G4Media.ro

SURSE Părinți „nelegitimi” în conducerea școlilor: Incompatibilități în Consiliile de Administrație ale…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

SURSE Părinți „nelegitimi” în conducerea școlilor: Incompatibilități în Consiliile de Administrație ale școlilor acceptate de Legea Deca le permit reprezentanților consiliilor locale care sunt și părinți în acea școală să intre în forul de conducere al unității

Incompatiblități în conducerea școlilor, acceptate de Legea Deca, avertizează mai mulți profesori pentru Edupedu.ro. Concret, părinții au dublă reprezentare în Consiliile de Administrație ale grădinițelor, școlilor și liceelor care au acceptat în această toamnă, pe locul reprezentanților primăriilor și pe cel al Consiliilor Locale, părinți ai unor elevi care învață la aceleași școli, potrivit surselor noastre. Consiliul de Administrație este forul decizional al școlilor, locul în care se iau hotărârile cu privire la achiziții, la transferuri, la planul de încadrare cu personal didactic, la angajări, sancțiuni disciplinare și la regulamentul școlii.

Potrivit noii Legi a învățământului preuniversitar promovată de Ligia Deca, în Consiliul de Administrație care este format din 7 membri, de exemplu, componența este următoarea:

  • 1 loc este al directorului
  • 2 locuri sunt ale profesorilor
  • 2 locuri sunt ale reprezentanților părinților
  • 1 loc este al primarului sau al reprezentantului primarului
  • 1 loc este al reprezentantului consiliului local

Noua lege a învățământului preuniversitar 198/2023 și legislația subsecventă nu interzic, însă, ca reprezentul primarului și ca reprezentantul consiliului local să fie în același timp și părinți ai unor elevi care învață în școala respectivă. Potrivit surselor Edupedu.ro, mai multe școli au acceptat deja pe locul Consiliului Local un părinte de elev înscris în aceeași unitate de învățământ, reprezentanții părinților fiind în final mai numeroși în forul decizional al școlii decât cei ai cadrelor didactice.

Pericolul ascuns al acceptării în CA-ul școlilor a unor consilieri locali și reprezentanți ai primăriei care sunt și părinți de elevi din aceeași școală este, după cum explică sursele Edupedu.ro, crearea unei majorități favorabile părinților și elevilor, care ignoră poziția profesorilor și deciziile bazate pe datele psihopedagogiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.