G4Media.ro

SURSE Reprezentanta unei asociații a petroliștilor, care conduce o companie detinuta de…

SURSE Reprezentanta unei asociații a petroliștilor, care conduce o companie detinuta de Gazprom, invitat unic la negocieri cu guvernul pentru modificarea Legii petrolului

Consilierul premierului pe probleme de energie, Florin Ciocănelea, a transmis joi dimineața o invitație pentru negocieri privind modificarea Legii petrolului doar către președintele ROPEPCA (Asociația Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră), Saniya Melnicenco, reprezentanta companiei Nis Petrol, deținută de Gazprom, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Celelalte structuri asociative din industrie nu au primit invitații pentru întâlnirea programată tot pentru azi, la ora 13.00.

Mai precis, nu au primit invitații nici Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), din care face parte Romgaz – cel mai mare producător de gaze, nici Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), din care fac parte ExxonMobil și Black Sea Oil & Gas.

Legea petrolului este o lege-cheie pentru industria extractivă din România, și nu e clar ce modificări intenționează să facă guvernul.

Reamintim că o măsură luată de guvernul Dăncilă în decembrie 2018, prin OUG 114, a fost extrem de benefică pentru Gazprom. Astfel, cei mai mari producători de gaz din România, Romgaz și Petrom, au fost obligați de OUG 114 și un ordin al ANRE (arbitrul pieței energetice) să importe cantități uriașe de gaz pentru centralele electrice proprii de la Iernut și Brazi, după cum arată cele două companii în răspunsuri pentru G4Media.ro. În paralel, Romgaz și Petrom erau obligate să vândă gazele naturale din producția proprie către 81 de firme alese pe sprânceană, printre care combinatele falimentare ale lui Ioan Niculae.

UPDATE 2: Florin Ciocănelea a făcut următoarele precizări pentru G4Media.ro: ”Discuțiile nu s-au purtat cu un reprezentant al Gazprom, ci cu reprezentanții ROPEPCA, asociație care reprezintă 13 companii din domeniul petrolier. Discuțiile au început acum peste un an, iar la discuțiile anterioare au fost invitați si FPGG și ARCOMN. După aceste întâlniri comune, am considerat că e bine să discutăm cu fiecare asociație în parte, după care să avem o discuție comună cu toți reprezentanții. La discuțiile de azi au participat si reprezentanții ANRM și ai OMV Petrom, ca membru ROPEPCA, plus toată conducerea ROPEPCA.

UPDATE 1: ROPEPCA a remis G4Media.ro următoarele precizări:

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) face următoarele precizări cu privire la articolul SURSE Reprezentanta Gazprom, invitat unic la negocieri cu guvernul pentru modificarea Legii petrolului apărut în publicația G4media:

Considerăm că titlul este fals și tendențios în vreme ce conținutul articolului are mai multe informații eronate.

Invitația la intalnirea de clarificare a unor prevederi aplicabile industriei petroliere cu reprezentanții Guvernului a fost adresată Asociației ROPEPCA, ce reprezintă interesele a 13 producători locali de petrol și gaze onshore din România.

ROPEPCA a participat la intalnire prin Presedinte, Saniya Melnicenco, prin Administratorul Executiv, consultantii juridici ai Asociatiei, precum si prin reprezentantii unuia dintre membrii ROPEPCA, respectiv OMV Petrom. Din partea Guvernului, au luat parte reprezentanti ai SGG si ai ANRM. Consilierul de stat Florin Ciocănelea nu a participat la întâlnire.

Menționăm că astfel de consultări cu fiecare dintre structurile asociative sunt firești pe parcursul procesului de îmbunătățire a cadrului legislativ privind orice sector al economiei.

Foto: Florin Ciocănelea (Agerpres / Sorina Pavel)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. hopa…rusofonii,cozile de topor sovietice,omuletzii verzi implantati in Romania isi fac treaba fata de sponsorul de la est.
    daca italienii au primit spaga si finantare rusa pentru alegerile europarlamentare in Romania cred ca este mai grav.
    sa inteleg ca SRI doarme in papusoi ?cap de gandalf de la finante nu e ala care este pe statul de plata al unei banci rusesti?
    tradatorii astia bastarzi,fatati din incrucisarea mancurtilor romani ar trebui impuscati,la propriu.

  2. pai se face tranzactia dintre kremlin si psd-ccr, mafia romana cedeaza din suveranitate si siguranta economica contra ajutor de fraudare a alegerilor si inteligence din partea kgb, doar ca mafia romana nu intelege ca kgb-ul o foloseste ca pion pentru scopurile sale

  3. TRADARE ! PE FATA !
    Îs curios deseară la știri daca va fi atins acest subiect….
    SRI, DIA, ce fac? Sunt „îngrijorați” cumva ?

  4. adica sa vada ce parere are Putin … si sa mai zica cineva ca PSD nu e aservit Rusiei, adica lui Putin

  5. poate ni s-a parut.
    pe cladirea guvernului din bucuresti flutura seagurile rusesc si unguresc ?