SURSE Premierul Dăncilă a decis retragerea lui Ioan Mircea Pașcu, propus comisar european fără portofoliu pentru câteva săptămâni/ Pașcu ar fi urmat să fie audiat azi în Parlamentul European
Premierul Dăncilă a decis retragerea lui Ioan Mircea Pașcu, propus comisar european fără portofoliu pentru câteva săptămâni, până la intrarea noii Comisii Europene în funcție la 1 noiembrie, după ce guvernul estonian a anunțat luni că-și retrage propunerea, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles. Pașcu ar fi urmat să fie audiat miercuri dimineața în Conferința Președinților din Parlamentul European (liderii de grup politic), astfel încât nu este clar în acest moment dacă audierile vor mai avea loc.
Socialiștii europeni ar fi făcut presiuni marți după-amiază ca România sa-și retragă candidatul, europarlamentarii români dând asigurări că guvernul de la București a inițiat deja procedurile de retragere a candidaturii lui Pașcu.
Și liderul europarlamentarilor PPE, germanul Manfred Weber, a făcut marți un apel la premierul Viorica Dăncilă să retragă propunerea ca Ioan Mircea Pașcu să fie numit comisar european fără portofoliu pentru doar câteva săptămâni, subliniind că ar fi o risipă inacceptabiilă din banii contribuabililor.
Estonia a anuțat luni că renunță la postul de comisar european fără portofoliu, Kadri Simson urmând să ajungă la Bruxelles doar când noua comisie condusă de Ursula von der Leyen va intra în funcție de la 1 noiembrie.
G4Media.ro a dezvăluit vineri că șefa Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, Monika Hohlmeier îi atrage atenția președintelui legislativului de la Bruxelles, David Sassoli, într-o scrisoare, că numirea unor comisari fără portofolii pentru doar câteva săptămâni nu poate fi justificată din punctul de vedere al principiului bunei gestiuni financiare.
Mandatul actualei Comisii europene, condusă de Jean Claude Juncker, expiră la finalul lunii octombrie. Echipa a rămas fără doi dintre membri după ce Corina Crețu și Andrus Ansip (Estonia) au fost aleși europarlamentari, iar în locul lor au fost nominalizați, de către guvernele de la București și de la Talin, Ioan Mircea Pașcu, respectiv Kadri Simson.
Hohlmeier avertizează în scrisoarea transmisă președintelui Parlamentului European că instalarea celor doi noi comisari ar costa două milioane de euro, câte un milion pentru fiecare, și cere ca audierea programată pentru 11 septembrie în comisia pe care o conduce să se transforme într-o simplă discuție cu cei doi.
Potrivit site-ului en24.news, Pașcu (70 de ani) ar putea încasa o pensie de comisar european pentru câteva săptămâni de activitate. Această pensie reprezintă între 45 și 60% din salariul de comisar (care înseamnă cam 20.000 de euro lunar fără alte beneficii). Acestea sunt regulile UE, iar orice încărcări de a lega plata pensiei de durata mandatului au eșuat în trecut.
În replică, Ioan Mircea Pașcu a scris pe Facebook că nu va beneficia de pensie, întrucât ar avea nevoie de minimum un an de activitate.
”Nu am dreptul sa încasez pensie de la Comisie, întrucât nu am minimum de 1 an de lucru! In general, abia aștept momentul in care voi putea spune public tot ce s-a întâmplat cu adevărat, referindu-ma atât la politica “bizantina” a Bruxelles-ului, cât și la absenta sprijinului de acasă, din partea celor care se bat cu cărămida in piept ca nu pot dormi de grija României, a romanilor și a intereselor lor, pentru care sunt gata sa își dea și viața …”, a scris Pașcu.
Guvernul României nu a răspuns până la ora publicării articolului solicitărilor G4Media.ro referitoare la o eventuală retragere a lui Ioan Mircea Pașcu.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii