G4Media.ro

Percheziții la administratorii de la Ferma Dacilor și la Primăria Gura Vadului…

Sursa Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Percheziții la administratorii de la Ferma Dacilor și la Primăria Gura Vadului / Mai multe persoane audiate, printre care și patronul

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova efectuează, marți dimineața, opt percheziții la administratorii firmei Ferma Dacilor și Primăria Gura Vadului, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, mai multe persoane sunt audiate la această oră, printre care și patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu. Fiul acestuia a murit în incediul care a mistuit pensiunea a doua zi de Crăciun.

Procurorii anunță, într-un comunicat, că au fost emise și puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcții publice în cadrul autorității publice cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului. Pensiunea Ferma Dacilor, care nu avea autorizație de construcție și de incendiu, a fost mistuită de un incendiu a doua zi de Crăciun. Opt persoane și-au pierdut viața.

Ora 17.15 Procurorii au anunțat, marți, că au fost reținuți Cornel Dinicu și cei doi patroni ai firmei care deține oficial pensiunea Ferma Dacilor din Tohani. Este vorba despre Adrian Vitomir Ristin și Marian-Viorel Olteanu, care dețin în procente egale Ferma Dacilor Production SRL. În dosar sunt cercetați pentru fals intelectual și abuz în serviciu și fostul și actualul primar al comunei Gura Vadului.

Cornel Dinicu se prezenta ca patron al pensiunii Ferma Dacilor, însă în acte pensiunea aparține firmei Ferma Dacilor Production SRL, în care Dinicu nu are oficial nicio calitate.

Procurorii mai arată, într-un comunicat de presă al parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, că sursa probabilă a incendiului din 26 decembrie, în urma căruia au murit opt oameni, a fost „efectul termic al curentului electric”. Potrivit unor specialiști consultați de G4Media.ro, acest lucru înseamnă că s-a încins instalația electrică de la suprasolicitare. Detalii aici.

Ora 16.31 Avocatul fostului primar al comunei Gura Vadului Constantin Lungu, chemat la audieri în dosarul Ferma Dacilor, afirmă că se aşteaptă ca atât clientul său, cât şi actualul primar al comunei şi funcţionara de la urbanism din Primăria Gura Vadului să fie reţinuţi în dosarul care vizează incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor. Apărătorul spune că a primit o filmare din care reiese că focul s-a extins pe două laturi ale clădirii, ceea ce îl face să creadă că incendiul a fost provocat de o mână criminală, relatează News.ro.

”Atribuţiile unui funcţionar cu calitate de primar pe legea privind disciplina în construcţii sunt de emiterea acestor certificate. Acuzaţia procurorilor este că emiterea acestor certificate a dus, în final, la acest tragic eveniment. Nu este vorba despre nicio acuzaţie de favoritism, nu este vorba despre nicio acuzaţie dacă vă referiţi la fapte de corupţie. Este vorba despre certificate de extindere şi de intrare în legalitate. Ceea ce trebuie să ştiţi este că domnul Dinicu era într-o procedură judiciară de intrare în legalitate, inclusiv într-o procedură litigioasă, cu mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată. Din punctul meu de vedere, tragedia de la Ferma Dacilor începe să se apropie din ce în ce mai mult de tragedia de la Colectiv, am mari semne de întrebare cu privire la vina acestor funcţionari publici”, a declarat, marţi, Adrian Georgescu, avocat al fostului primar al comunei Gura Vadului, Constantin Lungu.

Acesta a amintit că fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost achitat în dosarul în care a fost acuzat de infracţiuni legate de incendiul de la clubul Colectiv.

El spune că se aşteaptă la reţinerea fostului primar, a actualului primar ai comunei Gura Vadului şia funcţionarei care se ocupă de urbanism în Primăria Gura Vadului.

”Mă aştept la dispunerea, în cursul acestei zile, la emiterea unei ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. De aici încolo, depinde doar de procurorul de caz dacă va merge mai departe cu propunere de arestare preventivă sau nu”, adaugă avocatul.

Întrebat dacă şi părerea sa este aceea că a fost vorba despre o mână criminală, el spune că, în urma analizării unei filmări pe care o are, a constatat că incendiul s-a propagat

”Eu am intrat în posesia unei filmări, nu sunt specialist dar raportat la modul de propagare a acestui incendiu eu nu exclud varianta unei mâini criminale. Propagarea diferită a incendiului pe două dintre laturile acestei clădiri, dacă era vorba despre o propagare din interior, din punctul meu de vedere cred că focul se distribuia într-o altă formă, nu în forma care apare în această filmare. Eu cred şi nu exclus varianta unei mâini criminale”, mai spune avocatul.

Acesta a precizat că şi-a sfătuit clientul, pe fostul primar Constantin Lungu, să nu dea nicio declaraţie în dosar, ceea ce fostul edil a şi făcut.

Ora 11.02 Parchetul General a anunțat oficial perchezițiile. Redăm mai jos comunicatul integral:

”La data de 31 decembrie 2023, în dosarul privind incendiul care a avut loc la data de 26 decembrie 2023 la Complexul turistic „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea a trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal), trei infracțiuni de uz de fals (art. 323 teza I Cod penal), trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal) și trei infracțiuni de abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 Cod penal), toate vizând aspecte privind situația juridică a imobilului în care a avut loc incendiul.

În cursul zilei de azi, 2 ianuarie 2024, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au fost efectuate opt percheziții domiciliare la adresele unde locuiesc efectiv sau își au domiciliul 7 persoane fizice, în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare a datelor informatice care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale.

În vederea continuării cercetărilor, au fost emise și puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcții publice în cadrul autorității publice cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urmanismului.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare, iar pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.
Precizăm că aceste activităţi nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”

Context

Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova, a fost mistuită de un incendiu în a doua zi de Crăciun, iar trei adulți și un copil au fost găsiți carbonizați. Compania a făcut afaceri de 5,5 milioane de lei și un profit de 2 milioane de lei, anul trecut. Cornel Dinicu, cel care se prezenta drept patron, afirma într-un interviu că avea probleme cu autorizațiile, care veneau greu. „Dacă stăteam după ei, nu se realiza niciodată proiectul ăsta”, spunea el.

Firma iniţială pe care era operat businessul este Ferma Dacilor Tradiţional, însă această figurează radiată deja de mai mulţi ani. La aceeaşi adresă însă, apare firma Ferma Dacilor Production SRL, înregistată în anul 2016 în Tohani, județul Prahova, care oferă „facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”.

Compania a înregistrat rezultate bune și în creștere încă de la înființare. În 2022, afacerile au urcat cu 30%, până la 5,5 milioane de lei. Profitul a crescut și el cu 22%, la 1,9 milioane de lei. Numărul de angajați urcase de la 6 la 11. Compania avea, totuși, și datorii în creștere, la 1,1 milioane de lei.

Ferma Dacilor Production SRL este deținută în procente egale (50%) de Adrian Vitomir Ristin și Marian-Viorel Olteanu. Marian-Viorel Olteanu mai deține (95%) împreună cu Elena Coralia Olteanu (5%) și firma Mitan TotalCons SRL, înființată în 2017 în Călugăreni, Prahova, cu obiect de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Adrian Vitomir Ristin mai deține (100%) și firma Burebista Carmangerie SRL, înființată în 2019 în Mizil, Prahova, cu obiect de activitate „Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre)”

Cu toate acestea, drept patron se prezenta Cornel Dinicu, „discret antreprenor” prahovean. Cornel Dinicu era în 1996 liderul unui clan de bodyguarzi din cartierul studențesc Regie. Un an mai târziu este arestat și condamnat la 4 ani de închisoare pentru amenințare și lovire. Este implicat apoi în Afacerea „Portbagajul” care a dus la demiterea șefului Poliției Capitalei, iar în 2007 se consumă ultimul moment în care Dinicu apare în media din postura de om certat cu legea: potrivit ziarelor de atunci, SIE îl urmărea pe Cornel Dinicu până în Sierra Leone într-un dosar al minelor de diamante. De atunci, Dinicu investește într-o piscină în Mizil și, mai recent, în Ferma Dacilor din Prahova, scrie Economedia.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. De ce oare l-or fi deranjat pe sărmanul om cu audierile, ar fi trebuit să-l lase în pace și să-l compătimească pentru că i-a murit copilul!

    Doar domnia-sa NU este la fel precum ceilalți infractori, care sunt reținuți după ce-și ucid copiii, ci este un infractor (cu două condamnări privative de libertate) apropiat al șefului Direcției de Informații a Armatei! Domnia-sa este o personalitate, un om important în societatea românească!

  2. E clar din precizările media de până acum,ce invocă surse oficiale,că de la începutul activității și până spre finalul anului 2020,firma nu a avut autorizație de construcție pe edificiile tip construcție în care a funcționat,situație care făcea propozabila la instanță de către primărie solicitarea de demolare a respectivelor construcții(s-a vehiculat public chiar de către primul ministru că a existat o hotărâre judecătorească de demolare ,dar s-a renunțat la ea).Perchezițiile derulate acum par să aibă legătură cu această stare de fapt și cu infracțiunile de fals,uz de fals și abuz în serviciu pentru care s-au extins cercetările penale.

    • „Perchezițiile derulate acum par să aibă legătură cu această stare de fapt…”

      Da, domnule, dar sunt prea recente!
      Prietenul acesta al serviciilor de informații și al cleptocrației PSD-PNL (a se vedea declarațiile domnului H Constantinescu) trebuia percheziționat de organele de anchetă peste cel puțin o lună, pentru că nu cred că a avut suficient timp să distrugă toate probele incriminatorii.

  3. Interesează cui au aparținut pănă la finalul anului 2020 terenul/terenurile pe care s-au edificat construcțiile și dacă și cum s-a realizat eventual transferul dreptului de proprietate către firmă.