instalatia de oxigen a spitalului trebuia sa aiba un reductor de presiune care sa furnizeze sectiei mobile ATI presiunea corecta.

  6. sentimentul meu e ca e vb de niste acari paun

    ala care a fost trimis sa verifice avea competentele necesare?
    oamenii care i-au angajat au angajat ce trebuia, cum trbeuia?
    instalatii astea nu ar trebui sa aiba niste sisteme de protectie?
    acea sectie era conforma?

    • @Andrei
      La intrebarile astea ar trebui sa raspunda seful serviciului tehnic. Din pacate pentru victime, nu stie sa raspunda. Asta e vina lui.
      El nu-i chiar acar. Poate ca-i doar paun.

  7. Eu nu pot sa cred asa ceva! Pai nu au spus Latrina 3 si Guita TV, la unison, ca Vlad Voiculescu e de vina???

  8. Vina este a tuturor ministrilor sanatatii, a institutiilor de control..ISCIR, IGSU…..dar in periada de maxim uz al instalatiilor de oxigen, care nu erau dimensionate la nivelul asta de consum, sigur ca si VV are o vina…..esti ministru in functie si nu trimiti controale pe partea de siguranta in exploatare?….asta arata ca nu cunoaste domeniul, desi a mai fost ministru….aviz laudatorilor lui VV, cand esti propus ministru…ai un dosar al ministerului, stii problemele si solutiile…in pandemia asta te concentrai pe functionarea spitalelor din linia intai, cu tot ce inseamna…pe urma reforme, care presupun studii de impact, adaptare legislativa, standarde, protocoale medicale si..ce e mai important, oameni priceputi si fonduri
    Acari Paun se pot gasi, dar din rahat nu se face bici

    • @man…. Dom’le halal tara daca ministrul sanatatii trebuie sa-i spuna sefului de la intretinerea instalatiilor sanitare, cel ce se ocupa cu fluidele medicale, in ce sens trebuie sa invarta robinetul sau ca cei care instaleaza trebuie sa puna limite de maxim si minim; protocoalele acestea exista in fiecare unitate sanitara, trebuie doar respectate.