SURSE: Scenariu de lucru în PNL – schimbarea legii astfel încât Klaus Iohannis să poată candida la Senat în timp ce ocupă funcția de președinte. Precedentul Ion Iliescu din 2004
În interiorul PNL e discutat un scenariu de lucru prin care președintele Klaus Iohannis să poată candida pe lista liberalilor la Senat fără să demisioneze de la Cotroceni, au declarat surse politice pentru G4Media. Pentru asta e nevoie de schimbarea legii și de majoritate în Parlament, după modelul folosit de PSD pentru Ion Iliescu în 2004.
Astfel, ar trebui schimbată legea pentru alegerea președintelui 370/2004, astfel încât pe lista unui partid să poată fi înscriși candidați care nu sunt membri de partid. Președintele României nu poate fi membru de partid.
G4Media a scris luni că președintele Klaus Iohannis ar putea candida la alegerile parlamentare din 1 decembrie pe listele PNL pentru Senat. Planul liberalilor ar fi ca Iohannis să devină președinte al Senatului.
Constituția României arată că președintele nu poate fi membru de partid (articolul 81), ceea ce înseamnă fie că Iohannis ar urma să demisioneze de la Cotroceni, fie să fie schimbată legea.
- Constituția României, articolul 84, alineatul 1: ”În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”.
Administrația Prezidențială a transmis marți într-un comunicat de presă că ”președintele României, Klaus Iohannis, precizează că își va încheia mandatul la termen și nu intenționează să demisioneze din funcția de președinte”.
Dacă Iohannis nu demisionează din funcție, dar vrea să candideze la Senat, înseamnă că soluția de rezervă e schimbarea legii după modelul folosit de PSD în 2004 pentru Ion Iliescu.
Atunci, PSD – care avea majoritatea în Parlament, a modificat legea în aşa fel încât aceasta nu doar că nu mai interzice, dar chiar îngăduie explicit ca preşedintele să poată candida ca independent pe listele unui partid în ultimele 3 luni de mandat, după cum scria la acel moment Deutsche Welle. ”O lege pentru un singur om”, titra Deutsche Welle, arătând că legea încalcă Constituția.
Experți în drept au declarat pentru G4Media că și acum s-ar ridica aceeași problemă de constituționalitate dacă Parlamentul trece o lege prin care Klaus Iohannis să poată candida la Senat pe listele unui partid, deși e președinte în funcție și, potrivit Constituției, ”Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate” și ”în timpul mandatului nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”.
Pentru a trece prin Parlament o eventuală modificare a legii, PNL are nevoie și de voturile PSD.
Ion Iliescu a candidat pentru Senat și în 1990 (când era președinte al Consiliului Provizoriu pentru Unitate Națională, parlament provizoriu, când era șef interimar al statului), în 1992 și 1996 când era președinte al României.
În 1992 candidatura sa la Senat pe listele Frontului Democrat al Salvării Naționale (FDSN) a fost contestată în justiție, în temeiul legii electorale care statua că nu se admit candidaturile independente pe liste de partid. În final, Curtea de Apel a decis că Ion Iliescu poate candida pentru Senat. El a fost reales și și-a dat demisia din funcția de senator.
Ion Iliescu a candidat din nou la funcția de președinte și senator în 1996 și 2000. În 1996 a pierdut alegerile prezidențiale și și-a ocupat mandatul de senator, în timp ce în 2000 a fost ales președinte și a renunțat la mandatul de senator.
(A contribuit Petru Clej)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii