SURSE: Regulamentul Consiliului UE interzice României să facă parte din din grupul de țări care va negocia cu Parlamentul European numele viitorului șef al Parchetului European: Kovesi sau Bohnert / Cine cedează: Parlamentul sau Consiliul? Scenarii de negociere
România, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, nu face parte din troica, grupul de trei țări care va negocia în numele Consiliului Uniunii cu Parlamentul de la Bruxelles numele viitorului șef al Parchetului European, au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice. Motivul? Regulamentul stabilit de secretariatul juridic al Consiliului UE în ceea ce privește procedura de lucru în dosarul Parchetului European.
În mod normal, România face parte automat din troică, dat fiind că deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Dat fiind că unul dintre candidați, Laura Codruța Kovesi, este din România, țara noastră nu are voie să facă parte din grupul de negociere. În locul României ar fi trebuit să fie Germania (țara care va deține președinția rotativă după Finlanda și Croația), dar și Germania are candidat (Andres Ritter), așa că locul a fost ocupat în final de Portugalia, țara care îi va succeda la președinția rotativă a Consiliului UE. La fel a procedat Bulgaria, anul trecut, pe când exercita președinția rotativă, după ce un cetățean bulgar a candidat pentru un post de conducere într-o agenție europeană.
Din grupul celor trei țări mai fac parte Finlanda și Croația. De detaliile tehnice ale negocierii se ocupă secretariatul Consiliului.
Negocierea dintre Parlament și Consiliu UE (în care sunt reprezentate statele membre) va trebui să armonizeze rezultatele diferite în ce privința viitorului șef al parchetului European. Ambasadorii celor 22 de state membre care fac parte din structura Parchetului European l-au votat pe data de 20 februarie pe primul loc pe francezul Francois Bohnert. Pe de altă parte, comisia CONT (control bugetar) și comisia LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) din Parlamentul European au votat-o pe primul loc pe Laura Codruta Kovesi.
Dat fiind că voturile celor două instituții au importanță egală, va urma o negociere politică între Consiliu și Parlament. Una dintre cele două instituții va trebui să-și schimbe mandatul de negociere, în caz că francezii nu își vor schimba poziția. Teoretic, este posibil ca francezii să dea mandat comisiei de negociere să accepte opțiunea Parlamentului European.
Imediat după votul de ieri din Parlamentul European, s-a vorbit despre posibilitatea ca Bohnert să fie propus eventual adjunct în cazul în care Kovesi va fi numită șefa Parchetului European.
Până acum însă, Franța a făcut un lobby puternic pentru Fracois Bohnert și asta s-a văzut inclusiv în votul din comisia CONT, unde Kovesi a obținut doar un vot în plus față de francez. Rămâne de văzut dacă rezultatul votului din PE va schimba poziția Franței.
Până la momentul negocierii, vor avea loc tatonări și consultări informale între cele două instituții. Votul din cele două comisii (CONT și LIBE) va fi formalizat în conferința președinților de grup, programată pe data de 7 martie.
Laura Codruța Kovesi a fost citată din nou pentru săptămâna viitoare, chiar pe data de 7 martie, la Secția specială de anchetare a magistraților pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunț făcut de fugarul Sebastian Ghiță.
Exact în ziua de 7 martie, în cadrul conferinței președinților din Parlamentul European – liderii grupurilor politice și președintele forului – se vor decide următorii pași de urmat în privința numirii procurorului-șef european înainte de demararea negocierilor cu Consiliul Uniunii.
Sursa Foto: România2019.eu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii