G4Media.ro

OFICIAL Procurorii DNA refuză să-și suspende activitatea în timp ce DIICOT oprește lucrul…

Sursa foto: Pixabay / Montaj

OFICIAL Procurorii DNA refuză să-și suspende activitatea în timp ce DIICOT oprește lucrul în semn de protest față de reforma pensiilor speciale

UPDATE: Adunarea generală a procurorilor DNA a decis să protesteze față de modificările privind vârsta de pensionare și impozitarea suplimentară a pensiilor de serviciu, fără însă să suspende activitatea, așa cum au făcut colegii lor de la DIICOT.

Vezi mai jos comunicatul DNA:

”În urma ședinței de ieri 26.06.2023 de la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la care au participat Procurorul general al României, membri ai Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii-șefi ai Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel, și în sistem videoconferință, prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale privind stadiul discuțiilor purtate cu reprezentanții celorlalte autorități ale statului în legătură cu proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților, a fost convocată pentru data de 27.06.2023 Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, de către procurorul-șef Direcție.

În cadrul adunării au fost supuse discuțiilor concluziile ședinței din data de 26.06.2023 de la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a decis în unanimitate să reiterăm faptul că proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților, prin modificările arbitrare ale condițiilor de pensionare a procurorilor și judecătorilor, este de natură să creeze disfuncții și inechități fără precedent în sistemul judiciar.

Aceste efecte se vor produce în contextul subdimensionării schemelor de personal raportat la volumul de activitate, lipsei cronice a resurselor umane și a unor condiții adecvate desfășurării activității de urmărire penală.

Atragem încă o dată atenția că proiectul de lege nu a avut un studiu prealabil de impact, procedura legislativă desfășurându-se fără o consultare reală a sistemului judiciar și o dezbatere aprofundată.
Ca atare, având în vedere iminenta adoptare a noii legislații, anunțată pentru data de 28.06.2023, și efectele severe preconizate în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar, din perspectiva resursei umane, care să permită adoptarea unor soluții echitabile și funcționale, s-a hotărât transmiterea publică a unui mesaj instituțional ferm de dezaprobare a modului de derulare a procedurii legislative cu ignorarea argumentelor promovate constant la nivelul sistemului judiciar și de susținere a protestului din cadrul sistemului judiciar.

Menționăm faptul că forma de protest adoptată la nivelul DNA nu va afecta lupta împotriva corupției”, este comunicatul DNA. 

Articolul inițial: 

Procurorii DNA au votat marți în adunarea generală să își continue activitatea, au declarat pentru G4Media surse oficiale. În schimb, procurorii DIICOT oprește au votat pentru suspendarea activității în semn de protest față de reforma pensiilor speciale, potrivit surselor citate.

Magistrați din mai multe instanțe și parchete au anunțat în ultimele două săptămâni proteste față de intenția coaliției PSD-PNL de a modifica modul de acordare a pensiilor speciale.

Spre exemplu, Tribunalul București a decis săptămâna trecută să amâne pe termen nelimitat toate dosarele, cu excepția celor urgente, iar procurorii de la majoritatea parchetelor au suspendat urmăririle penale.

Coaliția de guvernare a anunțat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistrați și va schimba modul de calcul al pensiei astfel încât să fie luate ca bază veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate.

Magistrații susțin că modificarea pensiilor speciale ar încălca independența justiției. Pensiile megistraților sunt printre cele mai mari pensii din sistemul bugetar, iar reforma pensiilor speciale a fost asumată de guvern prin PNRR.

Decizia magistraților va avea impact și asupra mediului de afaceri, dat fiind că multe litigii comerciale ajung în instanțe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Noi ăștia care producem in țara asta si platim taxe de toate felurile, nu suntem mulțumiți de ceea ce primim in schimb. Justiția este o glumă! La fel si pensiile pe care le platim acolo! In loc sa platim pensii speciale, mai bine infiintam alrlte structuri care sa controleze ceea ce fac procurorii! Si sa scoatem politicul din ecuație.

    • si mie urmeaza sa mi se taie salariul cu 20% … dar nu am cum sa protestez pentru ca lucrez la privat

  2. Ce oameni pot fi aceia care își caută o slujbă doar pentru ca primesc salariu bun si ies la pensie la 45 de ani? Cum sa angajezi asa ceva? Ce motivație are un om care isi doreste asa ceva?

  3. DNA-ul este secția de lux a procuraturii. Acolo deschiderile și chemările se făceau mult după prima cafea de dimineață. Uneori și vipurile invitate la dat cu subsemnatul beau o cafea cu procurorii. Sunt vârful procuraturii, merită mai mulți bani decât alții și totuși înțeleg situația. Felicitări! DICOT-ul a fost secție de pălmași. Necesari. Răspundeau de interlopi și făceau greu față, dacă făceau. Ei veneau cu capra pe la primii zori și se rugau să nu greșească adresa. Au mai avut și belele gen Bica și Horotniceanu la conducere. Acum sunt în cadrul protestelor pe aceeași linie cu restul.

  4. Atâta timp cât orice dezbatere despre eliminarea pensiilor speciale se poartă întotdeauna cu referire la „excepții” , e normal ca toți ceilalți ce urmează sa nu mai facă parte din aceste „excepții” sa se revolte. Pensiile speciale ar trebui anulate toate, inclusiv cele militare (adică ale securiștilor) și ale judecătorilor care sunt unealta securiștilor și a politicienilor. Dacă nu mai ești în activitate de ce vrei sa mai fi special și să te plătim pentru ce ai fost și nu pentru ce ești, adică tot un pensionar?

  5. Sunt mai mult decât pensii speciale, sunt pensii nesimțite. Speciale sunt prin felul ticălos în care se calculează dar prin suma rezultată sunt pensii nesimțite în cel mai înalt grad și așa ar trebui numite. Cum sunt și beneficiarii lor.

  6. „Magistrații susțin că modificarea pensiilor speciale ar încălca independența justiției” – ce departe au dus-o frate! :))