Surse: Procuroarea Adina Florea, candidata lui Tudorel Toader la şefia DNA, a fost numită ca adjunct la Secţia pentru anchetarea magistraţilor. De azi, noua secţie a devenit operaţională
În prima zi de lucru, şefa noii Secţii pentru anchetarea magistraţilor, Florena Esther Sterschi, a propus-o ca adjunct pe procuroarea Adina Florea, candidata lui Tudorel Toader la şefia DNA. Numirea propriu zisă a fost făcută deja de preşedintele CSM, judecătoarea Simona Marcu.
Cât câștigă Adina Florea. Potrivit surselor G4media, ea va câștiga lunar în jur de 15.000-16.000 de lei la care se adaugă aproape 10.000 de lei diurne în condițiile în care este asimilată detașaților și are domiciliu în altă localitate.
De astăzi, toate dosarele cu magistrați, inclusiv arhivele, vor fi preluate de noua secție. Este vorba de peste 1400 de dosare din întreaga țară, potrivit procurorului general al României, Augustin Lazăr. În jur 300 de dosare vor veni de la DNA, peste 260 de la Secția de urmărire penală și criminalistică (SUPC), câteva de la DIICOT și Secția Parchetelor Militare, restul de la cele 16 parchete de pe lângă curțile de apel din țară, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.
Adina Florea va fi anchetată de colegii ei. Vor fi preluate la Secția pentru magistrați inclusiv dosarele de la DIICOT și SUPC privind protocolul publicat de Vâlcov, cauze care o vizează pe Adina Florea, candidata lui Tudorel Toader la șefia DNA, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro. Prin urmare, Adina Florea ar putea fi investigată chiar de colegii ei.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului General, secţia pentru magistraţi va avea competenţă de a ancheta inclusiv membrii CSM.
„Astfel cum prevăd dispoziţiile art.881, coroborate cu dispoziţiile art. III din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, azi, 23 octombrie 2018, a devenit operaţională Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Secţia are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi judecătorii şi procurorii militari, secţia păstrându-şi competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de judecători şi procurori sunt cercetate şi alte persoane.
Dosarele aflate în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la alte unităţi de parchet, precum şi dosarele soluţionate până la acestă dată care privesc infracţiuni săvârşite de judecători sau procurori se preiau de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”, se arată în comunicatul PICCJ.
Comisia de la Veneția a recomandat renunțarea la înființarea acestei secții, însă cu toate acestea ea a devenit operațională începând de azi, 23 octombrie.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii