G4Media.ro

SURSE Săptămână decisivă pentru Kovesi. O nouă rundă de negocieri Parlament –…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: George Călin

SURSE Săptămână decisivă pentru Kovesi. O nouă rundă de negocieri Parlament – Consiliu e programată pentru marți, iar joi Statele membre ar putea decide cine va fi viitorul șef al Parchetului European

Noua echipă de negociere a Parlamentului European ar urma să se întâlnească marți cu reprezentanții Consiliului European, având în vedere că mai  multe state au anunțat că-și schimbă poziția și că o susțin pe Laura Codruța Koveși la șefia Parchetului European. O decizie finală e foarte posibil să fie luată joi de ambasadorii statelor membre printr-un vot în COREPER, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles.

Mai multe surse politice citate sâmbătă de B1TV declară că inclusiv Guvernul României ar urma să-și schimbe poziția și să susțină candidatura lui Kovesi. Voirica Dăncilă ar fi sfătuită să o susțină pe fosta șefă a DNA, la schimb cu obținerea sprijinului din partea opoziției pentru un vot în favoarea Rovanei Plumb în poziția de comisar european.

Contracandidatul Laurei Codruta Kovesi, francezul Jean-Francois Bohnert, a fost numit la sfârșitul lunii iulie la șefia Parchetului Național Financiar, echivalentul francez al DNA din Franța. Totuși, oficial Bohnert nu și-a retras candidatura, deoarece aceasta a fost depusă în nume propriui, nu din partea statului din care provine candidatul, însă Franța și-a schimbat poziția și a anunțat că o susține pe Laura Codruța Kovesi.

Parlamentul European a anunțat și după alegerile europarlamentare, care au schimbat componența politică a noului legislativ de la Bruxelles, că își menține susținerea pentru Laura Codruța Kovesi. Negocierile pentru șefia viitorului Parchet European au început sub mandatul vechiului Parlament.

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a declarat, sâmbătă, pentru B1 TV, că în cursul acestei săptămâni este foarte posibil un vot din partea statelor membre, în așa numita comisie COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană).

„A mai apărut o altă schimbare în Consiliu, Franța și-a schimbat poziția așa cum știm și treaba asta este confirmată, la fel am confirmat-o ieri și alaltăieri procedural și odată cu Franța își mai schimbă poziția și alte state membre. Am confirmat cu prim-miniștri din Benelux, din Belgia, Olanda și Luxemburg, mai sunt și state membre care își schimbă poziția și în condițiile acestea președenția Finandeză, săptămâna viitoare, în COREPER o să pună în discuție ideea asta, după ce marți va avea loc o rundă de discuții între noua echipă de negociere a Parlamentului și președinția Finlandeză. Candidatul francez a primit altă funcție, dar teoretic și procedural el poate să spună oricând că în cazul în care e numit procuror șef european preferă funcția asta, în cazul în care e numit, atâta timp cât el nu și-a retras candidatura”, a declarat Coloș pentru B1.ro.

Pe data de 12 septembrie, europarlamentatul Siegried Mureșan a anunțat componența noii echipe a Parlamentului European care va negocia împreună cu Consiliul UE nominalizarea pentru funcția de procuror-șef european. Membrii noii echipe sunt Monika Hohlmeier, președinta Comisiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania, Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), S&D, Spania și Maite Pagazaurtundua, vicepreședintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), Renew, Spania.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Problema considerabil supraevaluata, din punctul nostru de vedere. Dupa cum supraevaluata a fost si evolutia dnei Laura Codruta Kovesi la conducerea DNA.

    Daca m-as putea insela cu afirmatiile de mai sus, este insa absolut sigur ca nu ma insel cu urmatoarea, anume ca numirea LCK in fruntea parchetului s-a bazat pe o supraevaluare crasa a personalitatii zetei anticoruptie, identificata si selectata de Traian Basescu mult peste rand, pentru o functie in justitie atat de importanta. Nu are rost sa bagam gunoiul sub pres sau sa ne imbatam cu apoa rece

    • Esti mai destept decat toti oficialii americani si UE. Esti mai destept decat toti juristii din comisia care au clasat-o pe primul loc.
      N-o fi ea cea mai desteapta, cea mai eficienta. Dar are ouale mai mari decat creierul tau. Are o rezistenta la stres, cum putini o au. Si asta o face sa fie preferata fata de multi altii

    • @Franklin,
      Nu a identificat-o Băse pe ”zeiță”, chit că trupul ei de baschetbalistă aduce (privită de departe sau pentru cei cu probleme de vedere) cu o sticlă de Metaxa de 7*!
      In perioada aceea, doar Lenuța din Troia, pardon, din Pleșcoi s-ar fi putut lauda cu ”performanța” de a fi fost atât aleasa ciuhapilor din Sexy Club, cât si a celui din fruntea Statului…. Multumită d-lui General de Intendentă…

    • @Franklin:
      Pot sa-ti spun Benjamin ?
      Benjamin esti un bou !

    • @Su,
      Te rog sa ma scuzi, dar a trebuit sa strang lemne pentru iarna si n-am prea avut timp…de cafele!
      PS. Ti-am pregatit una pe care o poti savura…englezeste…pe o ”masuta”…de curand arhivata…
      PPS. Ai grija pt ca frige ca jarul de sub cazan…!

    • Nu foloseste nimanui sa judecam patimas. A trecut destul timp din vremurile de „glorie” ale DNA. Putem clasifica astazi rezultatul ca fiind mediocru sau chiar slab. Cel mai bun indicator al luptei anticoruptie il constituie teama coruptilor de a da socoteaza. Azi ii vedem mai increzatori in ei si in viitorul lor ca oricand (cu exceptia anilor ’90, hai pana in 2004, sa fim corecti fata de Monica Macovei).

      As propune o metafora cam nepotrivita, fapt pentru care imi cer scuze. Atunci cand esti seful luptei anticoruptie e ca la sacrificarea porcului in ajun de Craciun. Daca operatiunea nu e infaptuita de catre un ins competent, calificat si curajos, risti sa fugaresti porcul ranit prin batatura, tot restul zilei. Ba cateodata e posibil ca porcul infuriat si plin de sange sa te fugareasca el pe tine si sa te dea si cu planetarele in sus daca nu esti sufficient de abil sa te pitesti. Cam asa a fost si cu stralucitoarea lupta anticoruptie, fuseram gata gata sa ne dovedeasca coruptii pe noi, nicidecum noi cu zeita noastra pe ei.

    • Franklin, draga, ai exact discursul celor care incearca chipurile sa fie echidistanti, in timp ce arunca cu mizerii.
      Las-o jos ca macane.
      Cel mai bun indicativ al eficientei DNA-ului este chiar forta si hotararea cu care au incercat toti coruptii sa-l demoleze, dar mai ales iubitii tai PSD-isti. SI se creeze in schimb orori pline de tampiti obedienti precum serviciul Adinei Florea.
      N-o mai face pe civilizatul si echidistantul, tot un troll comunist esti.

    • @Scara:
      Ce fain ! M-ai nimerit cu cafeaua azi cum nici nu-ti inchipui ! Chiar acum merg sa o sorb… olteneste, desi cica indicat e sa o bei ardeleneste ! 🙂

      PS. Poate ne si vedem la cafenea ! :))

  2. „De ce în locul Kristalinei Georgieva (n.m. Bulgaria), 66 de ani, un foarte respectat personaj în lumea marilor instituţii financiare nu este Mugur Isărescu, 70 de ani, cel mai longeviv bancher central din lume sau, repet, un alt român.” – buna intrebare!

    • Preluata din ZF, unde ai si raspunsul, Mugur nu si-a dorit posturi in extern, nu are experienta in institutiile internationale.

    • Avem si noi varfurile noastre, Mircea Geoana, adjunct secretar Nato.
      In contextul de astazi mi se pare mult mai importanta functia asta decat cea de la FMI

    • @Radulescu Marcel:
      Pt ca are altele mai importante de facut ! :)))

  3. Este evident, toti cei care au avut de suferit , si care si-au stabilit astfel in doamna Kovesi ,un potential dusman ,este clar zic ,nu ii doresc numirea in functia de prim procuror al noii structuri Europene . Frica pazeste pepenii (adica averea )spune un vechi proverb romanesc . Ca romani adevarati , noi toti ,trebuie sa ne bucuram , pentru aceasta nominalizare ,ca si pentru aceea a lui Mircea Geoana , indiferent de dorintele noastre politice .

  4. Mai important decât cine va fi viitorul șef al Parchetului European este cine îi va da comanda….

    • Se stie cine o conduce: oculta mondiala + cavalerii sfantului cangur + femeia de serviciu de la biroul lui Soros, etc.
      Singurii independenti sunt: Putin, Erdogan, Orban si toti ceilalti populisti care dupe ce ajung la putere isi baga propriul popor la zdup ca in Evul Mediu.

    • Sigur comanda nu i-o va da PSD-ul , deci va fi bine

  5. Numirea lui Kovesi în fruntea noului parchet european creat, fără îndoială, ar fi un lucru de bun-augur pentru România și sistemul judiciar românesc. Prin numirea sa, toți magistrații de bună-credință din România, care își desfășoară în mod onest și profesionist activitatea, s-ar simți răzbunați și totodată apreciați de către forurile europene. Să fim bine înțeleși, Kovesi nu este o persoană perfectă, are și ea destule carențe și posibile greșeli în activitatea sa, dar este infinit mai curată, mai morală și mai profesionistă decât marea majoritate a politicienilor. Uitați-vă doar la propunerea pentru ocuparea poziției de comisar european, o individă care nu se pricepe la absolut nimic în materie profesională, căci, în rest, îi as, poate tocmai din pricina acestui fapt a și fost propusă, corp la corp nu-și scoate ochii! Numirea lui Kovesi în fruntea Parchetului European Anticorupție ar da un semn cât se poate de clar, arătând că lupta anticorupție la nivel european constituie o prioritate și că nu trebuie neglijată niciun moment. Sper să se finalizeze odată această procedură, durează cam de multă vreme, iar lucrurile trebuie tranșate cât mai repede. Consider că este persoana potrivită pentru a duce o astfel de luptă, are experiența necesară, are atuurile necesare și deține personalitatea și nervii corespunzătoare unei asemenea activități.

    • Bravo, tu ai fi fost perfect pentru Scânteia, înainte de 90….le ai cu limbuțele….

    • Cine vorbește, un martalog pasionat de „limbute”, ” bășini propagandistice ” si „nas in coor” si alte marducisme, spawnisme si vaxisme. Degeaba schimbă fantoșele, pute la fel de rău trolul infect al mafiei PRO(ST)-PSD-ALDE.

    • @Ciprian, atat de afectati am fost in Romania de lupta anticorupție, pe buna dreptate, incat vreau sa iti spun ca a 8-a institutie a Uniunii Europene nu se va chema Parchetul European Anticoruptie, ci doar Parchetul European… el ocupandu-se si de alte lucruri, nu doar anticorupție.

      Aceasta institutie a aparut ca urmare a conceptului de integrare europeana cu geometrie variabila, unde un numar de minim 21 de state pot decide, separat de celelalte, intensificarea integrarii europene.

  6. ”Alo, Consiliul European? Miscati-va odata cu numirea Condrutei in functia de Procuror-sef! Nu de alta, dar parca vad ca vine iarna, iar cei de la Teldrum vor spune ca un kilometru de drum asfaltat are doar opt sute de metri pentru ca s-a contractat din cauza gerului…! Doar n-o sa fie nevoit nea Alifie sa astepte primavara ca sa se poata bucura de…caldura trupeasca !?”

  7. Cat de usor este sa jignesti fara sa ai argumente, mai ales in sptele unui anonimat, crezandu-te stapanul tastaturii si al adevarului absolut. Tocmai aceste abordari va pun in paranteze si va diminueaza credibilitatea.
    Cred ca mai util ar fi sa ne informam, cu adevarat, din mai multe surse; sa evitam „enclavizarea” informationala, sa stam ca prostii sa primim informatii care se potrivesc cu ceea ce dorim sa aflam/ cu ceea ce am fost invatati sa credem.

    Cat despre doamna Kovesi… Lucrurile sunt mai complicate decat par:
    Cu siguranta este o numire politica si nu are legatura cu vreo comisie de „experti” neafectata politic.
    In paralel am sa va dau exemplu desemnarea judecatorilor in cadrul Curtii de Justitie a UE, unde toti membrii comisiei sunt fosti judecatori ai Curtii (conform Tratatului de la Lisabona).
    In cazul doamnei Kovesi comisia de specialisti a fost formata din juristi, avocati, judecatori (din mai multe state membre), fiind convocata de Comisia Europeana(deci sub influenta politica).
    Cel mai important argument este faptul ca nu au tinut cont de Curtea Constititionala a tarii de provenienta, care a statuat ca a incalcat Constitutia in exercitarea functiei. Eu sunt sigur ca in acea comisie nu s-a analizat daca decizia CCR e buna sau nu, deci concluzia o puteti trage singuri; ei aveau de ales un procuror model, probitate morala si respect fata de lege. Or, daca exista o decizie a celui mai inalt for judecatoresc al statului de provenienta, care afirma ca a incalcat legea suprema…..
    Va reamintesc reactia Comisiei si a catorva europarlamentari cand doamna Kovesi a fost pusa sub invinuire in cadrul unei proceduri judiciare, oare nu era mai fair sa se astepte finalizarea anchetei, scoaterea de sub urmarire penala sau poate trimiterea in judecata si decizia instantei??? Nu asa functioneaza legea pentru toti?
    Se pare ca nu… daca simpatizam pe cineva e nevinovat, daca nu e vinovat.
    As fi apreciat daca acest juriu de experti era coordonat de CJUE si nu de Comisie.
    Cat despre numirea in sine, cred ca e bine sa fie desemnata, e un domeniu nou, unde la inceput va avea legatura cu utilizarea fondurilor europene. Deci nu va avea prea mult impact in Romania, caci noi stam prost la absorbție.

    • Credeti ca nea Alifie s-ar putea simti jignit in amorul propriu, spunand despre dansul cum ca simte bucurie pentru caldura trupeasca…?
      Nea Alifie,
      Imi cer iertare! N-am stiut de nevoia d-tale de intimitate…! Zici ca in viitor o sa soliciti si acord GDPR la intrarea in celula…?!

    • CCR-ul romanesc nu face parte din autoritatea judecatoreasca….. ceea ce vrea sa creada PSD-ul poporul roman. deci ce ai spus este un nonsens

    • Bai postacule corect, nu ne mai plictisi cu mesaje kilometrice p-aci, ca stim ce culoare ai, si nici nu prostesti pe nimeni! Misca-ti hoitul pe siturile de profil latrinist, ca nu faci nicio branza puturoasa pe G4 Media!
      Succes, d-na procuror Kovesi, umflati coruptii de urechi din toata UE+UK, nu va limitati doar la cei din Romania!

    • @Gabriela, am incercat sa fiu diplomat, dar uneori e bine sa spui lucrurilor pe nume…. doamna la psiholog ati fost?

  8. Succes Codruta, sa moara de ciuda ciuma rosie a analfabetei Veorica!!!!!!!!!!!!!!

  9. CCR-ul romanesc nu face parte din autoritatea judecatoreasca….. ceea ce vrea sa creada PSD-ul poporul roman. deci ce ai spus este un nonsens

    • Cine a spus ca aparține de autoritatea judecatoreasca?
      Am spus for judecatoresc, din perspectiva componentei, a prerogativelor articolul 143 si 146 din Constitutie (te invit sa le citesti) si a deciziilor care sunt obligatorii „erga omnes”.
      Te rog inainte de a da sfaturi, sa ne verificam cunostintele.