G4Media.ro

SURSE Parlamentarii PNL vor vota la vedere învestirea Guvernului Cîțu. Ședințe tensionate…

SURSE Parlamentarii PNL vor vota la vedere învestirea Guvernului Cîțu. Ședințe tensionate și calcule înainte de ședința Parlamentului: Votarea noului Cabinet depinde de mobilizare și de eventualele trădări de la PSD

Învestirea sau respingerea în Parlament a Guvernului Cîțu este încă sub semnul incertitudinii în dimineața zilei în care este programată ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru votul privind noul Cabinet.

Rezultatul din Parlament depinde în mare măsură, pe de o parte, de mobilizarea senatorilor și deputaților, în special a celor de la PNL și din partidele care au anunțat că votează învestirea guvernului.

Pe de altă parte, instalarea sau nu a lui Florin Cîțu la Palatul Victoria va fi influențată și de eventualele trădări din PSD. Marcel Ciolacu a anunțat aseară  că decizia formațiunii este să nu voteze guvernul, dar nu toți liderii social-democrați sunt de acord cu această abordare și nu este exclus ca unii parlamentari PSD să ignore linia trasată de partid.

Ludovic Orban încă face tot posibilul pentru ca Guvernul Cîțu să fie respins, au explicat surse politice pentru G4Media.ro, pentru simplul motiv că instalarea acestuia la Palatul Victoria ar însemna crearea unui nou pol de putere în PNL.

Opinia majoritară în partid este însă alta, pe fondul crize generate de coronavirus, liberalii argumentând că o proastă administrare a situației din sănătate ar veni la pachet cu costuri de imagine incomensurabile pentru partid. De aceea ei insistă pentru instalarea unui guvern cu puteri depline, adică pentru votarea Cabinetului Cîțu.

Argumentele în interiorul PNL pentru a nu-l vota pe Cîțu sunt că el nu este om de partid, a intrat în politică abia în 2016, și prin urmare, nu va putea fi liderul care să ducă formațiunea la liman în condiții optime, traversând criza din sănătate și cele două runde de alegeri programate pentru acest an – localele și parlamentarele.

Liberalii votează la vedere

Surse din conducerea PNL au declarat pentru G4Media.ro că miercuri seară Ludovic Orban a avut o întâlnire în format restrâns la care au mai participat, printre alții, premierul desemnat Florin Cîțu, vicepremierul Raluca Turcan și liderii grupurilor parlamentare din Senat și Camera Deputaților.

Decizia luată a fost ca toți parlamentarii PNL care vor fi prezenți la ședința Parlamentului să voteze la vedere pentru învestirea lui Florin Cîțu.

”Toți ochii vor fi ațintiți spre noi, nu avem altă soluție”, a declarat unul dintre liderii PNL pentru G4Media.ro.

În cadrul întâlnirii s-a discutat inclusiv scenariul depunerii mandatului de premier desemnat de către Florin Cîțu, ca măsură de siguranță că nu va ajunge să fie votat. Varianta a fost însă respinsă din cazua costurilor de imagine mult prea mari pe care le-au previzionat liderii PNL.

Din estimările liberalilor însă, vor fi cel puțin cinci parlamentari PNL absenți la ședința de azi. Unii estimează însă că numărul celor care nu vor veni la Parlament va fi chiar mai mare.

Ședința cu scandal la PSD

Și liderii social-democrați au avut o ședință miercuri seara în care au discutat despre ce vor face la votul de învestitură a Guvernului Cîțu. Liderul interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, a insistat ca parlamentarii PSD să nu voteze guvernul liberal, ceea ce i-a atras furia adversarilor săi partid.

Potrivit unor surse social-democrate, ședința a fost una extrem de tensionată, fiind aruncate apelative de genul ”trădător” și ”prost” la adresa lui Ciolacu.

Decizia anunțată însă de liderul interimar al PSD a fost că parlamentarii partidului nu vor vota învestirea guvernului, dar, pe fondul tensiunilor dintre taberele social-democrate, nu este exclus ca unii senatori și deputați să nu respecte indicațiile trasate de Marcel Ciolacu.

USR, Pro România și ALDE au anunțat că votează Guvernul Cîțu, mai puțin UDMR care se mai gândește

Luând în calcul însă declarațiile publice ale liderilor celorlalte partide parlamentare, șansele Guvernului Cîțu de a fi învestit cresc simțitor. Cu toții fac apel la responsabilitate și la nevoia instalării unui guvern cu puteri depline care să poată gestiona fără niciun impediment criza generată de coronavirus. Cu excepția celor de la UDMR, care au anunțat că vor lua o decizie înaintea ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului, celelalte partide au anunțat că vor vota pentru învestirea Guvernului Cîțu.

”Da suntem în logica de a vota guvernul și a ieși dintr-un scenariu de criză politică, care în acest context e din ce în ce mai ridicol. Să spunem în aceste zile, când oamenii sunt preocupați să-și protejeze bunicii, părinții și copiii, că parlamentul a picat guvernul și în zilele următoare mergem liniștiți la consultări la Cotroceni, este fie iresponsabilitate fie neînțelegere totală a agendei reale a cetățenilor”, a declarat liderul USR, Dan Barna, joi dimineața pentru G4Media.ro.

„Gata cu joaca între politicieni. Joi îl oprim, că, dacă nu îl votăm pe Cîţu, înţeleg, din ce spuneţi, că înseamnă că o luăm din nou de la capăt. Se numeşte un alt Guvern fake, pe care nu-l votează liberalii. Sincer, sper ca joi după-amiază la Parlament să uităm din ce partide facem parte, să uităm interesul de partid şi să avem Guvern. Iar dacă liberalii ajung ca toată lumea să voteze Guvernul lor, numai ei nu, vor fi chiar mai iresponsabili decât a fost PSD care şi-a dat jos propriul Guvern. În 2017, când PSD şi-a dat jos propriul Guvern, a fost o uriaşă greşeală politică, acum dacă PNL nu-şi votează propriul Guvern, deja cred că e vinovăţie faţă de populaţie”, a precizat, la rândul său, și liderul Pro România, Victor Ponta, după consultările de marți de la Palatul Victoria.

„Trebuie adoptate măsuri urgente care se impun. (…) Din vechea dorinţă de a organiza alegeri anticipate a derivat criza politică de faţă. Solicităm şi preşedintelui şi PNL să dea dovadă de responsabilitate şi mâine în Parlament să voteze la vedere Cabinetul Cîţu. (…) Şi colegii mei şi eu vom vota acest Guvern. Vom pleca de la următoarea consideraţie: decât niciun Guvern, mai bine un Guvern slab. Nu am impresia că premierul desemnat este ceea ce trebuie, dar decât să fim în situaţia de a nu avea un Guvern preferăm o soluţie care să creeze premisele necesare pentru a combate în mod eficient criza”, a afirmat și Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, după şedinţa Biroului Politic Executiv al ALDE.

„Pentru că apar zi de zi noi cazuri de persoane testate pozitiv cu COVID-19, consider că măsurile luate până în prezent sunt utile, dar nu suficiente. De aceea, recomand să luăm măsuri ferme care vor ajuta la evitarea unui dezastru, aşa cum este el definit în lege. Trebuie să declarăm stare de urgenţă şi să dăm ţării un Guvern stabil în această săptămână pentru a gestiona cât mai eficient aceasta situaţie nefericită în care ne aflăm”, a scris marţi pe Facebook liderul PMP, Eugen Tomac.

„Vom fi prezenţi, asta este clar, cum vom vota, vom lua o decizie înainte de şedinţă. Eu am convocat la ora 14.00, joi, şedinţa grupurilor reunite şi vom discuta acolo. Există posibilitatea să votăm pentru a învesti Guvernul, dar există şi posibilitatea de a respinge învestirea acestui guvern, depinde şi de decizia Curţii Constituţionale, pentru că, în acest moment, nu trebuie să ne preocupe mai departe varianta alegerilor anticipate şi, sigur, nici populaţia nu este interesată de alegeri anticipate. Ceea ce vedem noi astăzi din toate discuţiile şi din toate sondajele, încet-încet pofta pentru alegerile anticipate dispare, ceea ce este absolut normal. Şi atunci trebuie văzut, vom discuta şi cu colegii din PNL, până la urmă este guvernul lor, este un guvern monocolor. Împotriva voinţei PNL să pui un guvern, nu ştiu dacă e varianta cea mai bună, vom mai discuta cu ei şi în funcţie de aceste discuţii vom lua o decizie, dar vom fi prezenţi în sală şi vom asigura cvorumul 100%”, a declarat, la rândul său, liderul UDMR Kelemen Hunor, marţi, după consultările de la Palatul Victoria.

Potrivit matematicii parlamentare, PNL, USR, Pro România, PMP, ALDE și minoritățile au împreună 225 de senatori și deputați. Dacă UDMR va lua decizia de a vota învestirea Guvernului Cîțu, numărul susținătorilor crește la 255 de parlamentari. Acestora li s-ar putea adăuga și cei de la PSD care nu respectă decizia luată de Marcel Ciolacu de a nu vota guvernul. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple, pentru că vor exista absenți din toate partidele și, de asemenea, parlamentari care ar putea vota împotriva Cabinetului Cîțu chiar din partidele care au anunțat că îl susțin.

Pentru învestirea guvernului sunt necesare minimum 233 de voturi.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Tzara arde si babele se piaptana !!! RUSINE !!!

  2. Interesant: daca pnl nu voteaza este in regula, daca psd nu voteaza este tradare si la finalul zilei ambele partide sunt o mizerie

  3. Pocăiți-vă, sfârșitul lumii se apropie!

  4. Citu e pe post de Viorica ,probabil tot Orban conduce guvernul.

    • Cam da!

  5. Manevră pesedistă cu votul ”la vedere”. Votul trebuie să fie secret în toate situațiile, cine votează ”la vedere” ar trebui exclus din parlament. sabotează esența votului ca o acțiune secretă.

  6. S-a întâmplat ceva cu Bad, cere pocăință, să fie un semn rău? El care, orice poziție contrară ai avea la PNL, te face aparținător mafiei propsd, înainte era și ald, dar acuma ald este în PNL, fiind exclus din poezia recitată. La cât i-ai înjurat pe unii pe aici, e cazul să te pocăiești, distinse Bad, altfel vei ajunge pe mâna lui Scara, iar tratamentul va fi unul pe măsură. Fundul iadului te va paște, focul veșnic și clocotul cazanelor îți vor veni de hac.

  7. Catu a fost numit la misto, ca cel mai mare prost care sigur va provoca respingerea guvernului si alegeri anticipate. Viata bate filmul … Acuma toti vor sa-l voteze. Chiar si Iohannis. Ce circ ne asteapta cu acest guvern. O sa fie super interesant. Omul asta nu stie sa taca.

    Ce sa zic, este omul providential.