G4Media.ro

BREAKING România a primit domeniul Oameni, Competențe și Pregătire pentru Roxana Mînzatu…

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

BREAKING România a primit domeniul Oameni, Competențe și Pregătire pentru Roxana Mînzatu în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen / Mânzatu e vicepreședinte executiv al Comisiei Europene / Ce înseamnă acest post

UPDATE: Ursula von der Leyen a anunțat marți că Roxana Mînzatu a primit postul de vicepreședinte executiv în Comisia Europeană și are domeniul Oameni, Competențe și Pregătire (People, Skills and Preparedness), așa cum a anunțat G4Media în premieră. Este unul dintre cei șase vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene, alături de Teresa Ribera (Spania), Henna Virkkunen (Finlanda), Stéphane Séjourné (Franța), Kaja Kallas (Estonia) și Raffaele Fitto (Italia).

”Sunt foarte fericit să îi încredințez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreședinte executiv pentru oameni, competențe și pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competențelor și Pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen.

Articol inițial: Roxana Mînzatu (44 de ani), comisarul european propus de România, va primi portofoliul Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Ea ar urma să fie și vicepreședinte al Comisiei Europene, potrivit acelorași surse. Ar fi primul comisar român în această funcție.

Comisarul pentru Muncă are în subordine o cincime din bugetul UE prin programul FSE+, în valoare de 142 de miliarde de euro pentru bugetul multianual 2020-2027, dar bugetul este gestionat în principal de statele membre, Comisia jucând doar un rol de supraveghere, după cum arată site-ul oficial al Comisiei Europene.

Portofoliul Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie nu are legătură cu zona economică, așa cum anunțase public premierul Marcel Ciolacu că își dorește.

Cu excepția Drepturilor sociale, UE nu are competențe pe celelalte componente ale portofoliului. Educația, demografia și formarea de competențe sunt, în cea mai mare parte, în sarcina statelor membre.

De altfel, Ciolacu l-a înlocuit pe Victor Negrescu, prima sa propunere de comisar, tocmai pentru a primi un portfoliu mai bun, după ce Ursula von der Leyen insistase pentru mai multe femei în posturile de comisar european.

Ciolacu a declarat în august că ”îmi doresc un portofoliu în zona economică”.

În acest moment, postul este ocupat de Nicolas Schmit, comisarul european din Luxemburg.

Comisarul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie are în subordine Direcția Generală ”Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune”, al cărei principal buget gestionat este Fondul social european Plus (FSE+).

Comisarul pentru Muncă gestionează legislația UE în domeniul muncii și legislația privind mobilitatea forței de muncă.

Ursula von der Leyen va anunța marți în mod oficial lista tuturor comisarilor într-o conferință de presă, după discuția pe care o va avea cu conducerea Parlamentului European.

Reamintim că doar România și Slovenia au cedat cererilor șefei Comisiei Europene de a-și schimba propunerile inițiale de comisari și a înainta femei pentru aceste posturi.

Cine este Roxana Mînzatu:

Europarlamentarul PSD este considerată un profesionist specializat în fonduri europene, mai puțin profilată politic. A fost ministru al Fondurilor Europene în guvernul Dăncilă (2019-2021). Nu a fost implicată în niciun scandal public. Potrivit unei declarații de avere din 2019, soțul ei lucrează la Direcția Regională Vamală Brașov.

În 2016, a fost aleasă în Camera Deputaților ca deputat de Brașov, iar în 2019, a fost numită ministru al Fondurilor Europene, în Guvernul Dăncilă.

Alte informații relevante din CV-ul ei public:

Mînzatu este licențiată în științe politice în limba engleză.
Este specializată în atragerea de fonduri europene nerambursabile, după mai mulți ani în care a fost consultant în domeniu și manager de proiect.
Anterior, a fost consilier de integrare la Ministerul Integrării Europene.
În 2015, a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, iar ulterior a devenit președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

Vom reveni

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Educatie, ca acolo suntem asi! 🤣

  2. Lol… sa dai educatia europeana pe mana romanilor e ca si cum ai da curatenia pe mana romilor 😉

  3. Deci cel mai varza portofoliu din Comisie revine Romaniei. Inca o victorie marca Ciolacu.

    • E un fel de Ministerul Familiei confecționat pentru Firea, ca să nu stea bosumflată

    • Un specialist pe afaceri europene impartea portofoliile in patru categorii: critice (justitie, concurenta), importante (transporturi sau agricultura), slabe si umplutura/inventate.

      Portofoliul asta pare din categoria inventate. Educatie, munca, locuinte si drepturi sociale. Adica despre tot si despre nimic. Comisia nu are nimic de spus la nivel national in domeniile astea, absolut totul se reglementeaza local.

      Cel mai slab portofoliu de la portofoliul multilingsmului a lui Leonard Orban incoace.

  4. Așa… și ce ți-a făcut Valean?!

  5. Ai dreptate intr-un fel, dar totusi ce mare branza am facut noi cand am avut comisari europeni romani? Am profitat – in sensul bun al cuvantului – sa luam cunostiinte, practici bune si fonduri pe merit?!

  6. presimt un viitor cu o multime de bani sifonati de PSNLUDMR pe educatie, social .. cum se pricep ei mai bine … daca nu PSDNLUDMR se pricep cel mai bine de sifonat bani si prefacut ca lucreaza pe domeniile astea, atunci cine?

  7. Noi tot vrem sa primim portofolii „grele” pe principul balcanic ca avand o pila acolo ne mai scapa si noua ceva firmituri fara „codite”…
    Pai ca sa primim aceste portfolii pana la urma trebuie ca acel comisar sa se si priceapa
    la ceva, nu numai numiri politice ca la noi unde conteaza mai putin competentele si performantele si cat apartenenta politica, a „familiei” sau cat s-a cotizat…
    Nu sunt un fan la d-nei Manzatu, dar pentru ea personal a primit o sansa unica in viata in care nu numai ca este platita regeste, dar are si posibilitatea sa faca si o cariera birocratica la EU si sper sa o fructifice pentru ea in primul rand. Acum daca o sa avem si ceva beneficii MERITATE in Romania dupa aceasta numire ar fi foarte bine pentru noi. Daca nu, ramane numai o numire de palmares pentru PSD…

  8. AJOFM-urile să trăiască!

  9. Romania nu a primit nimic. E ca si cum ai spune ca asta acum o sa traga jar doar pe turta noastra. Ceea ce e fals. Ea e pusa acolo sa administreze felia care i s-a incredintat. Ar insemna ca fiecare comisar face ceva doar pentru tara lui. Multe tari nu au comisari. Insemna ca sunt pierdute, terminate?

    • „Multe tari nu au comisari”. Spune-mi ca nu stii cum functioneaza Comisia Europeana fara sa spui ca nu stii cum functioneaza Comisia Europeana. Go home,you’re drunk.

  10. Dupa agricultura si transporturi am revenit la categoria multilingvism si alte chestii inventate (educatie, locuinte, drepturi sociale, toate la gramada?)

    Nu am fost singurii care am primit praful de pe toba. Ungaria a primit medicina veterinara a UE:)

  11. Si sa nu uit. Austria a primit Afaceri interne si migratie. Cam nasol pentru noi…

    Ei, atat am putut. Asta se intampla cand il trimitem pe unul ca Marcel sa negocieaze pentru noi. Ne-o meritam, pana la urma.

  12. Criticii spun că România trebuia să obțină un portofoliu „economic”. Dar educația și drepturile sociale nu sunt oare fundamentul unei economii solide? Guvernul Ciolacu se concentrează pe dezvoltarea resursei umane, pe crearea unui mediu de muncă echitabil și pe protecția celor vulnerabili. Asta e viziunea unui lider care vede dincolo de calcule și grafice economice pe termen scurt.

    • Comentariu la fel de penibil ca portfolofiul primit.
      Mai fa niste cursuri la rusi cum se face propaganda online.

  13. Am avut dreptate de la inceput, e absolut degeaba si paralele cu subiectul.

  14. O poza mai frumoasa nu ati gasit?