G4Media.ro

SURSE: Pachetul fiscal a fost agreat de liderii coaliției PSD-PNL. Impozitare pe…

Foto: Martinena Guerrero/ Dreamstime.com

SURSE: Pachetul fiscal a fost agreat de liderii coaliției PSD-PNL. Impozitare pe praguri la microîntreprinderi, impozit pe venit la IT-iști peste un anumit prag, dispare cota de TVA de 5%, contribuții de sănătate în construcții și agricultură, impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc 500.000 de euro

Liderii coaliției PSD-PNL au decis în ședința de luni principalele măsuri fiscale pentru acoperirea deficitului bugetar, au declarat pentru G4Media surse politice. Măsurile vor fi introduse prin ordonanță de urgență și se vor aplica în două trepte: unele de la 1 octombrie, altele de la 1 ianuarie 2024.

Pachetul fiscal are scopul de a acoperi o gaură suplimentară la buget, peste deficitul bugetar de 4,4% din PIB asumat prin legea bugetului. Oficial, deficitul suplimentar la buget a fost de 9 miliarde lei doar în primele cinci luni ale anului, adică diferența dintre programul de încasări al ANAF și încasările efective. Lideri politici din coaliție au vorbit însă de un deficit suplimentar de 20 de miliarde lei în prima jumătate a anului.

Deciziile au fost luate într-o ședință desfășurată luni și la care au participat Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Marcel Boloș (ministrul Finanțelor), Adrian Câciu (ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene) și alți lideri PSD și PNL.

Tăierile de cheltuieli asumate de coaliția PSD-PNL:

– desființarea a circa 200 de mii de posturi neocupate de la stat. Economiile vin din eliminarea bugetării acestor posturi, dispariția naturală a unor posturi de conducere de rang inferior și dispariția cheltuielilor cu mobilierul, mașinile de serviciu, telefoane etc.

– renunțarea la unele garanții de stat pentru companiile de stat

– renunțarea la unele cheltuieli minore în ministere

Coaliția nu și-a asumat o reformă a administrației publice centrale și locale în plin an pre-electoral.

Creșteri de taxe și impozite (venituri la buget):

– Dispariția cotei de TVA de 5%, care se aplica acum unor produse și servicii precum manualele, publicațiile, serviciile hoteliere, casele cu suprafețe mai mici de 120 mp. Trecerea acestora la cotă de impozitare de 9%

– Păstrarea a doar două cote de TVA: 19% pentru majoritatea bunurilor și serviciilor, și 9% pentru mâncare, mâncarea pentru animale, medicamente, dispozitive medicale. Nu e clar în acest moment dacă pentru mâncarea din restaurante TVA va rămâne la 9% sau va crește la 19%

– muncitorii din construcții și agricultură vor plăti contribuțiile la sănătate, adică 10% din venitul brut. Ei erau scutiți în acest moment de această contribuție

– scutirea de plata impozitului pentru angajații din IT va fi valabilă doar pentru veniturile sub un anume plafon, care urmează să fie stabilit. Veniturile peste acel plafon vor fi impozitate cu 10%

– introducerea unui impozit nou de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500 de mii de euro

microîntreprinderile vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri dacă cifra de afaceri e sub un anumit prag (de 300.000 de euro, dar e posibil să se modifice) și cu 3% pentru o cifră de afaceri cuprinsă între acest prag și plafonul actual de 500.000 de euro

– creșteri de accize la tutun și alcool

Decizia finală asupra pachetului fiscal urmează să fie luată în această săptămână, într-o nouă ședință a liderilor coaliției, apoi adoptată de guvern printr-o ordonanță de urgență.

Context. G4Media a scris încă din 12 iulie că guvernul pregătește un pachet de creșteri de taxe și impozite. Printre măsurile analizate se numără un impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc 500.000 de euro, creșterea impozitului pe dividende, creșterea salariului minim, impozit mărit cu 10% la jocuri de noroc și tutun.

Coaliția PSD-PNL negociază în aceste zile un mega-pachet de măsuri fiscale, creșteri de taxe și impozite, care ar urma să fie aplicate fie de la 1 august, fie de la 1 septembrie, pentru a acoperi gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei și pentru ca România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană.

Potrivit surselor G4Media, PSD și PNL cad greu de acord asupra propunerilor, deoarece fiecare partid dorește să-și protejeze propriul electorat. ”Dacă vor fi adoptate la pachet, va fi o lovitură dură pentru clasa de mijloc și mediul de afaceri”, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Nea Ion cu minte de patron de gogoserie. Hai sa modificam din pix cateva chestii-impozit micro in functie de bla bla

    • Fug de regim ca de tămâie. Bugetul cât mai gras.

    • Având in vedere ca au introdus de curând ca si angajatii la Stat din IT sa beneficieze de scutire impozit venit,
      Mie mi se pare ca introducerea unui prag peste care sa se impoziteze cu 10 % lipsa impozitarii cu 10% e ca sa aiba Statul bani sa-si plateasca angajatii din IT, tot pe banii celor care muncesc cu adevarat in privat, angajati la stat in IT care oricum cumpara softuri gata facute de altii care sunt impozitati cu 10% peste ce depaseste un prag. Pentru ca statul are buget de cheltuieli externe soft.
      De ce trebuie sa fie un prag?
      Vrem egalitate – nu dezbinare!
      Potae definitia actuala a IT-ului scutit nu e corecta, poate cea initiala de acum 20 ani era buna.

    • Mda… pensiile speciale le scadem din 2046 (trebuie predictibilitate pentru bemeficiari). Taxe.si impozite pentru agenti economici valabile peste 2 luni (astia nu au nevoie de predictibilitate).

  2. Bravo. Asta a votat boborul, asta primeste.

  3. Unde e creșterea accizei la combustibili din 3 în 3 luni?! Le-o fi venit mintea la cap?! Nu cred!

  4. Bineinteles ca vor fi aprobate pentru ca nu au alte sanse sa redreseze deficitul. Da, normal ar fi trebuit sa fie schimbari structurale si sistemice in administratia de stat, ANAF-ul sa isi faca treaba si sa colecteze TVA-u si datoriile mari nu TVA-ul pe patrunjel si deasemenea si integ sistemul economic sa lucreze corect si cinstit. Dar aceste schimbari nu s-au intamplat in 30 de ani, ce pretentii avem sa se intample pana in 31.12.

    • „renunțarea la unele cheltuieli minore în ministere” si desfiintarea unor joburi inexistente.
      Restul de taxe vin la cei ce muncesc….

  5. Sa ne comunice pragul, ca sa stim ce sa facem.

  6. Ciolacu, PSD: „nu vor exista cresteri de taxe si impozite”

  7. Jaful USL-ului asupra celor care muncesc și au inițiativă privată în țara asta penibilă continuă în ritm accelerat.
    De speciali, de milițieni, militari și magistrați, de bugetarimea hipertrofiată nu se ating.
    Rețeta e simplă : căpușele îi votează, apoi USL-ul hrănește căpușele din munca noastră. Până când vor emigra toți cei 20-30% care muncesc !

    • Sa plătești taxe la noi, e ca si cum ai da bani unui bețiv. Sa taie din cheltuielile lor, e ultimul lucru la care se gândesc. Să fie transparenți sau cumpătați la administrarea finanțelor publice? O utopie si asta. Chiar nu se face pielea de găină pe ei când văd câți români sunt plecați din țară?

  8. istoria ne spune ca oamenii emigreaza cand au ceva bani in buzunar, nu cand sunt saraci lipiti pamantului. Acum e momentul perfect

  9. Ticalosii…

  10. Pragul pentru micro , se rezolva , mai faci un micro. Pragul la IT , mai faci un micro . Impozitul pe cladiri , e cu dedicatie, sa mai faca unii niste evaluari. O sa stranga la buget fix ca ia din constructii .

  11. E de rău. Pentru noi, evident. Noi, adică non-bugetarii. Pe ăilalți îi doare fix în instrumentele cu care se reproduc.

    • Păi da, politica porcului, își satisfac votanții : bugetarimea, specialii, milițienii, așa zișii magistrați, și pensionarii senili săraci dar votanți de Psd.
      Bugetarii și pensionarii fost bugetari urăsc privații, le spun cei de la Antena 3 și Ghiță Tv zilnic că sîntem bogați și nu plătim suficient.

  12. si astfel se face (parțial) dreptate: se ia de la bogați (ori roman ce muncește cinstit) si se da la cine trebuie (amante, nepoți, frați ai PSD, PNL)

  13. Scutire de impozit ar trebui sa aibă toți care realizează venituri din export. Cât despre proprietăți ar trebui toate impozitate la valoarea de piata, nu doar cele peste 500.000 euro. La fel și terenurile. Nu e normal să plătești impozit mai mare la mașină decât la apartament sau terenuri.

    • Doar ca taxarea asta tare imi e ca e cu dedicatie pentru niste rechini imobiliari care vor sa dea afara din casa niste oameni de prin zona 0 a bucurestiului care n-au de unde sa scoata 10000 euro pe an pentru impozit doar pentru ca a avut norocul sa mosteneasca o casa care e evaluata la 1 milion.

    • @Unu,
      Cred că ai mare dreptate. Apoi, peste 2-3 ani, după ce au pus mâna pe proprietăți, taxa va fi retrasă din „generozitatea” PSD-ului.

  14. Un guvern de toata jena… n-ar lasa din pensiile alea nici un leu ca platesc fraierii

  15. Deci de la ei practic nu taie nimic efectiv! PSD nu a învățat nimic în ultimii 6 ani!

  16. Ok, deci urmează recesiunea.

  17. Așadar tov Câciu, autorul de jure și de facto al d
    ezastrului e bine merçi ministrul MIPE. N’așa?