SURSE Raport MCV critic cu România, laudativ cu Bulgaria: Secția specială împiedică lupta anticorupție/ Modificările la legile justiției, desființate/ Critici la adresa Liei Savonea și unei părți din CSM/ Acțiunile ministrului Birchall și referendumul președintelui au evitat activarea articolului 7
Raportul MCV din acest an, care urmează să fie dat publicității la Bruxelles astăzi după-amiază, este foarte critic la adresa evoluției din justiție, iar pentru prima dată Bulgaria este decuplată de România. Experții europeni menționează că în timp ce Sofia respectă criteriile pentru ridicarea mecanismului de monitorizare, Bucureștiul nu, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles.
Vedetele negative ale raportului sunt Secția Specială, Parlamentul cu modificările aduse legilor justiției, mandatul ministrului Tudorel Toader, tratat distinct de mandatul ministrului Ana Birchall, ale cărei acțiuni sunt lăudate în raport. Potrivit surselor G4Media.ro, în evaluarea experților de la Bruxelles se menționează în clar că ”Secția Specială împiedică lupta împotriva corupției”.
Despre modificările la legile justiției se arată că ”amendamentele care au accelerat înființarea secției speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați și schimbările succesive în ce privește condițiile de numire a procurorilor au amplificat îngrijorările și neîncrederea în aceste modificări. În mod special, unele amendamente par să fi operat schimbări la lege pentru a servi interesele anumitor persoane”. O aluzie clară, între altele, la fostul lider PSD, Liviu Dragnea.
În raportul MCV scrie, potrivit surselor G4Media, că ”abordarea cazurilor de mare corupție a fost afectată în mod negativ de transferul multor dosare către secția specială, care are competența de ancheta nu doar magistrați, ci și alte persoane”.
În ce privește activitatea DNA, raportul MCV notează că deși activitatea instituției a scăzut în intensitate, lupta anticorupție continuă, iar șeful interimar a reușit să țină Direcția în echilibru.
De notat că pentru prima dată în ultimii ani, o parte din CSM este criticat împreună cu președintele instituției, Lia Savonea, menționată explicit în raport, ceea ce reprezintă o premieră. Despre Savonea și o parte din membrii CSM, raportul menționează că ”ridică semne de întrebare în ce privește imparțialitatea politică”. Raportul notează că actualul perședinte al CSM și o parte dintre membri contină să apere modificările aduse legilor justiției, criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO.
De subliniat că, sub conducerea Liei Savonea, Consiliul Superior al Magistraturii are parte de critici, în condițiile în care precedentele rapoarte s-au referit laudativ la activitatea instituției.
Note bune primesc în raport ministrul justiției, Ana Birchall, și președintele Klaus Iohannis, pentru organizarea referendumului pe justiție, cei doi contribuind prin acțiunile lor la evitarea activării articolului 7 împotriva României (suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE).
Și activitatea Agenției Naționale de Integritate este lăudată, Camera Deputaților primește o bilă albă pentru desființarea comisiei Iordache, iar Senatul este criticat pentru că a refuzat să ridice imunitatea fostului ministru al sănătății, Florian Bodoc, și a fostului președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au mai declarat sursele G4Media.ro care au consultat raportul MCV.
Context
Publicarea raportului MCV a fost precedată de un nou moment tensionat între o parte din CSM și ministrul Ana Birchall.
CSM a solicitat prelungirea termenului de dezbatere a ultimului raport MCV. Într-un comunicat dat publicității pe 19 octombrie, se impută MJ că a informat președintele și vicepreședintele Consiliului abia vineri că sâmbătă, la ora 12, un reprezentant al CSM va trebui să se prezinte la sediul Ministerului pentru dezbatere, o condiție fiind ca acesta să dețină certificat ORNISS deoarece raportul este un document claisificat.
În comunicatul emis în numele CSM, se spune că este ”fără precedent și inadmisibil” ca documentul să poată fi consultat doar pentru o scurtă perioadă și numai de către membrii cu acces la informații clasificate. În acest condiții, CSM nu își poate îndeplini atribuțiile constituționale.
Ulterior, ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a precizat că proiectul de raport privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare are statut de document clasificat pentru a respecta cerinţele Comisiei Europene şi nu au existat abateri în anii anteriori nici în privinţa procedurii urmate, nici în privinţa termenului de răspuns din partea autorităţilor române.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii