G4Media.ro

SURSE Rectori timp de 20 de ani. Legea Deca le deschide rectorilor…

Foto: Pixabay.com

SURSE Rectori timp de 20 de ani. Legea Deca le deschide rectorilor calea pentru încă 2 mandate în fruntea universităților, indiferent de câte au avut până acum: Proiectul resetează numărătoarea mandatelor pentru actualii rectori

Proiectul Legii învățământului superior elaborat de ministrul Ligia Deca le deschide calea rectorilor să rămână la șefia universităților încă 8 ani, indiferent de numărul mandatelor pe care le-au avut deja, potrivit surselor Edupedu.ro. Concret, proiectul de lege inițiat de fostul consilier al președintelui Klaus Iohannis prevede că o persoană va putea ocupa funcţia de rector la aceeași universitate cel mult două mandate de câte patru ani și că “la finalizarea actualului mandat‚ noile organe de conducere ale instituţiilor de învăţământ superior se vor stabili în baza prezentei legi”, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.

  • Spre comparație, Legea Miclea-Funeriu în varianta aprobată în 2011 a reușit să stopeze fenomenul rectorilor pe viață introducând în lege prevederea următoare: “O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.”

Cele două prevederi din Legea Deca – ce nu fac nicio referire la mandatele trecute – resetează practic numărătoarea mandatelor în cazul rectorilor actuali. Indiferent dacă vorbim despre rectori cu unul sau trei mandate (adică 12 ani) la șefia universităților, aceștia vor beneficia de o “ștergere” a mandatelor trecute, potrivit surselor noastre. În cazul a 10 rectori, perspectiva este de a conduce universitățile timp de 20 de ani. Este vorba despre rectorii care sunt deja la al treilea mandat de rector, deci sunt în această funcție de 12 ani.

Conform surselor Edupedu.ro, argumentul “legea nu retroactivează” așa că rectorii en titre pot candida încă două mandate care să cumuleze 8 ani, pe lângă cei 12 ani pe care îi au deja la conducerea universităților a fost folosit inclusiv în ședința de marți a coaliției de guvernare. Potrivit surselor citate, tocmai pentru că legea nu face deloc referire la mandatele trecute, liderii partidelor au acceptat marți eliminarea sintagmei “succesive‚ complete” din articolul 137 despre care Edupedu.ro a scris în exclusivitate, precizare ca limita mandatele de rector la două numai în cazul în care mandatele erau complete.

Mandatele rectorilor în proiectul Legii învățământului superior inițiată de Ligia Deca:

Art. 137 – (5) Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeași instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. De unde concluzia: geaba scoli inalte pe meleguri „intelepte”, pan’la urma, tot omu’ sfinteste/murdareste locu’! P.S. Pentru cine nu stie, doamna „ministru” ii scolita prin tot vestu’ mai putin salbatic. Si ce daca? Caracterul „oamei” isi spune cuvantu’, din pacate, in cazul nostru e vorba de viitorul copiilor si mediul scolar viciat profund pregatit pentru ei de doamna in cauza.

    • doamna E O MARIONETA!

      NOMENKLATURA VENALA A HOTARAT. CE S-A „DISCUTAT” LA INTALNIREA ciuca – REKTOZAURI ?

  2. Numarul maxim de mandate limitat la 2 nu e din legeaFuneriu. Este de dinainte, din legea 84 din 1995 (legea Maior – PSD). Art 93 alin 2: „…O persoana nu poate ocupa functia de decan sau de rector mai mult de doua mandate succesive…”
    Hai sa nu mai laudam aiurea si sa fim un pic exacti!

  3. Legi fanariote pentru înciocoirea paraziţilor sau cum să delapidezi 100% legal în statul infracţional organizat.