OFICIAL Scandalul cu poliția: Inspecția judiciară l-a trimis în judecată disciplinară pe vicepreședintele CSM Daniel Horodniceanu / Avocat: Nu a fost respectat dreptul la apărare. Avem probe video că a semnalizat depășirea și a fost oprit neregulamentar
- UPDATE: Inspecția Judiciară a confirmat printr-un comunicat de presă informația publicată în premieră de G4Media. Citiți comunicatul integral al IJ la finalul articolului.
Inspectorul Ioana Bogdan de la Inspecția Judiciară a propus promovarea acțiunii disciplinare față de procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al CSM, în urma scandalului din trafic pe care l-a avut în luna mai cu poliția, în județul Iași, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare. Decizia inspectorului judiciar urmează să fie confirmată de către conducerea Inspecției Judiciare.
Contactată telefonic de G4media.ro, șefa IJ, judecătoarea Roxana Petcu, a declarat că nu infirmă, nici nu confirmă informațiile privind o eventuală promovare a acțiunii disciplinare față de procurorul Daniel Horodniceanu. ”În zilele următoare veți primi mai multe detalii din partea purtătorului de cuvânt al instituției”, a declarat șefa IJ pentru G4media.ro.
Daniel Horodniceanu ar putea fi trimis în fața Secției disciplinare pentru procurori a CSM pentru abaterea disciplinară prevăzută la litera m din articolul 271 a legii 303/2022 privind Statutul magistraților, potrivit surselor G4media.ro:
”m) folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților sau intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii;”
Care e miza
Horodniceanu ar putea ajunge în fața Secției disciplinare pentru procurori a CSM pe care o conduce. Potrivit legii, el trebuie să se abțină de la judecarea unei cauze ce îl privește. Tot potrivit legii, dacă va fi sancționat, chiar și cu un simplu avertisment, procurorul CSM pierde automat funcția din Consiliu.
Avocatul lui Horodniceanu: Nu a fost respectat dreptul la apărare
Contactat telefonic de G4media.ro, procurorul Daniel Horodniceanu ne-a îndrumat să luăm legătura cu avocatul lui. Apărătorul acestuia, fostul procuror DIICOT, Daniel Țicău, a declarat pentru G4media.ro că dreptul la apărare al clientului său nu a fost respectat.
”Daniel Horodniceanu nu a fost audiat de Inspecția Judiciară. A fost invitat la audieri pe 16 iunie când era la bilanțul DIICOT de la Constanța. A motivat că nu poate fi prezent și a propus alte date pentru audiere. Nu am mai primit niciun răspuns. În plus, am formulat mai multe cereri de probatorii la care nu am primit niciun răspuns. De 8 zile încerc să iau legătura cu Inspecția”, a declarat avocatul Daniel Țicău.
Avocatul a explicat faptul că un expert tehnic autorizat a analizat, la solicitarea sa, imaginile de pe camerele de supraveghere aflate înaintea locului incidentului și a constatat că procurorul Horodniceanu a semnalizat depășirea mașinii de poliție și că avea viteză de sub 60 de km/oră.
”Prin urmare, dl. Horodniceanu nu a comis nicio contravenție rutieră, iar oprirea lui de către echipajul de poilție a fost nelegală. De asemenea, filmarea a fost nelegală întrucât nu a fost făcută, așa cum precizează legea, cu un body cam. Nu mai vorbesc de diseminarea imaginilor cu dumnealui și cu cartea de identitate în spațiul public, în urma căreia adresa magistratului a apărut pe televiziuni și internet”, a precizat avocatul Daniel Țicău.
Avocatul a precizat că rata de eșec a IJ în acțiunile disciplinare promovate este de 70% și că CJUE a statuat în decizia din mai 2021 că IJ nu răspunde exigențelor de a fi un organism independent.
Context. Scandalul cu poliția
La începutul lunii mai, procurorul a fost implicat într-un incident cu poliția rurală dintr-o comună de lângă Iași. Procurorul a fost oprit de poliție, după miezul nopții, pentru că ar fi avut viteză și nu ar fi semnalizat depășirea mașinii de poliție. Horodniceanu și-a ieșit din minți, i-a întrebat pe poliţişti dacă ştiu cine este şi i-a ameninţat că îi va reclama șefilor IPJ Iași. Polițiștii au filmat întreaga scenă cu un telefon mobil.
„Polițist: Dar cine vă urmăreşte?
Horodniceanu: Dvs. acum în momentul ăsta, de ce m-aţi oprit?
Polițist: Pentru că ne-aţi depăşit.
Horodniceanu: Şi nu am voie să vă depăşesc sau ce?
Polițist: Este limită de 50.
Horodniceanu: Aşa.
Polițist: Noi circulam deja cu 50 la oră.
Horodniceanu: Aveţi radar?
Polițist: Mă lăsaţi să vă termin?
Horodniceanu: Domne, voi ştiţi cine sunt eu?
Polițist: Cine sunteţi?
Horodniceanu: Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă organizată.”
Vezi video aici. Agenţii i-au explicat procurorului şi că nu ar fi semnalizat când i-a depăşit.
„Horodniceanu: Dar ce faceţi dvs. la ora asta? Faceţi patrulă pe strada principală dintr-un sat?
Polițist: Nu, domnule… Sau dacă vreţi să vă spunem…
Horodniceanu: Da, vreau să îmi spuneţi, da.
Polițist: O să vă răspundă…
Horodniceanu: Am să vorbesc cu şeful IPJ-ului… Nu văd cum aţi putea să aveţi tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a ţării.
Polițist: Nu are importanţă… Puteţi să fiţi şi preşedinte…
Horodniceanu: Eu sunt în măsură să fac orice! Din cauza mea dvs. aveţi undeva un 15% la salariu, adică în favoarea dvs. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 şi dvs. aţi luat 15%.”
Imediat după incident, Daniel Horodniceanu a admis că s-a enervat, dar a susținut că a fost provocat. Procurorul a precizat că înregistrările făcute de polțiști și apărute în presă au fost editate.
Fostul şef al DIICOT Daniel Horodniceanu s-a numărat printre procurorii care au criticat modificările legilor justiţiei pe vremea lui Liviu Dragnea.
Comunicatul Inspecției Judiciare:
Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) și m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Inspectorii judiciari au reținut următoarele:
• Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;
• Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022.
Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.
Menționăm că exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția procurorului cercetat disciplinar.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii