SURSE: Parlamentul European pune condiții dure pentru a accepta acordul istoric din UE – mecanism mai puternic pentru statul de drept, creșterea finanțării pentru cercetare și mediu din noi taxe, echilibru de gen obligatoriu pentru accesarea fondurilor europene
Liderii grupurilor politice din Parlamentul European se pregătesc de o confruntare dură cu Consiliul European pe marginea acordului negociat timp de patru zile prin care șefii de stat și de guvern au convenit atât bugetul UE pentru viitorii șapte ani, cât și bugetul facilității de relansarea economică.
Un draft de rezoluție a Parlamentului European, consultat de G4Media.ro, arată că parlamentarii salută acordul din Consiliul European, dar deplâng scăderea viitorului bugetul multianual al UE față de propunerea făcută de Comisia Europeană. Europarlamentarii cer, în draftul care ar putea suferi modificări, majorarea bugetului pentru perioada 2021-2027 din impunerea unor taxe la nivel european (în majoritate taxe ”verzi”, pe produsele de plastic și emisiile de carbon).
De asemenea, europarlamentarii cer întărirea mecanismului care leagă fondurile europene de respectarea statului de drept, un instrument enunțat mai degrabă vag în concluziile Consiliului European și greu de pus în practică.
Europarlamentarii scriu în draftul citat că ”regretă cu tărie” faptul că în Consiliul European s-au slăbit semnificativ eforturile făcute de Comisie și Parlament pentru a susține principiul statului de drept. Mai mult, eurodeputații cer ca declanșarea mecanismului să fie mult mai simplă, iar deblocarea fondurilor pentru un stat care nu respectă principiile statului de drept să fie mult mai complicată (printr-o procedură din Consiliul UE numită ”majoritate calificată inversată”).
În plus, Parlamentul cere să fie parte a acestor decizii.
În plus, eurodeputații amenință că nu vor da un vot în orb pentru acest acord fără o reformă a resurselor proprii ale UE, inclusiv prin introducerea de noi resurse (taxe europene) care să ajute statele membre să plătească împrumuturile luate prin mecanismul de relansare economică (Next Generation EU).
Printre alte cereri ale Parlamentului European se numără încetarea mecanismului de rebate-uri (sume pe care UE le plătește statelor net-contributoare), dar și impunerea unei cote de gen în proiectele finanțate de viitoarele fonduri UE.
Europarlamentarii avansează în draftul citat și un termen-limită pentru finalizarea negocierilor cu restul instituțiilor europene, și anume finalul lunii octombrie.
De altfel, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat deja că legislativul e nemulțumit de formula privind statul de drept și va cere clarificări privind legarea fondurilor europene de statul de drept, după ce această chestiune a fost lăsată deschisă de liderii europeni la summitul de săptămâna aceasta.
Sursa Foto: Parlamentul European
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii