SURSE: O parte din membrii CSM vor să ceară revocarea președintelui Consiliului, Lia Savonea
O parte dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii iau în calcul ca săptămâna viitoare să depună cerere pentru revocarea președintelui CSM, Lia Savonea, au declarat surse judiciare pentru G4Media.
Cererea de revocare a Liei Savonea ar urma să se întemeieze pe deciziile în interes personal pe care aceasta le-ar fi luat, pe faptul că ar fi adoptat decizii în mod discreționar, precum și pe implicarea ei în jocuri politice legate de numirea ministrului Justiției.
Pentru ca cererea de revocare să fie luată în considerare, documentul trebuie semnat de cel puțin o treime dintre membrii CSM, adică de șapte persoane. Revocarea poate fi adoptatã cu majoritatea simplă a plenului CSM, adică 10 voturi.
Președintele Lia Savonea este în conflict deschis cu o parte din membrii Consiliului, inclusiv cu ministrul Justiției, Ana Birchall, pe tema numirii procurorului-șef al Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, post pentru care a fost nominalizată Adina Florea.
Vineri, Savonea a convocat în acest scop ședința plenului CSM, însă ministrul i-a imputat că nu a fost consultată în privința stabilirii datei, mai ales că în ziua aleasă, 8 octombrie, va trebui să fie prezentă la Bruxelles. În replică, purtătorul de cuvânt al CSM a afirmat că președintele acestui for nu este obligat de nicio prevedere legală să consulte membrii Consiliului pentru stabilirea datei ședințelor.
Incidentul face parte dintr-o dispută mai veche dintre cele două pe tema numirii lui Florea, în condițiile în care Birchall se opune instalării acesteia și ia chiar în calcul desființarea secției speciale.
Modul în care sunt convocate și organizate ședințele a provocat nervozitate printre alți membri ai Consiliului încă din martie, când judecătoarea Andrea Annamaria Chiş și procurorii Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban și Florin Deac, au protestat fatã de Savonea.
”Vă solicităm ca, în calitatea dumneavoastră de preşedinte, să indicaţi criteriile pe care le aveţi în vedere atunci când selectaţi dintre lucrările înregistrate pe rolul consiliului cele pe care le puneţi pe ordinea de zi a unei anumite şedinţe. În temeiul art. 29 alin. (10) din aceeaşi lege, vă solicităm să respectaţi termenul de 3 zile, prevăzut imperativ de textul de lege pentru publicarea ordinii de zi a şedinţelor, pentru a avea o previzibilitate a acestora”, se arăta în adresa transmisă Liei Savonea de cei patru membri ai CSM pe 26 martie.
Un alt moment tensionat a fost atunci când Lia Savonea a dat publicității un comunicat în numele secției de judecători a CSM, la sfârșitul lunii august, în care a fost dur criticat președintele Klaus Iohannis pentru afirmațiile făcute în legătură cu respingerea nominalizării Danei Gîrbovan la postul de ministru al Justiției. “Afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis despre Dana Gîrbovan reprezintă „un vădit atac” și ”ingerințe deosebit de grave” la adresa independenţei justiţiei, se spunea în respectivul comunicat.
Ulterior, trei judecători din CSM – Andrea Chiș, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu – au anunțat că se delimitează de aserțiunile făcute în respectivul comunicat, iar președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, și ministrul Ana Birchall au spus că nu au fost consultate pe această temă.
Foto: Președintele CSM, Lia Savonea (Inquam Photos/ Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
37 comentarii